Проф. Мутафчийски - героят, който спасява под дъжд от куршуми
27 Март 20204790

Той е първият медик доброволец при терористичния атентат в Сарафово

Участва във военни мисии в Македония, Ирак и Афганистан. От Кербала пази парче от взривената цистерна. Там пътува с над 100 км/час, за да не ги уцелят с РПГ

На Нова година в Афганистан се разминава с бомбардировка. На 100 м от палатката им се взривява ракета

Искрено се забавлява на колажите си в социалните мрежи, като любимият му е с Валери Божинов

Кумирът му във военната медицина е личният лекар на Наполеон маршал Ларейн

Малцина знаят, че генералът, който ни спасява от коронавируса, има зад гърба си три военни мисии в Македония, Ирак и Афганистан и е първият медик доброволец по време на терористичния атентат в Сарафово.

Ген. Мутафчийски вече е звезда в социалните мрежи, но всячески бяга от известността. Единственият му плюс от нея са колажите, с които искрено се забавлява. Дори разкри кой е любимият му.

"На него един известен футболист казва: "Сега какво ще правя,

като не мога да играя футбол?

А аз му отговарям: "Ами ти пък кога си могъл да играеш", обясни с усмивка шефът на Националния оперативен щаб. Въпросният футболист в колажа е Валери Божинов.

Смешките с проф. Мутафчийски вече са стотици, но има и една разтърсваща снимка. На нея той седи в коридора с още няколко лекари, видимо изморени след тежка операция. Именно този кадър предизвика буря в социалните мрежи.

Как обаче генерал-майор Мутафчийски стигна дотук?

Роден е на 20 август 1964 г. в Дупница.

Увлича се по медицината още на 5-годишна възраст, защото си чупи ръката. Когато отива да му я наместят и гипсират, въпреки болката той е искрено възхитен от лекаря и осъзнава, че медиците помагат истински на хората.

Детската му мечта не угасва и затова след средното си образование записва медицина.

Още като студент става стипендиант на Министерството на отбраната и се сблъсква с военната медицина. Осъзнава, че за да помогнеш на тялото на човек,

трябва да познаваш душата му,

и затова изкарва и курсове по психология.

След дипломирането си през 1990 г. постъпва във ВМА за курс по вътрешни болести, после печели конкурс за специализация и остава 3 г. в Клиниката по обща хирургия.

Със самочувствието от този опит през 1996 г. отива в Бургас, където още с пристигането го чака бойното му кръщение в хирургията. Пътува с часове на зазоряване и влиза в болницата да се представи. Вкарват го веднага на визитация, където се обсъжда неясен случай и всеки трябва да го прегледа и да си каже мнението. Идва ред на новака и той казва: "Има перитонит и трябва да се оперира веднага". "Щом трябва, оперирай го", отговарят бургаските началници и проф. Мутафчийски

от вратата се озовава в операционната

под зорките очи на целия екип. Пациентът бил с перфорация на язва и перитонит. След интервенцията дочул: "Това момче не си е губило времето в София".

Още в началото на кариерата му колегите му забелязват, че той има точна ръка и бистър ум. Именно това му помага да придобие специални умения в коремната, чернодробно-панкреатичната, лапароскопската, спешната хирургия, чернодробната трансплантация и интраоперативната ехография.

Във ВМА се връща с конкурс и става асистент по спешна хирургия. През 1998 г. оглавява спешното отделение там с над 100 души персонал.

Кумирът му във военната медицина

е личният лекар на Наполеон маршал Ларейн, който всъщност е бил и шеф на медицинската му служба.

"Дотогава е било прието след битка да се събират ранените и който оцелее, оцелее - обяснява проф. Мутафчийски. - Ларейн въвежда за първи път по време на бойните действия да се евакуират ранени в безопасна среда и да бъдат лекувани."

Този принцип генералът прилага през 2000 г., когато за първи път отива на военна мисия в бежанския лагер в Радуша, Македония, по време на т.нар. косовска криза.

Тогава няма преки военни действия, но за младия лекар е интересно да работи на такъв терен.

Лекували предимно жени, деца и старци. Най-тежкият му случай тогава бил внезапната смърт на 24-годишно момче, който имал проблем със сърцето и нищо не можело да се направи.

Тогава проф. Венцислав Мутафчийски осъзнава, че

по професия е хирург, но по призвание - военен лекар

Първият му сблъсък с истинското лице на войната е през 2003 г. в Ирак след атентата в Кербала, където загинаха 6-има наши войници, а 68 бяха ранени.

Само за 2 часа военните лекари са готови за тръгване, като генералът става шеф на екипа за медицинска евакуация на пострадалите. Пътува с началника на Генщаба ген. Никола Колев и министъра на отбраната Николай Свинаров. От София до Багдад летят с "не много надежден военен самолет", до Кербала - с хеликоптер, където дълго време кръжат над останките на някаква сграда. По-късно лекарят разбира, че това всъщност била взривената база на българските войници. "До нея пътувахме с кола. Там се кара с над 100 км/час по разбитите пътища и като попитах защо, ми обясниха, че така по-трудно ще ни уцелят с РПГ", разказва генералът.

Когато трябва да евакуират ранените българи, осъзнава, че всъщност нищо не разбира от взривна травма, и се учи от американските си колеги.

Преживяното в Кербала преобръща живота му на 180 градуса и остава най-кошмарният му спомен.

Освен картината с ранените войници, която никога няма да забрави, в кабинета си пази и парченце от взривената цистерна.

Безценният опит, който трупа в Ирак, разгръща в дисертация, а като един типичен военен лекар

пази в кабинета си и кортик

"След Освобождението всички медицински офицери са имали кортик - обяснява проф. Мутафчийски. - На първите немски модели от едната страна пише "С нам и Бог", а от другата - "милосърдие". Те са служели на лекарите като средство за безнадеждно ранените. Във военната хирургия има една категория пациенти, които са неспасяеми. Ние следваме и една сентенция - да го оставим да умре достойно. Едно време това се е изразявало с убийството им чрез един точно премерен удар между прешлените на врата. Това е върховен израз на милосърдие. Днес, разбира се, не ги убиваме, но им даваме достатъчно наркотични аналгетици, за да умрат в сравнителен комфорт. Такова нещо не съществува в цивилната медицина."

През годините си изгражда собствен стил на работа, като негово правило е

по време на сложна операция да не разговаря

Недопустимо е за проф. Мутафчийски да се разказват вицове и лекарите да се смеят, докато се спасява човешки живот.

Отличните му умения го отвеждат и на третата му военна мисия в Афганистан.

Болницата била на територия колкото Югозападна България, за която носели отговорност той и още един хирург. С предимство се грижели за войниците, а след това лекували и местното население.

Първата операция на проф. Мутафчийски била на испански войник. След приключването си излязъл и видял как над 2000 войници чакали отвън, за да разберат дали приятелят им ще оздравее. Настъпила истинска радост, след като лекарят съобщил, че любемецът на базата е добре.

Сериозно е разтърсен обаче след като му докарват

6-годишно момче, простреляно по погрешка в крака с калашник,

докато карало колело. Имало и спорен момент - дали има кръв в корема, тъй като траекторията на куршума е предполагала такава възможност. Проф. Мутафчийски обаче казва твърдо, че няма кръв в корема, а това изправя на нокти испанските му колеги. След успешното приключване на операцията се оказва, че нашият генерал е прав, и с това печели доверието на останалите лекари.

По време на мисията си в Афганистан прекарва и коледно-новогодишните празници, като точно навръх Нова година са поздравени по особено страховит начин.

Лекарите се били събрали в голяма палатка и докато празнували, се разминали на косъм от смъртта.

Талибаните ги бомбардират,

но за щастие ракетата се взривява на 100-200 м от палатката им.

"Поздравиха ни подобаващо, но ако мерникът беше малко по-точен, можеха да убият 500 души", обяснява проф. Мутафчийски.

Той обаче вярва, че над човешката сила има друга - божествената. Лекарят се моли на Бог, а от Афганистан до днес носи кръст, подарен от жена му.

Отново не се прибира само със спомени от грозното лице на войната, а прилага безценния си опит на наша земя.

Налага му се да покаже уменията си на военен лекар на 18 юли 2012 г., когато е атентатът в Сарафово.

По случайност или не, тогава проф. Мутафчийски е на почивка в къщата на родителите си в Черноморец. Приятел му звъни и му казва какво се е случило, а той, без да се замисля, пали колата и тръгва към инцидента. Лекарят е първият доброволец, защото най-добре разбира как да се погрижи за взривните травми на пострадалите. Терористичният акт оставя траен белег в ума му и затова всяка година ходи на мястото, за да отдава почит на загиналите.

Спасяването на човешки животи между дъжд от куршуми вероятно не е лесна задача. Генерал-майор проф. Мутафчийски не може да гледа филми за война, защото съпреживява някои от ситуациите. Никога няма да забрави и изгубените си пациенти, защото

"всеки човек носи душа и има сърце, а не е просто една консервена кутия, която отваря и оперира".

Затова да се разсее от тези картини в главата си, се грижи семейството му. Изключително много се радва на двамата си синове близнаци Марк и Александър. Неведнъж е споделял, че си спомня с усмивка техните първи месеци, когато се редували единият да плаче, а другият да спи. Нямало почивка.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски истински се гордее със синовете си, а днес цяла България подкрепя него и му се възхищава.

"Аз не съм съгласен да стоя в ъгъла и да гледам с любопитство как останалите правят чудеса. Не. Аз искам да правя чудесата", категоричен е лекарят.

ТЕЛЕЦ: Обрат

ТЕЛЕЦ: Обрат

РАБОТА В началото на седмицата се заредете с добро настроение и погледнете на света с усмивка. Не се разсейвайте с незначителни занимания. Възможен е неочакван обрат, който може да повлияе и на професионалния ви път. От понеделник ще усложните сами работата си заради вашата чувствителност към отправената ви критика

Отиде си първата любов на Джон Ленън

Отиде си първата любов на Джон Ленън

Астрид Кирхер не е просто официален фотограф, тя е причината за сресания бретон, саката без ревери и всичко, което отличава Бийтълс Съпругът й се отказва от групата, а Джон й пише любовни писма Астрид Кирхер е прохождаща 22-годишна фотографка, когато през 1960 година съдбата я среща случайно с "Бийтълс"

Нели и Меги заснеха последните епизоди на “Търсе се...”

Нели и Меги заснеха последните епизоди на “Търсе се...”

Нели Хаджийска и Меги Димчева изпращат един от най-успешните си тв сезони, като преди дни заснеха финалните за сезона епизоди на предаването “Търси се...”. Двете публикуваха в социалните мрежи кадри от снимачния процес, без да издават кои ще са предстоящите им гости. “Идвай, лято! Готови сме да те прегърнем силно

Андреа показва дупето

Андреа показва дупето

Емоциите изглежда дойдоха в повече на фолкпевицата Андреа. Само преди два дни тя обяви в профила си в социалните мрежи, че се разделя с претендента за световна корона в професионалния бокс Кубрат Пулев. Двамата бяха двойка цели 13 години, а певачката разбрала, че той й бил изневерели, гласи постът й

Илон Мъск кръсти детето си на скоростен самолети няма да определя пола му

Илон Мъск кръсти детето си на скоростен самолети няма да определя пола му

Изобретателят има 6 момчета - любовта на неговия живот. Най-голямата му болка е загубата на първородния му син Невада      Александър И петимата му по-големи наследници ходят на училище, създадено от милиардера Х АЕ А-12.Така нарече шестия си наследник бизнес магнатът Илон Мъск и озадачи света. Последните седмици всички говорят за

Данчо Караджов посреща днес още едно внуче

Данчо Караджов посреща днес още едно внуче

Данчо Караджов и съпругата му Марияна ще видят днес за първи път най-новото попълнение на семейството си. Дъщеря им - певицата Лора Караджова, роди второто си дете в петък в 12,15 часа. А днес ги изписват от болницата и ще бъдат посрещнати от цялото щастливо семейство. “Лора е мъжко момиче и двамата с таткото ще се справят перфектно с грижите за

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Според данни за март и април почти 2 млрд. лева са разходите за пенсии и помощи за бедните Близо 20% от бюджета на Националния осигурителен институт за болнични през цялата 2020 г. са вече платени през март и април. 115 497 400 лв. е платил НОИ за обезщетения за временна неработоспособност, включително и карантина в двата месеца на коронакризата

След като не се е прибрал две денонощия, родителите му подали сигнал до полицията за издирване Мистерия около смърт на журналист във Варна . Известният в града Георги Александров бе открит мъртъв в района на дефектирала тръба на Варненското езеро. “Две са официалните версии, по които се работи за смъртта му - нещастен случай или самоубийство”

Това е ключова антикризисна мярка и за цялото общество, и за икономиката, се казва в подписката Петиция към парламента за намаляване на ДДС за периодични издания като вестници и списания публикува от името на издатели Стефан Тамбуев - син на журналиста Георги Тамбуев и сам издател на списания. Петицията е подкрепена и от “24 часа”

Шеф Ангелов инспектира скарата

Запой едва не убил Бръснача Ръдък

Неколкодневен запой преди години едва не убил бруталния защитник на "Ливърпул" от близкото минало Нийл Ръдък. Признанието прави самият той в ново участие в телевизионно предаване

СОТИР УШЕВ С МАСКА И НАВЪН

С маска и ръкавици дори и навън е Сотир Ушев. Бившият шеф на НОИ, който е и мъжът до Весела Лечева, спазва стриктно приотивоепидемичните мерки и дори превантивно не свали предпазните средства дори и

САЩ обмислят провеждането на ядрен опит за първи път от 1992 година

Властите на САЩ обсъдиха възможността за провеждане на първия ядрен тест от 1992 г. насам, пише вестник The Washington Post, цитиран от TACC. Според изданието този въпрос е повдигнат миналия петък на

Илиана Раева: Мисията на Наско е да спаси "Левски"

"Наско смята спасението на клуба за своя мисия и карма. Винаги е казвал как "Левски" го е създал и му е дал всичко. Сега клубът има нужда от помощ и Наско е готов да се включи"