Линда Петкова разбрала за златната престилка в “Мастършеф” малко преди Силвена Роу да ѝ я даде

Линда Петкова в “Мастършеф”
СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ

Канадката се мести в България преди 12 г. със съпруга си Кирил Петков, защото мечтата му е да помага на България

Всяко дете заслужава торта за рождения си ден. По това мото се води канадката Линда Петкова, която от години живее в България. Тя намира решение за малчуганите, които по някаква здравословна причина - алергия към глутен или диабет, не могат да хапнат от тортата си, след като са духнали свещичките. Нейните десерти са здравословни и все пак изключително вкусни. Именно с тях успя да спечели златна престилка в предаването на Би Ти Ви “Мастършеф”. При това ѝ я връчи не кой да е, а шеф Силвена Роу, която е световнопризнат майстор на здравословната и вкусна храна. Като такъв нейното фино небце не може да бъде заблудено.

Всъщност самата Петкова от раждането си има алергия към глутен. Въпреки това сладкишите не отсъствали от детството ѝ благодарение на майка ѝ.

“Тя също не

може да яде

глутен вече

от 30 години”,

разказва канадката. Като дете често се навъртала около нея в кухнята и почти всичко, което знае днес в тази сфера, е благодарение на майка ѝ. “Тя прави смес за безглутеново тесто от много време”, разказва Петкова. За нея използва ориз, картофено нишесте и други продукти.

Канадката в момента пък има основно две смеси. Едната е за торти. В нея добавя ориз, тапиока, картофено нишесте, елда и др. Втората е подобна, но в нея няма набухватели.

Една от здравословните торти, които приготвя Линда Петкова
Една от здравословните торти, които приготвя Линда Петкова

Готвенето на безглутенови десерти започва като хоби, но преди 3-4 години се превръща в малък бизнес. “Има доста хора, които не могат да ядат глутен, животински продукти или захар”, разказва канадката. Заради това започнала да приема първите си поръчки. Най-много има именно за торти за рождени дни.

Петкова приготвя здравословни десерти и за семейството си, защото се налага. Тя има три дъщери, които като нея имат непоносимост към глутена. “Предава се по линия на майка ми”, казва кулинарката.

Наскоро Петкова разбрала, че

втората ѝ дъщеря

Ема страда от

диабет

Затова за нея обикновено прави чийзкейк без глутен и без захар или торта “Гараш”. Именно с нея спечели и златната престилка от шеф Силвена Роу. “В “Гараш” има повече протеини, отколкото в нормалните торти с блатове и заливка”, обяснява Петкова.

В момента трите ѝ прекрасни момичета най-много обичат да хапват чийзкейк. Блата му приготвя от бадеми и масло. Разбира се, не отсъстват свежи сезонни плодове. Той се продава в сладкарницата на Петкова. Носи името на дъщеря ѝ - “Чийзкейкът на Ема”. “Тя е много горда, че в брошурката пише нейното име”, казва с усмивка сладкарката.

Признава, че за момичетата в началото било трудно да свикнат, че не бива да хапват глутен. “В момента има много такива продукти като паста или хляб. Не е голям проблем”, казва Петкова. За момичетата си често импровизира в кухнята и вече отдавна са свикнали с този начин на хранене. “Когато излизат с други деца, понякога хапват пица, тогава е малко по-сложно”, разказва сладкарката.

Макар че знае толкова много за кулинарията, е завършила икономика. Именно

като студентка се

запознава със

съпруга си

Кирил Петков

Миналата година той бе удостоен с голямата награда в кампанията на в. “24 часа” “Достойните българи” за това, че дари 500 хил. лв. за откриването на Център за приложни изследвания и иновации в Софийския университет. Преди дни харвардския възпитаник Кирил Петков публикува т. нар. “Работещ план” за справяне с епидемията.

Малко след като двамата завършили, на бял свят се появила първата им дъщеря - Ванеса. Семейството се преместило в Брюксел, където работил Петков. По това време половинката му била майка на пълен работен ден.

Двамата се местят в България преди 12 години. Тогава Петкова работи в различни фирми и неправителствени организации. А се установяват тук, защото съпругът ѝ винаги е мечтал да помага на България. “Успешният бизнес е много важен за икономиката в една страна”, категорична е тя.

Менюто в семейството им е здравословно не само заради отсъствието на глутен. В него често присъстват както свежи салати, така и паста или месо. Петкова освен това си има три сръчни помощнички в кухнята. “Те много харесват да правят мъфини с мен или курабийки. Има сурови бонбони, които могат сами да приготвят”, разказва Петкова.

Трите прекрасни дъщери на Петкова пред една от нейните торти.
Трите прекрасни дъщери на Петкова пред една от нейните торти.

В “Мастършеф” попада благодарение на своя добра приятелка. Тя я подтикнала да кандидатства, преди това не знаела за предаването. “Гледах няколко епизода от предишните сезони, за да се подготвя. Беше много забавно и интересно”, казва Петкова. Много се изненадала, когато Силвена Роу ѝ дала златната престилка. Преди да влезе при тримата професионални готвачи, я питали как ще се почувства, ако получи златна престилка. “Какво е това?”, попитала сладкарката. Така разбрала за нея малко преди да я заслужи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене