По 11 играчи на тренировките в Първа лига

Мачовете от Първа лига започват отново на 5 юни

Футболът в родната Първа лига превключва на втора скорост и наотборните тренровки вече може да има по 11 играчи. Това предвижда поредната фаза от подготовката за рестартиране на шампионата, прекъснат заради епидемията от коронавирус. Докладът, изготвен от медицинската комисия към БФС, дава указания към клубовете за поетапното преминаване към отборнизанимания. Основните опасения са дали този период е достатъчен или има опасност да се стигне и до множество контузии.

„През моята кариера на спортен лекар съм виждал играчи, които никога не се контузват и други, които често страдат от травми – коментира пред „България Днес” доктор Михаил Илиев, от медицинската комисия към БФС. – Златко Янков и Цанко Цветанов, например, съм ги запомнил с това, че почти никога не са били контузени, поне докато работех с тях в „Левски”. Това зависи от степента на индивидуална подготовка и физика на футболистите. Но има и така наречените „стъклени” играчи, които често се чупят. Сега е моментът медицинските екипи в клубовете да покажат какво могат. В тази група включвам не само лекарите на отборите, но и кондиционни специалисти, физиотерапевти... В Испания, например, периодът за подготовка ще бъде по-кратък, отколкото е този в нашата Първа лига.”

Доктор Михаил Илиев
Доктор Михаил Илиев

През тази седмица отборите в България вече са във втората фаза на подготовката. Тя предвижда участие на 7до 11 състезатели и трима треньори. Провеждат се 2-3 занимания в деня по график. Всяко от тях продължава 70-80 минути. Задължителното минимално разстояние между футболистите и треньорите 5-7 метра.

В последния, трети цикъл, започват тренировките на целия отбор. Допускат се и учебни игри по преценка на треньорските ръководства. Включително и учебна игра 11 срещу 11 футболисти. Остава задължителна постоянната дезинфекция на теренни площи, врати, топки. Не се ползват съблекални и хранене в обща столова през първи и втори етап на подготвителния период. Всички пристигат и отпътуват индивидуално или по двама със собствени автомобили. Футболистите и треньорите идват екипирани и сами си перат анцузи, фланелки, гащета и чорапи през първите две подготвителни фази.

„Ние трудно можем да се сравняваме с Германия, където организацита на футбола не на много по-високо равнище, но се опитваме да работим по начина, който вече даде резултат в Бундеслигата – коментира доктор Илиев. – Там мачовете се играят при закрити врата и атмосферата е доста различна от това,което сме свикнали да наблюдаваме. Но всички ние се надяваме,че когато се справим с коронавируса, футболът отново ще бъде такъв, какъвто го познаваме. Радост и емоция, както за хората по трибуните, така и за зрителите пред телевизорите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви

Напишете дума/думи за търсене