Д-р Фаучи: Американският вариант на проф. Мутафчийски

В живота си се водя от една максима от романа на Марио Пузо "Кръстникът" - "Нищо лично, всичко е просто бизнес", обича да казва д-р Фаучи.

Как ученият раздели обществеността в САЩ - измамник или боец срещу вируса

Обвиняват го за втори път, че налага на хората скъпа и безмислена терапия

Eдно от нещата, които коронавирусът ни напомни, е, че болестите не различават бедни от богати. Забележителни са приликите и в обществената реакция спрямо епидемията и мерките срещу нея. Факт е, че някои държави се справиха по-добре от други, но принципът на управление на кризата почти навсякъде бе еднакъв. Начело е щаб, който съветва изпълнителната власт, натоварена с отговорността да взема финалните решения. Всеки щаб има свой началник и тази личност се превръща

в най-харесвана от едни и ненавиждана от други

В България това е генерал-майор проф. д-р Мутафчийски. В САЩ обществото прикова вниманието си върху д-р Антъни Фаучи – началник на Националния институт по алергология и инфекциозни болести. През януари 2020 г. той беше избран като основен здравен съветник в екипа за справяне с пандемията. Така в негови ръце попаднаха решенията за опазването на здравето и управлението на ежедневието на 300 милиона американци. И както навсякъде по света – доскоро непознатият за широката публика лекар беше определян или като месия, или като национален предател.

Визитката на д-р Фаучи е повече от впечатляваща. Като млад специалист

провежда редица проучвания

в областта на имунологията. Научните му интереси са най-вече в областта на рядко срещаните и трудни за лечение заразни болести. В позицията си на шеф на инфекциозния институт той има цели 36 години опит - роденият през 1940 г. нюйоркчанин го оглавява още през 1984 г. По това време епидемията от ХИВ в САЩ върлува с пълна сила. Още тогава докторът се сблъсква с кошмара, който всички преживяваме и днес – борба с непознат досега вирус, за който не е ясно откъде се е появил, как се предава и за който няма ваксина или лечение. Фаучи се захваща активно с проблема. Въпреки че проучванията му се превръщат в основата за по-късното разбиране на болестта, той първоначално е бил силно мразен от гей общността зад океана, която била най-силно засегната от новата зараза. Обвиняван е, че не прави достатъчно, за да ангажира всички ресурси на американските власти за борба срещу новата инфекция. Лари Крамер - водачът на организацията на хомосексуалистите, чиято цел е да накара Вашингтон да вземе на сериозно болестта, която върлува сред общността им, е категоричен: "Антъни Фаучи, ти си убиец. Спри да ни убиваш!".

Друго обвинение е, че е могъл да спаси милиони хора, ако е обявил епидемията от СПИН навреме. Враговете му смятат, че мълчанието на Фаучи от 1992 г. до 1994 г. струва много животи.

Причината за гнева им е нежеланието на Фаучи да излезе от приетите научни рамки за разработка на лечение на нова болест. Съответно - от правилата всеки нов метод или лекарство първо да бъде тествано и одобрено, преди да бъде приложено на хора, дори и когато това е последната им надежда за оцеляване.

"В живота си се водя от една максима, написана от Марио Пузо в "Кръстникът" – "Нищо лично, всичко е просто бизнес", споделя сам за себе си Фаучи пред "Вошингтон пост". Затова той продължава хладнокръвно да работи към намиране на решение за лечение на СПИН, без да позволява емоциите да го отклонят от научния подход. И в крайна сметка този подход, макар и години по-късно, започва да дава успехи. Епидемията е овладяна и макар ваксина така и да не е открита, заболелите получават шанс за нормален живот.

"Едно време го сравнявах с Адолф Айхман. Сега знам, че той е единственият ни герой от онова време", признава днес Лари Крамер - активистът,

обвинил открито Фаучи в геноцид през 80-те

20 години са били нужни, за да може обществеността да оцени без изкривяването на емоциите работата на най-известния американски вирусолог. Днес картинката е доста подобна. Фаучи е твърд и ясен в посланията си и отказва да влезе в какъвто и да е политически или икономически дебат:

"Принципът ми е ясен – оставам напълно аполитичен, без да подкрепям която и да е идеология, и правя това, което трябва. Аз съм учен и доктор, това е важното". Тази стратегия му помага да е основен и високоценен здравен съветник на всички президенти на САЩ от Джордж Буш-старши досега. В тази връзка и динамиката на

отношенията му с Доналд Тръмп

е доста изненадваща. Последните години показаха, че американският президент търпи много малко от съветниците, работили с Обама. И още по-малко тези със съвети, които той не иска да чуе. През последните месеци Фаучи правеше именно това – повтаряше, че решението на кризата и спасяването на човешки животи зависят от социалната изолация и идващите с нея проблеми за икономиката.

На няколко пъти докторът открито опровергаваше твърдения на президента, като например това, че ваксина се очаква преди края на тази година. И въпреки това Фаучи все още е на поста си като водещ в щаба за борба с коронавируса.

Така част от американците намериха в негово лице спасителя, който с хладнокръвното си и професионално поведение може да ги спаси от трагичен развой на пандемията.

И обратното – по-скептичните

видяха в него демоничната сила,

която ненужно подхранва страховете на нацията и ги бута по пътя към глада и мизерията, причинени от ненужната карантина. Горните две противоположни позиции напълно съвпадат и могат с абсолютно същата формулировка да бъдат приложени и у нас за феновете и враговете на проф. Мутафчийски.

Приликите изобщо не спират дотук. Вследствие на непоклатимото мнение на специалиста, че единственият начин за справяне с кризата е изолацията, по-крайно настроените противници на идеята започнаха да изпращат смъртни заплахи на Фаучи. В САЩ най-твърдите привърженици на Тръмп и до днес поддържат позицията, че коронавирусът е измама или не по-тежък грип от обикновения. На протестите срещу мерките името на Фаучи е редом с това на Бил Гейтс - двамата заподозрени като организатори на пандемията. Затова е странно, че Тръмп, обичащ безогледно да угажда на желанията на поддръжниците си, все още не е изключил д-р Фаучи от щаба за борба с вируса. Може би това е най-голямото признание досега в кариерата на вирусолога – той е толкова важен специалист, че дори и

настоящият американски президент не смее

да го отстрани

Разбира се, както стана с повечето детайли около коронавируса, и тук се появи и друга, не толкова идеалистична теория. Още от началото на кризата, докато Тръмп повтаряше, че хлорохин е лекарството, което почти безотказно ще спаси хората от вируса, Фаучи бързаше да опровергае това като недоказано твърдение. Тук поведението на доктора е консистентно - историята на борбата с ХИВ показва, че той и преди е бил твърд противник на налагането на недоказани практики. На този фон преди няколко седмици Фаучи публично препоръча препаратът ремдезевир да бъде използван при лечението на заразени с COVID-19. Това стана вследствие на данните, според които лекарството намалява с около 30% болничния престой на заболелите. Противниците на водещия американски имунолог и феновете на подкрепения от Тръмп хлорохин побързаха да открият в това поредната му защита за една скъпа терапия. За същото бе заподозрян и по време на СПИН епидемията.

От една страна, прави впечатление мълниеносната скорост, с която Федералната агенция по лекарствата в САЩ

направи проучването за ремдезевир

От друга, той е по-съвременен и стотици пъти по-скъп от хинина – около 1000 долара за доза срещу 60 цента за хапче хлорохин. Тук отново се намесва името на американския фармацевтичен гигант Gilead, който само месец преди Фаучи да препоръча ремдезевир, получи 7-годишен ексклузивитет за производството му. Обвинението към "здравния говорител" на нацията е ясно – фаворизира твърде скъпото лекарство заради интересите на компанията, която го доставя на правителството. Подобни са обвиненията и при СПИН скандала, когато има подозрения, че той не обявява епидемията навреме, за да може да се патентова определена терапия, която след това да бъде препоръчана.

Няколко американски издания, като например USA today опровергават частично твърдението като фалшива новина – разликата в цената не е чак толкова голяма, а според патентния закон Gilead има право на ексклузивитет на лекарството само ако се използва при лечението на болест, от която заболелите са по-малко от 200 000 души. Освен това от компанията даряват на правителството всички налични количества от препарата. Според противниците на Фаучи обаче

това също е замазване на очите

– всички следващи доставки ще струват баснословни суми на американците.

Може би твърденията, подкрепени от хора, които се вслушват в думите на президента на САЩ да се лекуват, като пият дезинфекциращи продукти, губят своята тежест. Възможно е и в Gilead наистина да са намерили начин чрез д-р Фаучи да се обогатят от кризата. Както при паниката и историята около ХИВ, истината ще стане известна след години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене