Учени разкриха тайните на яйца на динозаври на 200 млн. години с рентгенови лъчи

Снимка: Ройтерс

Учени успяха с помощта на рентгенови лъчи да разкрият тайните на яйца на динозаври на 200 милиона години, предадоха Франс прес и БТА.

Специалистите се натъкнаха на миниатюрни черепи на ембриони, чието развитие се оказва много подобно на днешните влечуги.

Тези ембриони на Massospondylus carinatus, тревопасно с дължина 5 метра, които са едни от най-старите в света, бяха открити през 1976 година в южноафриканския парк "Голдън гейт хайлендс". Поради тяхната крехкост и малки размери досега тези находки бяха много трудни за изучаване. Още повече, че не съществуваше неинвазивен метод за изследването им.

Но през 2015 г. международен екип изпрати седем яйца, от които три съдържащи ембриони, в Европейския синхротрон във френския град Гренобъл. Те бяха сканирани от мощните рентгенови лъчи на синхротрона чрез електрони, ускорени до скоростта на светлината, в пръстен с над 800 м дължина. Бяха получени изображения с невероятни детайли, стигащи до костните клетки.

Получените данни позволиха на учените да изградят триизмерен модел на черепа на бебе-динозавър с дължина едва няколко сантиметра. Специалистите сравниха получените резултати с най-близките днешни роднини на динозаврите - крокодили, костенурки, гущери и др. Бяха открити прилики в етапите им на развитие и най-вече начина, по който расте черепът в яйцето.

"Най-много ме изненада фактът, че ембрионите се оказаха по-млади, отколкото предполагахме", коментира една от главните авторки на изследването Кимбърли Шапел от университета в Йоханесбург. "Те се оказаха на 60 процентна фаза от своето развитие!"

С новите открития учените стигнаха до извода, че схемата на ембрионалното развитие на влечугите не се е променяла от 200 милиона години

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене