Една от 10-те най-влиятелни книги - “Човекът в търсене на смисъла”

Поколения читатели откриват вдъхновение и смелост в малката книжка “Човекът в търсене на смисъла” от Виктор Франкъл (ИК “Хермес”, превод Харалан Александров).

Франкъл описва живота си в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Въпреки годините на страдание в лагерите на смъртта, където загиват всичките му близки, Виктор Франкъл не спира да вярва, че животът има смисъл. Дори и в най-ужасните обстоятелства, когато сме изгубили всичко, когато страдаме от глад и студ и сме подложени на нечовешко отношение, вътрешната сила на човека може да го издигне над външната му участ, твърди Франкъл. Защото на човека може да се отнеме всичко, освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере свой собствен път. Лагерниците са обикновени хора, но някои от тях, избирайки да бъдат достойни за своите страдания, доказват, че човек може да намери смисъл дори в безнадеждна ситуация. Да превърне личната трагедия и страданието си - в достижение с общочовешки характер. Според изследване, направено от библиотеката към американския Конгрес, това е една от 10-те най-влиятелни книги на миналия век, променила живота на мнозина.

"Зайчето ме изслуша"

Тейлър е разстроен заради неприятен инцидент и животните искат да му помогнат. Всяко животно идва при момчето с идея как да го разведри, но никой не успява да го накара да се почувства по-добре. Докато накрая не се появява зайчето. То знае точно какво да направи.

С краткия и силно въздействащ текст и симпатичните илюстрации „Зайчето ме изслуша“ е прекрасна история за това как да се справим с тъгата и разочарованията и колко е важно да изслушваме другите.

Книгата носи послания, които е важно да припомняме не само на децата си, но и на себе си. По случай Международния ден на детската книга ИК „Хермес“ предлага още интересни изненади за всички малки и пораснали деца, които може да видите в електронна книжарница „Хермес“.

Кори Доерфелд e авторка и илюстратор на популярни детски книги. Живее със семейството си в Минеаполис. Измисля тази история, след като нейни приятели преминават през труден период. Надява се с нея да напомни, че често най-силно се нуждаем от някого, който просто да ни изслуша.

Ето и класацията на издателство "Хермес" за седмицата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене