Телескопът "Чандра" за пръв път засне изхвърляне на снопове материя от малка черна дупка

СНИМКА: Pixabay

Орбиталната рентгенова обсерватория "Чандра" за пръв проследи как черна дупка със звездна маса изхвърля снопове материя, ускоряваща се до 60 процента от скоростта на светлината, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията цитира съобщение на пресслужбата на проекта "Чандра". "Нашите наблюдения показват, че общата вътрешна енергия на подобни изригвания е минимум 10 хиляди пъти по-голяма, от тази наблюдавана при подобно явление с черни дупки в радиовълновия обхват. Тaзи енергия не се превръща в друг вид електромагнитни вълни в момента на зараждането на изхвърлянето, като по-голямата част от нея се освобождава след това, в резултат на взаимодействието на снопа с материята от междузвездната среда", пишат учените.

Европейски и американски астрофизици под ръководството на Стфан Корбел от парижкия университет "Дени Дидро" са наблюдавали пробуждането на черната дупка MAXI J1820+070 с помощта на "Чандра" и редица наземни телескопи. Обектът е разположен в съзвездието на Змиеносеца на 10 хиляди светлинни години от Земята. Черната дупка е с маса около десет пъти по-голяма от нашето Слънце. Край нея орбитира звезда с маса близка до тази на нашето светило, чиято материя бавно се изсмуква от черната дупка.

Тя започнала да изхвърля струи плазма, ускоряващи се до близки до скоростта на светлината стойности /60 на сто/. Температурата им достига милиони градуси по Келвин. По голямата част от енергията им се освобождавала не при самото им зараждане от черната дупка, а при излизането им в междузвездна среда в резултата на взаимодействието с нейната материя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене