Спецът по спортно право Георги Градев: Намаляването на футболните заплати е незаконно

Градев смята, че почти всички клубове са на загуба от организиране на мачове

Намаляването на футболните заплати противоречи на законите в България, обясни специалистът по спортно право Георги Градев. Експертът анализира критичната ситуация и бъдещето на клубовете след спирането на сезона. Всички професионални отбори у нас се оплакаха, че имат огромни затруднения с изплащането на възнагражденията заради липсата на приходи.

"Футболът не се различава от нито една друга сфера с взаимоотношение работодател - служител. Правилата са същите - обясни Георги Градев. - Има Закон за извънредните мерки с поправки в Кодекса на труда. В момента почти всички футболисти са изпратени на надомна работа. Тя трябва да се плаща на 100%. Работата се извършва в полза на клуба. Когато утре се нормализира ситуацията, кой ще спечели от това, че състезателят е работил у дома? Ако не са тренирали вкъщи, футболистите няма да могат да играят."

Градев разясни и как стои въпросът с пускане в отпуск на играчите с цел намаляване на разходите.
"Клубът може да пусне футболиста в платена отпуска, която не е ползвана - потвърди Георги Градев. - Това не е от полза на отборите. Когато тази платена отпуска изтече, тогава могат да излязат в неплатена, но само ако играчът пожелае. В това време футболистът може да не тренира и да стане 200 кг. Работодателят няма полза от това."

Градев, който е мениджър на водещи родни играчи, разби мита за проблемите на отборите от елитната лига заради пандемията коронавирус и финансовите последствия от нея.

"Нека един български клуб да докаже, че са му паднали драстично приходите. Нашите отбори гледат какво се случва на запад. Това е като в българската поговорка - видяла жабата, че подковават коня и тя надигнала крак - направи паралел Градев. - Правните рамки в Испания, Италия и Германия са коренно различни от тези у нас. Единственият, който може да претендира, че приходите му са намалели, е собственикът на клуба. В България има по-големи разходи за организиране на мач, отколкото постъпления от билети. Плащаш осветление, охрана, полиция, поливане на трева, персонал, кетъринг. Клубовете дори спестяват пари, когато няма срещи. Само един отбор - "Левски", е на печалба, но в момента те не търпят загуби, защото продадоха 5000 сезонни билети и взеха парите. Всичките клубове си разпуснаха школите. На много места разходите за детско-юношески футбол се покриват от бюджета на клуба. В ДЛевскиУ и ЦСКА не се плащат такси. Нямаш разходи по логистика, пране, екипировка."

Според Градев средствата от телевизионни пари също няма да стоплят родните тимове.

"80% от телевизионните права са платени. Другите 20 % ще бъдат преведени, когато се възобнови първенството Ц добави Градев. - Къде е загубата там? Сумата от телевизионните права, която остава, няма да стигне за 1-месечена заплата на футболистите. Става въпрос за мизерна сума от сорта на 200 000 лв."


Критика към синдиката

Повечето футболисти в "Левски" подписаха анекси за намаляване на заплатите
Повечето футболисти в "Левски" подписаха анекси за намаляване на заплатите

Георги Градев не спести критика към Асоциацията на българските футболисти заради липсата на активна позиция в защита на играчите.

"Не съм чул да има инициатива от тяхна страна. От 20 години съществуват, но не знам нещо да са свършили - смята Градев. - Освен колективния трудов договор. Там има една-две клаузи в полза на футболистите. Другото са общи приказки. В чужбина клубовете, които се опитват да намалят едностранно заплатите, получават много неприятни писма от Международната федерация на професионалните футболисти ФИФПро. Там се казва, че е невъзможно да се направи и е нарушение на договорите. Притеснително е, че играчите в България са карани да намаляват повече от 40% от заплатите при положение, че кодексът на труда им гарантира 60% от заплатите. Това се случва в "Левски", където редуцират парите с 50%. То е доброволно и двустранно, но противоречи на законодателството. В Англия синдикатът на футболистите каза, че трябва клубовете да убедят играчите как наистина самите отбори, а не техните спонсори милионери, търпят загуби. Това става с документи."

Всичко тръгва от лицензите

Бизнесът на Васил Божков закъса и в "Левски" настана криза
Бизнесът на Васил Божков закъса и в "Левски" настана криза

Георги Градев смята, че голяма част от проблемите в българския футбол идват от неработещата лицензионна система.

"Влизаме в порочната схема, с която съществуват българските клубове. Тя противоречи на обосновката за лицензионната система. Клубовете се издържат със заеми. Закъса ли собственикът, клубът също закъсва - даде пример Градев. - Ако един отбор не е в състояние да се самоиздържа, той трябва да бъде закрит."

Градев продължава да настоява първенството да се отдели от БФС и да бъде организирано от акционерно дружество с участие на клубовете.

"Двама президенти на клубове не се харесват и се плюят всеки ден по телевизията. Но те стават съдружници в акционерното дружество. Единият и другият са принудени да се съобразяват с права и норми - смята специалистът по спортно право. - Ако искаш да си продадеш старата кола на пазара, няма да кажеш как е скапана и очукана. Ще излезеш и ще обявиш, че е най-хубавия автомобил на света с най-бързия двигател. При проблем, решаваш всичко в една стая. Залагат се строги етични правила. В Англия глобяват Моуриньо с 250 000 паунда, защото не му харесва съдията. Не можеш да говориш кой бил хванат и кой не. На Херо тактиката е да плюе по съдиите, когато загуби. Стойчо Младенов е същият. Тези хора са обикновени служители в акционерното дружество. Недопустимо е да се обижда продуктът. Все едно си плюеш на собствената работа. Отблъскват хора и рекламодатели. Не може да изкарваш пари от телевизионни права, когато показваш паркинга в Благоевград. В Стара Загора се вижда една трибуна с три реда, на която пише или "Долу ръцете от Луков марш" или "Перуката е педераст"."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене