Русия избра основния екипаж за следващата експедиция на МКС

СНИМКА: Pixabay

Държавна комисия утвърди екипажа на пилотирания кораб "Союз МС-16", който ще бъде изстрелян утре към Международната космическа станция (МКС) на фона на пандемията от новия коронавирус, съобщи ТАСС.

В основния екипаж са руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, и астронавтът от НАСА Кристофър Касиди.

В дублиращия екипаж са руските космонавти Сергей Рижиков и Андрей Бабкин, и астронавтът от САЩ Стивън Боуен, предава БТА.

Те са прекарали месец в карантина.

Заради пандемията от коронавируса членовете на екипажа се отказаха от редица тардиции. Те не са посетили стената на Кремъл в Москва, нито дома на Сергей Корольов. Отменена беше и традиционната пресконференция преди излитането им за Байконур. Семействата им също няма да бъдат допуснати до космодрума.

Изстрелване на пилотиран кораб "Союз" към МКС е планирано за утре, 9 април в 11,05 ч. московско и българско време. За първи път то ще бъде направено с ракетата "Союз-2.1а", която заменя изведената от експлоатация "Союз-ФГ". Скачването със станцията е насрочено за 17,16 ч. московско време.

На МКС сега са руснакът Олег Скрипочка и американците Джесика Меир и Андрю Морган. Връщането им на Земята е планирано за 17 април.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене