Петима финалисти за европейската награда "Димитър Димов"

Плакетът на наградата "Димитър Димов"

Двама български и трима чуждестранни европейски писатели ще се състезават за литературна награда за роман тази година

Венцислав Божинов, Джамал Уариаши, Дубравка Угрешич, Момчил Николов и Франсоа-Анри Дезерабл са петимата финалисти във второто издание на конкурса, а победителят сред тях ще бъде излъчен по-късно през 2020 г.

„Белези“ на българина Венцислав Божинов, „Глад“ на холандеца Джамал Уариаши, „Лисица“ на хърватката от български произход Дубравка Угрешич, „Някой си господин Пекелни“ на французина Франсоа-Анри Дезерабл и „Чекмо“ на българина Момчил Николов са финалистите. Експертното жури на наградата избра петте произведени между общо 37 романа – 24 български и 13 чуждестранни европейски, номинирани от 21 български издателства. 

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори, издадени на български език в рамките на предходната календарна година. Това е и първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български.

Наградата е учредена през 2018 г. под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних.

През 2019 г., в навечерието на стотната годишнина от рождението на своя патрон, бе обявен и първият носител на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ - французинът Жером Ферари с романа „Проповед за падането на Рим“, отличен с престижната френска литературна награда „Гонкур“ през 2012 г.

Освен Ферари, за първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ се състезаваха още руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“, българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“, литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене