Израелски учени използваха соя за производство на евтино изкуствено месо

СНИМКА: Pixabay

Израелски биотехнолози създадоха особено "скеле" от соеви протеини, което ускорява растежа на култура от кравешки мускулни клетки и ги заставя да се обединят в подобие на месо, предаде ТАСС.

"Един от страничните продукти при производството на соево олио е т.нар. текстуриран соев протеин. Той често е използван като заместител на месото. Той е с много шупли и с голяма хранителна стойност. Това ни накара да проучим дали може да бъде използван като "скеле" за производство на кравешки мускулни клетки", отбелязаха учените.

През последните 10 години биотехнолози от целия свят работят над създаване на изкуствени аналози на месото, състоящи се от култури от мускулни клетки от крави и други домашни животни. Специалистите смятат, че подобни технологии ще допринесат производството на месо да стане по-безопасно за околната среда и климата, предава БТА.

Израелски биотехнолози под ръководството на Шуламит Левенберг от Технологичния институт в Хайфа експериментирали с различни шуплести материали, които могат да се използват като "скеле", към което да се прикрепят растящи мускулни клетки. Учените подготвили няколко версии на подобен материал с шупли с различни размери, обработили ги със специални органични киселини, а след това ги посяли със заготовки от мускулни клетки и проследили по-нататъшния им растеж. Експериментите показали, че всички видове соеви "скелети" за клетки ускоряват растежа на мускулите, а базираното на тях изкуствено месо съдържа повече протеини, отколкото други видове синтетично меско.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене