Плашат със смърт шефа на СЗО заради пандемията

Тедрос Гебрейесус е първият африканец начело на СЗО.

Морбили убива 4-годишния брат на етиопеца Тедрос Гебрейесус и той решава да се бори със заразните болести

Когато е на 7-години, етиопецът Тедрос Гебрейесус вижда агонията на по-малкия си 4-годишен брат, който умира от болест, която би била лечима в държава с работеща здравна система. Предполага се, че детето е умряло от морбили, а ваксините по онова време не са достъпни в Етиопия.

Шефът на Световната здравна организация винаги разказва тази история, когато обяснява защо се е посветил на борбата със заразните болести. През 2017 г., когато е кандидат за ръководния пост в здравната организация на ООН, той заявява, че никога няма да приеме хората да умират единствено заради това, че са бедни. Преждевременната смърт на брат му го мотивирала да работи всеки ден за постигането на целта за глобално здравеопазване.

Дълго смятан за реформатор както на здравната система в Етиопия, така и впоследствие на кормилото на СЗО, през последните месеци Тедрос Аданом Гебрейесус е едновременно

истинска звезда,

в чиито думи се

вслушва всеки

жител на планетата,

но и един от най-мразените хора заради подозренията, че е подценил пандемията с коронавируса и така носи отговорност за смъртта на хиляди инфектирани. Обвиняват го, че се е сдушил с Китай, за да бъдат прикрити в самото начало истинските мащаби на опасността. Това се превърна и в аргумент за американския президент Доналд Тръмп да замрази финансирането на СЗО в момент, когато човечеството се изправи пред най-тежката санитарна криза в новата си история след испанския грип.

“От 3 месеца съм подложен на много лични атаки. Жестоки и расистки нападки към мен, даже заплахи за живота ми. Когато ме заплашват лично, даже не отговарям. Но когато оскърбяват СЗО, това не може да се търпи”, каза наскоро етиопецът.

55-годишният доктор Тедрос, както обича да го наричат, има дълга кариера като здравен експерт. Учи инфекциозни болести във Великобритания през 90-те години на миналия век и прави докторат по обществено здраве в университета в Нотингам. Дисертацията му е посветена на борбата с маларията в родината му. Макар и да носи титлата доктор, той е

единственият досега

генерален директор

на СЗО, който

не е лекар

Роден е на 3 март 1965 г. в град Асмара (по онова време в Еритрея) в семейството на инженер. Произхожда от етническото малцинство на тиграите, което е само 6% от етиопското население, но доминира националната политика в продължение на десетилетия.

В младежките си години е член на Тиграйския народен освободителен фронт (TPLF), който сваля от власт марксисткия диктатор Менгисту Хайле Мариам през 1991 г. Политическата промяна му отваря пътя към образование в чужбина, след като завършва биология в университета в родния си град Асмара. Първата му специализация е в Дания, където се запознава как работят здравните системи в Европа.

Изградил репутацията си като специалист в областта на маларията, от 2005 до 2012 г. Тедрос Гебрейесус е министър на здравеопазването на Етиопия. През тези 7 години той

изгражда много

нови болници и

назначава на работа

хиляди лекари,

медицински сестри и помощен персонал. Праща много от тях в земеделските райони, а за първи път в историята на страната е изградена здравна осигурителна система. Медицинските училища нарастват от 3 на 33 и от тях излизат много млади хора, които попълват огромната липса на кадри. 40 000 от тези медицински кадри са жени. Фаталните случаи на малария, туберкулоза и СПИН намаляват радикално, а женската и детската смъртност падат с 60%. Самият Гебрейесус е баща на 5 деца.

Гебрейесус поздравява медицински сестри по повод на Годината на медицинската сестра.
Гебрейесус поздравява медицински сестри по повод на Годината на медицинската сестра.

През 2012 г. той става външен министър и тогава всъщност излиза на голямата международна сцена. Остава на този пост до 2016 г.

Не всичките му сънародници обаче одобряват стореното от него като здравен министър. Упрекват го най-вече заради начина, по който реагира на избухналите епидемии в региона. Смята се, че между 2006 и 2011 г. е

подценил няколко

взрива на холера

в Етиопия,

поради което ответните мерки се забавят.

Когато през 2017 г. Тедрос Гебрейесус е избран за шеф на СЗО, членове на двете най-големи етнически групи в Етиопия - амхара и оромо, които са тежко засегнати от холерата, организират протест пред седалището на организацията в Женева. “Хюман Райтс Уоч” също критикува африканеца по време на изборната му кампания, че е бил част от управление, подложило на репресии опозицията и журналистите. През 2017 г. той понася много нападки и когато определя авторитарния лидер на Зимбабве Робърт Мугабе за посланик на добра воля, но се налага да оттегли решението си.

Експертът успява да спечели ръководния пост в СЗО благодарение на подкрепата на 55-те африкански държави в ООН. В социалните мрежи хора от цял свят изразяват радостта си, че за първи път африканец оглавява тази важна международна агенция. На първата му пресконференция начело на СЗО журналистите веднага забелязват по-различния му стил - той пристига

усмихнат, говори

с всички, обяснява

с тих глас

Но зад това спокойно поведение се крие много голяма решителност, подчертава Би Би Си.

Преди избухването на пандемията с К-19 медиите отбелязват преди всичко усилията на Гебрейесус да реформира СЗО и да подобри способността на организацията да реагира бързо на здравни кризи. Това се смята за един от големите недостатъци на международната институция, докато тя е управлявана от предшественичката на Тедрос - Маргарет Чан, особено по време на епидемията от ебола в Западна Африка.

Сега обаче и него го застигна обвинението, поддържано основно от САЩ, че се е забавил твърде много в отговора на заразата и че се е водил по свирката на Пекин. По този повод всички припомниха и факта, че докато е външен министър на Етиопия, Гебрейесус

изковава много

близки контакти с

китайските лидери,

а страната му става стратегически партньор на Пекин. През 2011 г. Пън Лиюан - съпругата на китайския президент Си Цзинпин, е поканена за посланик на добра воля на СЗО, като мандатът ѝ е подновен през 2019 г. Наскоро, по време на последния световен здравен форум, над 120 страни, сред които и България, поискаха независимо разследване на произхода на коронавируса и за действията на здравната организация в началото на пандемията. Гебрейесус обяви, че ще инициира такава проверка и тя ще започне в първия подходящ за това момент.

Независимо от упреците към него обаче шефът на СЗО продължава да се радва на подкрепата на повечето световни лидери. Организацията е ключова за колективното ни оцеляване в този драматичен момент, убедени са те.

МАРИЯ НЕЗНАКОМОВА

със заразните

болести

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене