Филип Буков от последния клас на Ламбо стана лошият в “Откраднат живот”

Филип Буков като доктор Хаджихристев в новия сезон на “Откраднат живот”
СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

9,30 ч сутринта е на 24 декември и младият актьор Филип Буков прави обичайната си тренировка. По едно време чува как телефонът му звъни, поглежда го, вижда непознат номер и си казва кой ли ще го търси пък сега по Коледа. Затова оставя мобилния настрани, продължава с упражненията и часове по-късно се сеща за онова пропуснато обаждане. Решава да види кой го е търсил. Оказва се екипът на сериала “Откраднат живот”, и то с покана да стане част от актьорския състав. Още същия ден Филип отива да говори с тях, а само две седмици по-късно вече е на снимачната площадка и влиза в образа на новия герой - уролога Владимир Хаджихристев.

Обаждането не идва случайно. Миналата година той и колегите му от последния клас на професор Стефан Данаилов са взети за масовката в новата тогава постановка на Народния театър “Братя Карамазови”. Така Филип се запознава с всички актьори в нея, а сред тях е и Владо Пенев. Той самият играе в “Откраднат живот” от шести сезон и праща същите тези студенти от масовката на кастинг за сериала. Филип е единственият, който получава такава централна роля в новия сезон.

Освен очевидния талант той има още едно сериозно предимство - завършил е класическата гимназия, където е

изучавал латински

и старогръцки. Така

че медицинските

термини не са му

толкова чужди

- повечето идват именно от тези езици. Разбира се, като всички от актьорския състав преди сцените минава специфичните изрази от сценария с истинските лекари - консултанти на сериала.

“От латинския и старогръцкия знам къде се слагат ударенията на думите. Но в практиката те не са точно така - има разлика в произнасянето примерно на простактектомия, хипотермия. Така че с ударенията имам проблем, но с артикулацията и самата дума не ми е трудно. Моите приятели си мислят, че идвам на снимки, казвам си репликите и се прибирам. А всъщност половината работа е домашната - в подготовката”, разказва Филип Буков.

Допреди участието си в сериала на Нова тв той все е бил в драматични образи, но сега за първи път е в кожата на злия. “Няма нищо по-хубаво от това да играеш лошия”, му казва преди време неговият учител Стефан Данаилов. Явно Филип се справя доста добре, щом вече често го бъркат с героя му.

Доктор Хаджихристев е от онези млади амбициозни хора, които са готови да постигнат целите си на всяка цена. Това много личи и от поведението, и от думите му. Заради това и доста от зрителите имат едно наум към героя. Филип го разбира на свой гръб съвсем наскоро. Малко преди да се обяви извънредното положение в страната, той отива до супермаркета да си напазарува. Както върви в магазина, една жена го поглежда - разпознала го е, то е ясно. Тя се приближава,

спира се на метър

от него и му казва:

А ти какъв боклук си!

В първия момент Филип се стъписва - какво толкова е направил, че е предизвикал такава реакция, не знае. После се усеща, че май репликата е насочена към героя му, а не към него самия.

С лекарската професия го свързва не само сериалът. От една страна, в семейството си има трима медици. Едната му баба е педиатър и хематолог, другата е хирург, а чичо му е травматолог. Освен това той е чест пациент по болниците заради травмите, които получава покрай страстта си към различните екстремни спортове. Чупил е китките си поне 6-7 пъти, пукал си е прешлен на врата, разкъсвал е връзки на глезена, два пъти пука опашната си кост, двете му тъпанчета са оперирани след схватки в бокса, който практикува от години, носът му също е чупен два пъти. “Аз съм от семейство на спортисти, свикнали са с моите травми отдавна. Просто и те се ядосват”, казва той.

Майка му е завършила НСА, била е гимнастичка, а последните 15 години се занимава със социална дейност - помага на деца в домове, изоставени от родителите си, със заболявания, учредител е на фондация “Движение на българските майки”. Баща му е историк по образование, но сега е в бизнеса с недвижимите имоти.

Самият Филип има разностранни интереси. От малък се занимава със спорт,

бил е състезател

по бокс

и често се е класирал първи или втори на републиканските състезания в категория 75 кг или 81 кг - според състезателния период. Докато е в средното училище, у него пламва искрата към актьорството. Тогава директор на класическата гимназия, която завършва, е все още Гергина Тончева. Тя организира групови посещения за учениците на театрални постановка и така у Филип се заражда любовта към това изкуство. Когато идва време да кандидатства висше, с помощта на родителите си се насочва към Софийския университет. Изкарва високи оценки на изпитите по история и литература и идва моментът да запише своите желания за специалности. Дълго се чуди. На първо място посочва право, на второ - философия.

Влиза с второто желание, но колкото и да му е интересна философията, у него си остава мечтата за НАТФИЗ. Докато следва в Софийския университет, се пробва и там. Късат го на изпитите две поредни години. Родителите му са категорично против, така че го прави тайно от тях. Приемат го в академията от третия път, и то лично Стефан Данаилов. “Това, че той вземаше последния си клас, беше моята най-голяма мотивация аз да дам всичко от себе си, за да ме приеме той.”

Наистина успява и по време на следването като повечето ученици на Мастера се сближава много с него.

Филип е до последно

до Данаилов

Младият актьор е един от хората, които са до големия актьор при настаняването и престоя му във ВМА. “Той беше човек с размах, с мащаб. Не делеше своите събеседници на важни и на по-малко важни. Силно разграничаваше политическата си дейност от актьорската. Не ни е говорил за политика, за него си бяхме студентите му - хората, които отиваха при него да го разведрят, да го заредят с енергия. Той много мразеше дребнавите хора. Важен негов съвет беше да гледаш по-отгоре на нещата и да не се занимаваш с това да търсиш грешки у другите. Ако можеш да помогнеш на някого, направи го”, разказва за уроците на Мастера Филип. Много от тях той никога няма да забрави.

Тази година Филип се дипломира от академията, но още от миналата има професионална насоченост. В трети курс идва да ги обучава преподавателят по каскадьорство от НСА доц. Емил Видев. Филип е сред най-редовните му студенти и след като дисциплината е към края си, Видев го кани да се присъедини към неговата каскадьорска трупа. “Това бе голяма възможност за мен заради двете неща, който най-много обичам - актьорството и спорта”, разказва той. Така Филип започва да се учи за каскадьор и вече има много повече опит пред камера като такъв, отколкото като актьор.

25-годишният Филип Буков не е семеен, но има сериозна приятелка от 8 години. Тя е в съвсем различна сфера от тази, в която той се развива - завършила е ядрена енергетика и сега работи като инспектор по ядрена безопасност. “Нямам представа какво е естеството на работата ѝ”, усмихва се Филип. Но пък тя с интерес следи “Откраднат живот” и е човекът, който най-силно се радва, когато разбира, че и той ще участва в сериала.

Младият актьор  е бил спаринг партньор на  Тервел Пулев.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Младият актьор е бил спаринг партньор на Тервел Пулев. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене