“Майкрософт” и “Амазон” щяха да оправят климата, но влизат в сделки с нефтени компании
26 Февруари 20201080

Да вярваме ли на обещанията на технологичните гиганти?

Бунт на собствените им служители окончателно затегна хватката около големите технологични компании да поемат отговорност за своя отпечатък върху климата. Десетки утопични климатични цели заваляха през последните месеци. Инвестициите в зелени проекти доведоха до невиждани технологични пробиви. Световни корпорации обаче направиха гръмки обещания, но продължиха да дават хляб на петролни и газови компании.

Емисиите на въглероден диоксид се разделят на три групи. Първата обхваща директните емисии от операциите на компаниите, например от автопарка, с който тя разполага. В група 2 влизат косвените емисии от електричество, отопление или вода, използвани от компанията. Третата група обхваща всички други косвени емисии, които не са свързани с мощността, като корпоративните пътувания и доставките. Поставените цели рядко визират и трите вида производство на въглерод.

Хиляди служители на “Амазон” неведнъж рискуваха работните си места и излизаха на безпрецедентни по размерите си, координирани в рамките на компанията стачки.

Какво обеща “Амазон”?

Още през септември 2019 г. шефът на компанията Джеф Безос заяви, че до 2024 г. вятърната и слънчевата енергия ще съставляват 80% от енергийния микс на “Амазон”. Компанията ще използва 100% чиста енергия до 2030 г. спрямо 40% в момента. За 10 години трябва и поне 50% от доставките на гигантската верига за електронна търговия да имат нулев отпечатък върху атмосферата.

Окончателно въглеродно неутрална “Амазон” ще стане до 2040 г., като Безос обеща да купи 100 000 електрически микробуса за доставки. През 2018 г. “Амазон” е отделил 44,4 млн. метрични тона въглероден диоксид в атмосферата - приблизително равни на годишните емисии на цяла Норвегия.

За да потуши назряващия вътрешен бунт, преди седмица Безос обеща още да дари $ 10 млрд. от богатството си за създаване на Фонд на Безос за Земята.

“Тази глобална инициатива ще финансира учени, активисти, неправителствени организации - всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за запазването и опазването на природния свят. Можем да спасим Земята”, каза Безос.

В същото време “Амазон” си сътрудничи с редица нефтени и газови компании, продава тонове пластмасови продукти и работи със софтуерни фирми, които са напълно незаинтересовани от климата. Огромното енергопотребление на сървърни ферми, използвано от бизнеса с облачни компютри на “Амазон”, допълнително увеличава парниковите емисии.

Групата “Служители на “Амазон” за климатична справедливост” приветства инициативата на Безос. Тя обаче не спести критиките, коментирайки, че

не може “едната

ръка да дава,

а другата да

продължава да взима”

“Хората на Земята трябва да знаят: Кога “Амазон” ще спре да помага на петролни и газови компании да опустошават Земята с още повече нефтени и газови кладенци... Ще покаже ли Джеф Безос истинско лидерство, или ще продължи да бъде съучастник в ускоряването на климатичната криза, докато уж се опитва да помогне за решаването ѝ?”, гласи изявление на групата.

В отговор на протестите “Амазон” се опитва да прокара вътрешни политики за поведение, според които всеки работник, осмелил се да говори публично за фирмените действия (или бездействия) по дадена тема, може да бъде незабавно уволнен.

“Майкрософт” от своя страна обяви, че ще извлече от атмосферата толкова въглерод, колкото компанията е произвела за цялото си 45-годишно съществуване. Създателят на операционната система “Уиндоус” обяви, че ще стане въглеродно отрицателен до 2030 г., а до 2050 г. се надява да изтегли достатъчно въглерод от атмосферата, за да се реваншира за всички преки въглеродни емисии, които компанията е произвела от 1975 г.

Софтуерният гигант създава фонд, който ще инвестира $ 1 млрд. през следващите 4 години в нови технологии, за да намали въглеродния си отпечатък.

Намерението за премахване на въглерод, който вече е в атмосферата, отличава климатичните цели на “Майкрософт”. Много компании си поставят за цел да станат “въглеродно неутрални”, докато “Майкрософт” иска да бъде “въглеродно отрицателна”.

Мнозина повдигнаха вежди, като чуха за “изтегляне” на въглероден диоксид. Според компанията това може да стане със засаждане на нови гори и разширяване на съществуващите. Друг метод може да е връщане на въглерод в почвата с добавяне на микроби и хранителни вещества към изсъхнала почва, което трябва да направи почвата по-плодородна и по-малко податлива на ерозия. Въглеродът може и директно да бъде улавян от въздуха, вероятно с помощта на големи вентилатори, които да насочват струята към филтри, където ще става отстраняването.

Инвестирайки и в нови решения, “Майкрософт” все пак

призна, че

технологията за

изсмукване на

емисиите все още не

е напълно създадена

Служители на “Майкрософт” настояват да се спрат доставките на технологии за нефтени и газови компании. През 2017 г. компанията се похвали с многогодишна сделка за продажба на облачни услуги на американския енергиен гигант Chevron Corp.

Организация на служителите на софтуерния гигант похвали климатичния план, но подчерта, че “тази цел е несъвместима с договорите, които имат за цел да увеличат добива на нефт”.

Съоснователят на “Майкрософт” Бил Гейтс направи друга похвална климатична стъпка. Богаташът финансира пазен доскоро в тайна стартъп, чийто пробив в производството на соларна енергия може да се окаже спасителен пояс за планетата.

Компанията за производство на чиста енергия “Хелиоген” откри начин да използва изкуствен интелект и голям брой огледала, така че да генерира температура от над 1000° по Целзий. Така за първи път ще може да се използва концентрирана соларна енергия, за да се осигури нужната свръхвисока температура за производството на цимент, стомана и други индустриални процеси. По данни на Международната енергийна агенция циментовата индустрия е отговорна за 7% от световните емисии на въглероден диоксид.

Какво правят

останалите?

“Фейсбук” обяви, че през 2020 г. се ангажира да намали отпечатъка си на парникови газове със 75% спрямо нивата от 2017 г. и да използва 100% възобновяема енергия. Доклад на социалната мрежа показва, че тя е намалила емисиите на парникови газове с 23% до 339 000 метрични тона от 2014 г. насам.

След като напусна компанията, бившият директор по устойчивостта във “Фейсбук” Бил Уейл създаде организация, чиято цел е да помага на служителите в големите компании да натискат работодателите си към солидарност в борбата с климатичните промени. “Клаймът войс” има подкрепа и от друг ветеран на Силициевата долина - бившия технически програмен мениджър на “Гугъл” Брус Хане. След като подаде оставка по-рано през февруари, Хане публично критикува “Гугъл” относно продажбата на технологии в енергийния сектор, които подкрепят добива и употребата на изкопаеми горива.

Рожбата на “Алфабет” - “Гугъл” обеща да неутрализира въглеродните емисии от доставката на потребителски хардуер до 2020 г. и да включи рециклирана пластмаса във всеки от своите продукти до 2022 г.

Гигантската търсачка обяви през август, че свързаните с транспорта въглеродни емисии на единица паднали с 40% през 2018 г. в сравнение с 2017 г., като разчитат повече на кораби вместо на самолети, за да преместват хардуер от фабрики.

Миналия март “Епъл” се похвали, че от 2011 г. е намалил емисиите си на въглерод с 64%, предотвратявайки навлизането на 2,8 милиона тона CO2 в атмосферата. Производителят на айфони обяви още, че е удвоил броя на доставчиците, използващи само чиста енергия за производство, и е на път да добави 6 гигавата възобновяема енергия към енергията, използвана от нейната верига за доставки до 2020 г.

През декември

“Епъл” закупи първата по

рода си търговска партида

алуминий без въглерод,

която ще се използва в продуктите на “Епъл”. Глобалните съоръжения, включително магазините за търговия на дребно, офисите и центровете за данни в 43 държави използват 100% възобновяема енергия, бе обявено през 2018 г.

Въпреки основателните критики от служителите големите корпорации могат да се похвалят, че са закупили достатъчно чиста енергия през последните 12 години, за да засенчат целия енергиен капацитет на страни като Виетнам и Полша. Нови данни на “Блумбърг” за 2019 г. сочат, че количеството енергия, което компаниите в сектора закупили, се е утроило. Първите четири места в класацията се заемат от американски компании: “Гугъл” е закупила най-много възобновяема енергия - близо 2700 мегавата; втора е компанията собственост на Марк Зукърбърг “Фейсбук” с 1100 мегавата; трета е “Амазон” на Джеф Безос с 900 мегавата, а четвърта - “Майкрософт” на Бил Гейтс с 800 мегавата.

Често доброволните обещания и действия идват на фона на вакуум в действията на правителствата. Миналата година приключи с това, че световните лидери не успяха да постигнат напредък в борбата с изменението на климата на конференцията за климата на ООН в Мадрид. През последните четири години пък администрацията на американския президент Доналд Тръмп се пробва да премахне 95 различни екологични закона. И дори САЩ да изглеждат далеч, планетата Земя е една.

ОВЕН: Грешки

ОВЕН: Грешки

РАБОТА Ако работите у дома заради извънредните мерки в държавата, завършете започнатата работа, защото е от значение за материалното ви състояние. Не преглеждайте разсеяно финансови документи. Не са изключени грешки, за които ще плащате след време. Не пътувайте. Почетете книга и подгответе програмата си за следващата седмица

ТЕЛЕЦ: Напрежение

ТЕЛЕЦ: Напрежение

РАБОТА Въпреки напрежението и извънредните мерки в отношенията ви с вашите колеги цари разбирателство, което повишава качеството на работата ви и заплащането. Чувствате се в най-активната си форма, а това дразни мнозина завистници. Деловите разговори и осъзнаването на трудностите, както и тяхното преодоляване ви гарантират материални успехи

Генералът носи черно

Генералът носи черно

Венцислав Мутафчийски показа тренда на модата за военни. Все пак не може да ходи по пижама Дяволът носи “Прада”, а военните - униформи. В извънредно положение и самоизолация обаче и да имаш “Прада” няма на кого да я покажеш. А един генерал е постоянно пред очите ни и лека-полека се превърна в основната фешън тема

Бащата на Бекъм се жени

Бащата на Бекъм се жени

Бащата на Дейвид Бекъм се стяга за сватба на стари години. 72-годишният Тод се сгоди за приятелката си Хилари Мередит и двамата обявиха радостната новина чрез официално съобщение. Таткото на бившата футболна звезда се запознава с 60-годишната дама миналата година в Манчестър. Тя е известен адвокат на Острова и състоянието й се оценява на милиони

Виолета Манчева става водеща на новините по "България он ер"

Виолета Манчева става водеща на новините по "България он ер"

Репортерът Виолета Манчева става водещата на новините по "България он ер" от утре. Зрителите ще я гледат в емисиите в събота и неделя, когато тя ще се редува с колежката си Петя Кертикова. „Освен че притежава журналистически нюх и умение да разказва истории, Виолета има смелостта да ги преследва. Затова съм особено щастлива

Роналдо се мести в Париж

Роналдо се мести в Париж

Кристиано Роналдо ще напусне "Ювентус" през това лято и ще премине във френския хегемон "Пари Сен Жермен". С тази новина гръмна италианският вестник "Кориере дело Спорт". От ръководството на парижани вече са влезли в контакт с Роналдо и са получили принципното му съгласие. Кристиано е взел това решение

Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Нидерландия от музея в град Ларен, затворен заради карантина за коронавирус е била открадната картина на художника Винсент ван Гог, съобщиха местните медии. Става въпрос за платното “Градината на пастора в Нюенен през пролетта”, нарисувана от меликия постимпресионист през 1884 г. На картината е пресъздадена градината на църквата в нидерландския

Няма починали през денонощието. 57% от заразените са мъже. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 г.. 25 са новите заразени. Така общо у нас те са 379. Силистра е новата област. 18 са заразените медицински лица. Изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби

Банско беше първият град у нас поставен под карантина. "Всичко за нас се случи внезапно, ненадейно, въпреки нашето настояване да бъдем отделени и да бъде ограничен входа и изхода към града още преди да се случи поставянето под карантина". Това коментира пред БНТ кметът на Банско Иван Кадев. Хората са приели карантината с известни притеснения

53 бона глоба за „Аякс“

$200 000 плаща Навас

200 000 долара е платил вратарят на ПСЖ Кейлор Навас, за да се прибере със семейството си от Париж в родната Коста Рика, където са неговите и на съпругата му родители

„Байерн“ не пуска Алаба

От „Байерн“ (Мюнхен) нямат никакво намерение да се разделят със защитника си Давид Алаба, категоричен е президентът на баварците Карл-Хайнц Румениге, цитиран от „Мюнхенер Меркур“

„Челси“ се протяга за Хакими

„Челси“ проявява интерес към десния халф-бек на „Реал“(Мадрид) Ашраф Хакими, който в момента е преотстъпен в „Борусия“ (Дортмунд), твърди „Мирър“. 21-годишният марокански национал прекара двугодишен

Паника във „Валенсия“, 25 заразени

Мачът с „Аталанта“ се оказва проблемът Испанският тим „Валенсия“се оказва най-засегнатият клуб от коронавирус в Примера дивисион с цели 10 заразени футболисти и 15 души от персонала, пише „Марка“