МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката

КАДЪР: БНТ

Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука. Признанието е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата "Питагор" е само част от израза на нашето уважение към тях. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите "Питагор" за принос в развитието на българската науката, цитиран от пресцентъра на МОН.

Министър Вълчев е връчил голямата награда за цялостен принос в развитието на науката на двама учени - на проф. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия към БАН, и на акад. проф. Никола Съботинов от Института по физика на твърдото тяло към БАН.

Наградата за млад учен са получили доц. д-р Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и доц. Д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет.

Министър Красимир Вълчев е наградил и колектива с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати. Това е научният колектив на проф. д-р Димитър Чаръкчиев от Медицинския университет в София.

"Със своя труд и постижения показвате колко важно е да се инвестира в наука и образование и отправяте ясно послание към младите, които ще тръгнат по вашия път", е казала българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Тя е връчила наградата "Питагор" в категорията за здраве и медицински науки на проф. Цветелина Танкова от катедрата по диабетология към Медицинския университет в София.

В категорията за хуманитарни и социални науки журито е наградило проф. Георги Каприев от Философския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски", а в областта на природните и инженерни науки - доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиологоия към БАН.

В областта на суперкомпютрите и анализите на големи данни е отличен проф. Емануил Атанасов от Института по информационни и комуникационни технологии /ИИКТ/ към БАН, където той ръководи екипа, осигуряващ работата на суперкомпютъра "Авитохол".

Д-р Петър Ламбрев от Биологическия изследователски център в Сегед е признат за най-успешен учен, работещ в чужбина, а за най-добър ръководител на международни проекти е отличена доц. д-р инж. Кристина Близнакова от Медицинския университет във Варна.

Тази година наградата "Питагор" се присъжда и в още една категория - за жена с принос в науката. Това е проф. Клара Докова от Медицинския университет във Варна.

За компания с най-много инвестиции в научна и развойна дейност е обявена "Астра Зенека-България", съобщиха от МОН.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене