Американски учени създадоха безопасно лекарство срещу кокаинова зависимост

СНИМКА: Pixabay

Американски молекулярни биолози са създали лекарство срещу кокаинова зависимост,у което не притежава никакви тежки странични ефекти и с него са били проведени успешни опити с лабораторни мишки, пише сп. "Сел".

Разработката е дело на екипа на Марк Керън от университета "Дюк" в град Дърам, щата Северна Каролина, предава БТА.

Учените насочили усилията си към химическото блокиране на зависимостта. За тази цел те потърсили вещества, способни да се съединят с рецептора NTSR1 и да ускорят изработването на бета-аррестин-2. Преглеждайки 400 хиляди разновидности на подобни съединения учените успели да открият молекулата SBI-553, заставяща невроните да изработват бета-аррестин-2, при това без да пречат на работата на рецептора NTSR1 в други части на организма.

Екипът на Марк Керън вкарал малки количества от SBI-553 в организма на гризачите. Те били тренирани да натискат определени прекъсвачи при кокаинов глад. След въвеждането на молекулата, опитните мишки намалили три пъти боравенето с бутоните за получаване на дрогата. Било наблюдавано и значително намаляване на симптомите, свързани с лишението до достъп до наркотика, без проява на никакви странични ефекти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене