Учени потвърдиха хипотеза на Чарлз Дарвин

Чарлз Дарвин Снимка: Pixabay

Учени от Кембриджкия университет потвърдиха смела хипотеза на Чарлз Дарвин, която гласи, че видове животни с голямо вътрешно многообразие генерират повече подвидове, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Те изследвали база данни за видове и подвидове бозайници. Оказало се, че както предположил Чарлз Дарвин в труда си "Произход на видовете" от 1859 г., действително съществува връзка между видовете и подвидовете, но формирането на подвидове е станало по различни начини в зависимост от хабитата.

Получените резултати показват, че взаимовръзката между видовото и подвидовото многообразие е най-силна сред бозайниците, които не живеят на сушата, т.е. сред морските бозайници и онези, които прекарват много време във въздуха.

При някои животни, като летящите мишки и делфините, даден подвид трябва да се разглежда като начало на нов вид, а не като еволюция на стар вид.

Заключенията на учените ще помогнат да се прогнозира как човешката дейност, свързана с изсичане на гори и ограничаване хабитата на видове, ще повлияе върху еволюцията в бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене