Слави Ангелов ще се изправи, защото има по една мечта всеки ден и винаги знае посоката

Слави Ангелов и Татяна Тасева в сватбения им ден

Никога не забрави, че журналистиката е преди всичко репортерство - да съобщиш на света нещо ново, да изразиш позиция

Центърът на неговия свят са две прекрасни жени - съпругата му Татяна и дъщеря им Ина. Съвсем скоро той ще ги прегърне отново

От много години пребитият жестоко във вторник Слави Ангелов е предпочитан гост в телевизионни и радио студиа, а неговите анализи и разследвания събират рекорден брой четения.

Слави нямаше нужда от още популярност. Но трима страхливци с черни маски, взели дребни пари, за да го пребият, го пратиха в болница и на първите страници на всички вестници. Те няма откъде да знаят, че Слави е много смел мъж.

Оглави седмичника “168 часа” преди години, но не потъна в рутината на редакторството, което е тежка работа, а продължи да пише с ярка позиция. Никога не забрави, че журналистиката е преди всичко репортерство - да съобщиш на света нещо ново, да изразиш позиция.

Слави Ангелов като млад репортер - след успешна акция на полицията позира пред чувал с хиляди банкноти.
Слави Ангелов като млад репортер - след успешна акция на полицията позира пред чувал с хиляди банкноти.

Tой е разследващ журналист, главен редактор на “168 часа” и на списание “Космос”, автор на книги. Отскоро е мениджър на видео и телевизионни проекти на “Медийна група България Холдинг”, продуцент на телевизионното предаване по БНТ “Тренди”. Автор е на няколко документални филма, които предстои да излязат на екрана на Нова телевизия.

Пише за полиция и престъпност от 10 януари 1994 г. Кариерата му започва във вестник “Континент”, след което е поканен в екипа на “24 часа”. Има куп награди, сред които на Асоциацията на разследващите журналисти, “Черноризец Храбър”, “Вероника Герен”.

Журналистът с покойния Иво Карамански - Кръстника. Снимката е направена след катастрофата през 1995 г. на Околовръстния път в София, при която загинаха 14-те войници oт пoдeлeниe нa Трaнcпoртни вoйcки.
Журналистът с покойния Иво Карамански - Кръстника. Снимката е направена след катастрофата през 1995 г. на Околовръстния път в София, при която загинаха 14-те войници oт пoдeлeниe нa Трaнcпoртни вoйcки.

Особено значимо разследване, което издаде и в книга, бе това за банковите грабители.

И за разлика от много “сензационни” по онова време книги неговата “Взлом” е задълбочен анализ кои са бандите, които грабят, откъде произлизат, с какво са се занимавали преди това, как точно са вършени грабежите.

Книгата е настолно четиво как трябва да се прави журналистика - отговорно, задълбочено и с любопитство. Вероятно тези текстове не са точно онези, с които Слави се гордее най-много. В колекцията му има стотици други, постигнали голям обществен отзвук. Но тази книга, която е изследване на престъпността, е настолна както за полицаи, така и за бандити. Четат я и я изучават и охранители, и журналисти. Защото е най-увлекателното и полезно четиво за кражбите.

Слави Ангелов като млад репортер - след успешна акция на полицията държи в ръцете си голямо количество кокаин.
Слави Ангелов като млад репортер - след успешна акция на полицията държи в ръцете си голямо количество кокаин.

Още две негови книги

се четат на един дъх:

за мутрите на прехода - “9 милиметра”, и документалното разследване “Наглите”. По времето на големите отвличания в България Ангелов контактува и помага на семействата на жертвите, а бандата на Наглите използва обяви в “24 часа”, за да поставя своите условия. Издава може би най-впечатляващата книга за тези отвличания. Част от историите влизат в сериала “Под прикритие”, където журналистът е един от консултантите.

Слави може да

“побърка” околните

с перфекционизма си

Търси съвършенството във всичко - той е добър тенисист, скиор, гмуркач, фотограф, професионален пътешественик, гурме готвач, режисьор, оператор и продуцент. И успешен преподавател по журналистика - преди години направи академия “168 часа”, която събра десетки студенти по журналистика от цяла България. Много от тях влязоха и останаха в професията заради Слави.

Слави с любимата си Татяна под водата.
Слави с любимата си Татяна под водата.

Склонен е да изпипва всичко до най-малкия детайл - като се започне с избора на цвета на чинията, в която слага любимия си октопод на скара, мине се през писалките и мастилото, с които пише в тефтера си, и се стигне, естествено, до статиите му.

Слави се гмурка без кислород на 25 метра дълбочина.
Слави се гмурка без кислород на 25 метра дълбочина.

Близките му хора знаят, че Слави е емоционален и чувствителен човек. Ако нещо го докосне - филм, песен, клип или снимка, може да се връща към него хиляди пъти.

Обича хубавите неща в живота. Хубавата музика, хубавата храна, хубавите филми, хубавите хора. Обожава да събира големи компании с приятели и да готви за тях спагети вонголе и морски деликатеси, докато им разказва какво е измислил да промени за пореден път в дома си. Който впрочем ремонтира по свой дизайн, и то така, че интериорът му бе показан в списание “Идеален дом”.

Слави и Татяна на ски. Двамата обожават пътешествията, а дъщеря им от съвсем малка е винаги с тях.
Слави и Татяна на ски. Двамата обожават пътешествията, а дъщеря им от съвсем малка е винаги с тях.

Приятелите на Слави обожават да ги кани на гости. Лично им приготвя риба, споменатите спагети вонголе, октопод на скара и всевъзможни морски деликатеси. Самият той не си пада по рибата, но му доставя истинско удоволствие да я приготвя за семейството си и приятелите. А кефът на компанията е пълен, защото

Слави не купува

рибата от магазина.

Гмурка се и сам

си я хваща

Морето през всичките сезони и във всички състояния е най-голямата любов на Слави. Дори да го срещнете само за няколко минути, той ще намери начин да спомене морето, някак да вмъкне за магията на “Голямото синьо” във филма на Люк Бесон.

Затова и се запали по гмуркането. Тази му страст започна преди десетина години от едно фотоапаратче. Херметично, което позволява да се правят снимки под вода. Съвсем любителско, веднъж попадна в ръцете му, и той започна да се гмурка, увличайки се все повече и повече. След което се прехвърли на подводния риболов, после на дълбочинното гмуркане без акваланг. Гмурка се на плашещи дълбочини - 25 метра.

Винаги се е възхищавал на умението да достигнеш дълбините само с едно вдишване и да попаднеш за секунди в различен свят на тишина и хармония. Разказвал е, че подводният свят го изпълва със спокойствие, откъсва го, кара го да забравя.

Ако уцели с харпун някоя беззащитна рибка, иска да са наравно - докато я гони, да се бори с недостига на въздух, а не да е въоръжен до зъби с кислород и просто да стреля.

Слави много държи да покаже красотата, която вижда долу. Научи се да снима под вода и днес разполага с един от най-красивите архиви.

Слави с дъщеря си Ина, която днес е в 9-и клас
Слави с дъщеря си Ина, която днес е в 9-и клас

През лятото на 2019 г. той се отправи към изумрудения остров Елафонисос. Но не се гмурна там, където няколко експедиции бяха разкрили древния подводен град Павлопетри. Верен на принципа си да не следва тълпата, той удари джакпота - откри древно съкровище с невероятно красиви находки. Подаде сигнал в местната полиция, а след това от редакцията дни наред поддържаше контакт с гръцкото Министерство на културата, за да им обясни къде точно да изпратят археолози. Беше искрено притеснен някой иманяр да не открадне уникалната находка. Изпрати им снимки, направени от него с дрон, GPS координатите, както и снимки на артефактите под водата.

Когато си науми

нещо, няма

връщане назад

Особено много го дразнят мрънкачите, които все намират причина една работа да не се свърши. Понякога е избухлив, пали бързо “на шеста” и ако човек не го познава добре, може да остане с грешно впечатление. Но той почти винаги постига целите си. Така и не се примири, докато гръцките чиновници не изпратиха екипи на мястото. А гръцката министърка на културата му изпрати благодарствено писмо.

За да се гмурка, Ангелов е готов да пътува по 20 пъти за един сезон до Гърция.

Другата му голяма страст е фотографията, а от няколко години и снимането с камера и дрон. Способен е понякога да търси добрия кадър с часове. Тогава е търпелив.

Иначе си пада по адреналина - освен големи морски дълбочини обича високите скорости, карането на ски извън пистите, дългите пътувания до далечни острови.

Често препрочита

Шекспир, знае

наизуст части

от “Хамлет”,

както и много стихотворения на Робърт Бърнс.

На нощното му шкафче стоят най-различни книги - от тайната история на Ндрангета, “Щиглецът” на Дона Тарт, кулинарен речник на Дюма и беседите на Кришнамурти. Винаги има подръка всякакви технологични джаджи, изобилие от сиди памет и всевъзможни устройства за съхраняване на кадри.

Слави съчетава крайности и контрасти - харесва шумни компании, партита до сутринта и дори до обяд, но и безлюдни плажове, забравени от Бога места и кротки семейни вечери. Има много мечти, може би по една нова всеки ден. В състояние е в един ден да си направи 10 срещи по 10 различни теми.

Само най-близките му приятели знаят, че обича качествен джаз и с часове може да слуша Дейв Брубек, Майлс Дейвис, Хърби Хенкок, кьолнския концерт на Кийт Джарет.

Като дете няколко години е живял със семейството си в Гвинея. От това време му е останала любовта към африканското изкуство. Правил е дори скулптури от глина, подтикван от приятеля си - художника Кольо Карамфилов.

Когато е в настроение, свири на китара. Слави има и някои суеверия - например не понася черна котка да пресича пътя му.

И ако се чудите защо всичко му се получава, отговорът е прост и не се крие само в личните му качества. Въпреки ужасната катастрофа преди много години, от която едва оцеля, и въпреки побоя от вторник Слави е щастлив човек, който винаги има посока. Притежава най-важните неща в живота. Професия, в която е успешен и която много обича, и чудесно семейство. Всъщност центърът на света за Слави са две прекрасни жени - съпругата му Татяна Тасева, която е редактор и продуцент в “Референдум” на БНТ, и дъщеря им Ина. И напук на коронавируса съвсем скоро Слави ще ги прегърне отново.

Вера Юрова
Вера Юрова
Зам.-шефката на ЕК Вера Юрова: Мислите ми са със Слави Ангелов, семейството и колегите му

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова защити колегата ни в петък.

Това просто не може да се случва. Хората зад бруталната атака срещу разследващия журналист Слави Ангелов трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Моите мисли са с него, със семейството и с колегите му. Сигурността на журналистите трябва да е приоритет на всяка държава, написа в туитър заместничката на Урсула фон дер Лайен. Тя е вицепрезидент на ЕК с ресор “Ценности и прозрачност” и в това си качество отговаря и за медийната среда в Европа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене