Замърсеният въздух улеснявал пандемията

SARS-CoV-2 може да се предава и с помощта на прахови частици, смятат учени от Болоня

Разпространението на коронавирус може да е свързано със замърсяване на въздуха, като се казва, че праховите частици помагат
Разпространението на коронавируса, заразил над 600 000 души по целия свят, може да е свързано със замърсяването на въздуха. Това показва проучване на италиански учени, пише The Economist, цитиран от цешкия сайт lidovky.cz. Експертите смятат, че SARS-CoV-2 може да се предава и с помощта на прахови частици.
Екип на химика Леонард Сети от университета в Болоня, Северна Италия, се опитва да проучи защо вирусът се разпространява много по-бързо в северната част на Италия и по-специално в индустриализираната долина По, отколкото в други части на страната.
Експертите откриват, че ежедневният баланс на потвърдени случаи на заболяване в Северна Италия е тясно свързан с нивото на замърсяване, което според тях може да има две различни причини. Едната е, че твърдите прахови частици във въздуха могат да пренасят вируса на повърхността си. А в долината По има значително повече частици, отколкото в останалата част от страната. Учените се аргументират с резултатите от предишни проучвания, според които други вируси - като грип, инфекции на дихателните пътища или морбили - могат да се разпространят по подобен начин.
Друго обяснение за бързото разпространение на коронавируса е, че висока концентрация на прахови частици в атмосферата увеличава податливостта към болести.
Проучването на екипа на Леонардо Сети все още не е дискутирано сред други експерти в тази област. Но според The Economist намаляването на количеството на прахови частици във въздуха и съответно доброволната социална изолация ще помогнат да се забави разпространението на вируса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене