ТЕСТ: Позволявате ли хората да ви манипулират?

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

1. Искате да си купите нов телефон, търсите различни параметри в гугъл и все по-често ви се показват различни реклами на мобилни апарати. Това ще повлияе ли на избора ви?

а) Ще разгледам появилите се реклами, но няма да бързам да купувам първия, който ми попадне в полезрението. Ще проверя на различни места, а и ще се консултирам с мои приятели преди покупка.

б) Вероятно да, защото често онлайн се появяват много добри предложения. Затова ще ги разгледам и избера модела, който най-много ми допада.

в) Да, толкова по-лесно е да ги разгледам и веднага да си избера подходящ, защото цялата информация за мобилния телефон е спомената.

2. Предлагат ви повишение в работата, но за него трябва да прекарате 6 месеца на обучение в друг град. Как ще вземете решение дали да приемете, или не?

а) Ще обсъдя положението с половинката ми и приятелите ми. Ще чуя тяхното мнение, но в крайна сметка трябва да реша сам/а спрямо това дали именно това е професията, в която искам да се развивам.

б) Ще съобщя новината на близките си хора. Ако повечето от тях са скептични към подобна промяна, вероятно ще се замисля дали да приема.

в) Ще кажа това на гаджето и приятелите ми. Ще ги попитам как смятат, че трябва да постъпя. Все пак това са хората, които ме познават най-добре и не ми мислят злото. Ще се вслушам в мнението им.

3. Приятел ви изпраща клипче в интернет, на което се забелязва паранормална активност. Какво ще си помислите?

а) Ще си помисля, че това е монтаж, за да бъде по-гледано клипчето в интернет.

б) Ще го попитам откъде го е намерил и дали вярва на кадрите.

в) Ще се зачудя дали и в моя дом няма някаква подобна паранормална активност, за която трябва да се притеснявам.

4. Ваша приятелка от дълго време ви кара да отидете с нея при жена, която гледа на карти таро. Тя ви казва, че над вас тегне проклятие и трябва да извършите определени “ритуали”, за да бъде свалено. Как ще реагирате?

а) Ще кажа, че това са абсолютни глупости. Никакво проклятие не тегне върху мен, просто жената иска да плащам за още сеанси с нея.

б) В началото може да бъда скептичен/а, но ако забележа, че се случват необичайни неща, вероятно ще се върна при нея.

в) Ще я попитам какво точно трябва да направя, за да сваля проклятието.

5. В работата си сте допуснали сериозна грешка. Колегите ви започват да ви гледат лошо и да са критични към всичко, което правите. Как ще постъпите?

а) Ще им докажа, че не съм некомпетентен/а, като си върша добре работата. Все пак всеки допуска грешки.

б) Заради лошото им отношение ще си взема няколко дни отпуск.

в) Ще измисля някоя невинна лъжа, за да ги накарам по-скоро да ми съчувстват, а не да ме обвиняват.

6. Ваш приятел ви моли да гледате домашния му любимец за няколко дни, но хазаинът ви е казал без кучета или котки. Какво ще направите?

а) Ще му обясня, че не мога заради хазаина ми.

б) Ще му кажа, че ако няма къде да го приюти, ще го взема, но хазаинът ми е против.

в) Ще се съглася да се грижа за него.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много

отговори “а”

Вие определено не се поддавате лесно на манипулациите на околните. Хубавото е, че при всякакви условия запазвате критичното си мислене. Само защото приятел ви казва едно нещо, не го превръща във факт. Обичате да проверявате кое е истина и кое не. Разбира се, дойде ли време за по-скъпа покупка като тази на телефон, сте склонни да се съветвате с познатите си, но вземате предвид само мнението на специалистите в областта. Приятелите ви знаят, че могат да разчитат на вярната ви преценка, затова често ви искат съвети.

Най-много

отговори “б”

Ако някой е решил да ви манипулира, това няма да се окаже мисия невъзможна. Вие имате собствено мнение за много неща, но сте склонни на моменти да го пренебрегвате или да се съмнявате в него, защото по-голямата част от хората, от които сте заобиколени, не го споделят. Това не бива да ви влияе по никакъв начин. Напротив, поставете си за цел да проверите с достоверни факти дали грешите, или не. Бъдете по-уверени в себе си, за да не се подвеждате по мнението на мнозинството.

Най-много

отговори “в”

Вие позволявате на хората да ви манипулират. Това може да е породено от желанието ви да се впишете в колектива, прекалената ви наивност или неувереност в себе си. Това трябва да се промени. Започнете да мислите кое е най-добре за вас, а не за колектива. Правете изборите си спрямо това. Не се подценявайте, възможно е да сте по-запознати на някоя тема от познатите си. Изразявайте по-свободно мнението си и не се притеснявайте, ако това ви доведе до някакъв вид конфронтация. Едва ли истински ваш приятел би се обидил само защото не мислите като него.

3 начина, по които да влияете на околните 

1. Правене на услуги

Помагайте на познатите ви да постигат целите си. По този начин ще се чувстват задължени към вас и ако поискате услуга, няма да има как ви откажат, без да се почувстват като егоисти.

2. Навлизане в личното пространство

Може да разберете, че някой се опитва да ви манипулира, ако прекалено скоро започне да навлиза в личното ви пространство, очаквайки от вас да му разкажете проблемите и трудните си преживявания. По този начин се опитва да изглежда по-близък до вас, отколкото всъщност е. Всъщност целта му е да ви накара да се разкриете пред него.

3. Огледално поведение

Може да манипулирате околните, като копирате техните движения и мимики. Така подсъзнателно ги карате да мислят, че изпитвате едно и също, че разбирате проблемите им и може да им помогнете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене