Отиде си първата любов на Джон Ленън
20 Май 202042410

Астрид Кирхер не е просто официален фотограф, тя е причината за сресания бретон, саката без ревери и всичко, което отличава Бийтълс

Съпругът й се отказва от групата, а Джон й пише любовни писма

Астрид Кирхер е прохождаща 22-годишна фотографка, когато през 1960 година съдбата я среща случайно с "Бийтълс". Всъщност тогава най-известната група в историята е в друг състав и с друго име. Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън свирят заедно със Стюарт Сътклиф в нощен клуб в Хамбург, посещаван предимно от моряци и проститутки.

Астрид и компанията й от художници и фотографи често посещават мястото.

Намират британските момчета за превзети,

но все пак “готини”,

както ще признае след години тя. Тогава нито Астрид, нито онези младежи, които мечтаят за по-голяма сцена от тази на миришещия на бира клуб, не знаят, че животът им ще остане свързан завинаги. Те ще станат най-добрите, а тя ще е тази, която ще им помогне в пътя. След което ще си тръгне заедно с любовта. И може би загърбила завинаги неизживяна друга голяма любов.

Ексцентричната и красива фотографка бързо попада в полезрението на музиканта от групата Стюарт Сътклиф. Това е човекът, който според мнозина музикални критици има най-силно влияние в оформянето "Бийтълс" като група и й дава името. В сърцето и душата си Сътклиф е художник, но иска да бъде и басист. Роден в Единбург, но прекарал живота си в пристанищния Ливърпул, защото баща му е корабен инженер. В редките моменти, в които е у дома си, родителят му

подлага на бой

и тормоз него

и майка му

Самотен и затворен в себе си, Стюарт попада в колеж по изкуства в Ливърпул, където се запознава с Джон Ленън. Двамата бързо си допадат, а това приятелство се оказва съдбовно. Заради него "Бийтълс" се превръща в история. А за да не се разруши заради класически любовен триъгълник след години, един от двамата ще си тръгне от сцената завинаги.

Сътклиф е пял в църковен хор, свирил е на китара, но дълбоко в себе си знае, че е далеч от гения Джон Ленън. Въпреки това се присъединява към групата "Сребърните бръмбари", която скоро ще се превърне в "Бийтълс".

По същото време Астрид Кирхер мечтае да обиколи света, да снима за големи изложби и срещи с интересни хора. След първата среща с британската четворка тя вижда в тях музата, която е търсила. Пътува с момчетата, само след няколко месеца вече е сгодена на Стюарт.

През годините Астрид никога не е разкривала подробности за една легенда, че преди да се обвърже със Сътклиф, тя има любовно увлечение с Джон Ленън.

Музикалният журналист Шол Уинтерих, който следи отблизо творчеството на групата, е категоричен, че

увлечението на Джон по Астрид е било видимо

за всички останали от групата.

"Джон и Стюарт се влюбиха едновременно в нея - казва журналистът. - Тя бе талантлива, очарователна и безумно красива.

Той е писал любовни писма за нея,

но не знаем каква е съдбата им. Самата тя също запази мълчание. В крайна сметка Джон разбра, че Стюарт е нейната любов. Той също бе безумно красив и много фин. Ленън се оттегли. След това винаги е споделял, че за него тя е годеницата на най-добрия му приятел."

"Джон и Стюарт бяха приятели. Никога не се е случило нищо", казва в едно свое интервю Астрид през 2005 година. Въпреки това много фенове на групата през годините са обсъждали многократно снимките, които тя прави на Джон. В тях те откриват погледа на влюбен мъж.

Крикер създава и едни от най-емблематичните фотоси на цялата група. Един ден тя просто натоварва момчетата в своя фолксваген. Закарва ги на панаир в малко градче близо до Хамбург. Снима всеки един от групата. Черно-белите снимки запечатват най-ранната история на групата.

Една от тях наистина е уникална. Момчетата стоят заедно с инструментите пред отворен камион. Десетилетия по-късно критиците ще определят тази снимка като

“окончателния

образ на "Бийтълс",

преди да получат славата". Астрид се е погрижила за всичко. За техните костюми, за прическите, за начина, по който гледат към фотоапарата.

"Беше рано сутрин, използвах за снимките само дневна светлина. Те заспаха около 5 сутринта, а снимките бяха в 9", разказва тя пред вестник в Мелбърн през 2005 година.

"Изглеждаха доста груби. Косите им бяха сресани назад. Изглеждаха като рок звезди, но сякаш нямаха своя индивидуалност", спомня си Астрид.

По това време Стюарт вече е взел решението да напусне групата. Самият той осъзнава, че стои в нея само защото Джон е негов приятел. Пол и Джордж Харисън

не го смятат за достатъчно добър

Самият той знае, че наистина не е.

Години по-късно фотографката разказва, че Стюарт е взел решението още преди да я срещне.

"Той знаеше, че изкуството е неговата сила и неговата страст, и това искаше да продължи. Ако бе избрал музиката, той просто нямаше да е толкова добър като останалите."

Въпреки решението Сътклиф още не е готов да изостави групата напълно. На едно участие се появява с коса, сресана назад. Другите му се подиграват, защото те все още са поддръжници на стила на Елвис Пресли. След няколко седмици обаче Харисън също се появява в този стил. Не минава много време и всички от групата обличат сака на френския дизайнер Пиер Карден без яка, посъветвани от съпругата на Сътклиф. Така образът на групата е завършен.

Малко след това Сътклиф казва тежката си дума. Иска да спре с турнетата, да живее със съпругата си и останалите не го спират.

Стюарт и Астрид се местят в нов дом

Само година по-късно постоянно главоболие започва да измъчва музиканта и художник. През 1962-а, докато рисува в дома им, той рухва. Умира от кръвоизлив в ръцете на любимата си в линейката на път за болницата.

След смъртта на Сътклиф Кирхер поддържа приятелството си с "Бийтълс", като снима групата на снимачната площадка на клипа "Тежка нощ на деня" през 1964 г. и прави портрет на Джордж Харисън през 1968 г. Но тя постепенно се отдръпва от фотографията, като вместо това работи като интериорен дизайнер.

Омъжва се за Гибсън Кемп,

британски барабанист, през 1967 г. и му помага да отворят семеен бар в Хамбург. Бракът им приключва само след няколко години. Веднага след това сключва брак с немски бизнесмен, но и той бързо приключва.

Астрид така и няма деца. Винаги е признавала, че Стюарт остава голямата й любов и във всеки друг е търсила него. След края и на последния си брак тя се изолира, рядко се показва публично и напълно спира с фотографията.

Дълги години

Кирхер печели малко пари от своите снимки с "Бийтълс",

въпреки че те се възпроизвеждат често. Това се промени през 80-те години, когато тя започва да прави редовни участия на конвенциите на "Бийтълс", да продава и подписва щампи. През 1988 г. тя и Улф Крюгер, немски музикант, стартират магазин в Хамбург, който продава винтидж фотография и книги.

"Аз съм много, много глупаво момиче", казва Кирхер през 2005 година, като говори за липсата си на бизнес умение да се занимава с фотографиите си в "Бийтълс". "Просто имах радостта да снимам и никога не ми пукаше за моите негативи. Просто ги раздавах винаги, когато някой ги поиска. Никога не съм се интересувала толкова много от парите, защото беше такава радост да ги срещна и да станем много близки приятели с тях. Те ми дадоха толкова много в замяна, що се отнася до любовта и обичта. Те винаги се грижеха за мен", спомня си Кирхер, която

си отиде на 81-годишна възраст

след дълго боледуване от рак. Тя е починала в дома си в Хамбург, а всички свързани с групата почетоха паметта й.

"Бог да прости Астрид, красиво човешко същество", написа Ринго Стар. След него и Оливия Харисън, вдовицата на Джордж Харисън, сподели, че си е отишла "така фина и талантлива".

След себе си Кирхер оставя богата колекция от фотографии. Някои дори не е показвала пред публика. Тъй като няма преки наследници, се очаква те да бъдат дарени на музея на групата в Ливърпул. Не е ясно и дали тя е оставила завещание.

Може ли да пее Нона Йотова?

Може ли да пее Нона Йотова?

Предпазните маски скараха депутатката с “Като две капки вода” Може ли да пее Нона Йотова? В това се усъмни пиарката на “Като две капки вода” Ани Халваджиян, след като депутатката поиска наказание за предаването, пуснало в публиката хора без маски по време на извънредното положение. “Мисля, че госпожата депутат ни се сърди

Даша показа секси дупе

Даша показа секси дупе

Най-красивата лекоатлетка на планетата Дария Клишина зарадва своите фенове. Блондинката откри плажния сезон във Флорида и демонстрира своето невероятно тяло. Блондинката прави специална чупка на фотото, в което леко загатва за своето изваяно дупе. Двукратната европейска шампионка пази в пълна тайна дали има мъж до себе си

Учени: Всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ

Учени: Всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ

Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е позволило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ, се казва в публикация на сп. "Сел". "Ханаанците, въпреки че са живели в различни градове-държави

Пак зарязаха Голини

Пак зарязаха Голини

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан за втори път от гаджето си Джулия Проведи. Той и певицата са се разделили наскоро и този път изглежда краят е окончателен. Близки до двамата разкриха за краха на връзката им пред известно италианско списание. Причините все още не са известни и до момента няма потвърждение от доскорошните влюбени

Инфарктът на Брайън Мей предречен в песен

Инфарктът на Брайън Мей предречен в песен

Ишиас също изтерза китариста на “Куин” и заради него не можел да мръдне, да си измие зъбите, камо ли да свири “Името на този албум винаги ме е притеснявало. Мислех си дали “Същински инфаркт” няма да разстрои хората, които наистина са прекарали сърдечен удар. Сега се чувствам облекчен – и аз вече съм в клуба, но това въобще не ме тревожи

Тайната на Вера Уанг за вечна младост: Как за 71-ия си рожден ден изглежда на 20 години

Тайната на Вера Уанг за вечна младост: Как за 71-ия си рожден ден изглежда на 20 години

Последователи на Кралицата на сватбените рокли в шок - лъже за възрастта си или “пие кръв от еднорози” Някога дизайнерката не се класира за олимпиада по фигурно пързаляне и се посвещава на модата Pабота, сън, коктейл с водка, не много слънце. Трудно е да се повярва, че такава простичка рутина е тайната за вечна младост

Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разчистването на гардероба е навик, към който човек се връща всяка година поне по два пъти - напролет и наесен. Но има няколко неща, които никога не трябва да излизат от мъжката секция. 1. Връхната дреха Дали ще е стилно палто, дънково яке, бомбър, или нещо по-плътно, трябва да имате поне едно такова в гардероба си

Националите Кирил Десподов и Божидар Краев станаха първите български футболисти, които ритаха в официални мачове в условията на разпространение на коронавирус. В Австрия първият влезе като смяна за "Щурм (Грац)" при загубата у дома с 1:2 от "Волфсбергер". Десподов се появи на терена в 55-ата мин. Малко по-късно Краев започна титуляр за "Жил

Канят 34-годишната Стефани Станчева, професор в Харвард, да вади Франция от кризата Френската икономистка от български произход Стефани Станчева, професор в Харвард, ще съветва президента Еманюел Макрон как френската икономика да излезе успешно от тежката криза с коронавируса, съобщиха западни медии

ЦСКА 1948 се подсилва с Камбуров

Сърцето ми е тук - в красивата природа на Добринище

Патриотичният проект на “24 часа” - “Сърцето ми е тук”, продължава и многобройни читатели изпращат снимки на любимите си места у нас, показвайки своето родолюбие

Новите етикети за гуми - като при печки и хладилници

Съветът на ЕС прие регламент с нови правила за етикетиране на автомобилните гуми, които предстои да бъдат въведени и в нашето законодателство. Те ще влязат в сила от 1 май следващата година

Ким Кардашиян предложи помощ на пострадала в протестите млада жена

Звездата от риалити шоуто "Животът на Кардашиян" Ким Кардашиян е предложила помощта си на млада жена, пострадали в протестите в САЩ след смъртта на чернокожия Джордж Флойд

Кайли Дженър я грози затвор за данъчни измами

22-годишната Кайли Дженър е заплашена от затвор, след като на официалния уебсайт на „Форбс“ беше публикувана статия, в която се твърди, че влиятелната красавица „вече не е в списъка с милиардерите и