Протоземята се е формирала за 5 милиона години

СНИМКА: Pixabay

Учени от университета в Копенхаген заключиха, че Протоземята - предшественичката на Земята, се е формирала за едва 5 милиона години, т.е. много по-бързо, отколкото се смяташе досега, съобщи Физ.орг.

Било установено, че причината за появата й не са били случайни сблъсъци на метеорити, а натрупване на вещества с особен състав. Специалистите изследвали състава на изотопи на желязото в различни метеорити и констатирали, че единствено този в хондритите CI съответства на земния, предава БТА.

Съдържащият се във въпросните метеорити прах е бил основното вещество на протопланетарния диск, от който са се формирали планетите в Слънчевата система. Всички други метеорити, включително въглеродните и енстатитовите хондрити, съдърхат изобилие от желязо-54, а това не съответства на теорията за продължително формиране на Земята чрез акреция. В този случай изотопният състав на планетата би отразявал изотопния състав на различни видове метеорити.

По думите на учените, получените резултати свидетелстват за по-бърза акреция за период от 5 милиона години, през който богат на летливи вещества материал бил привлечен от младото Слънце посредством вътрешната част на протопланетарния диск. Предполага се, че подобен процес може да има и в други протопланетарни дискове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене