9-годишен учи онлайн връстници как да готвят

Джейми Оливър казва, че първата паста на сина му Бъди по нищо не се различавала от неговата.

Синът на Джейми Оливър започва да го засенчва

Ако все още се чудите с какво да уплътните времето на децата си през лятото, след като повечето възможности за почивка или лагери ви се струват рисковани заради коронавируса, ето една идея, която е безопасна, а и много полезна за бъдещия им живот. Научете ги да готвят. При това, без да хабите много нерви и да губите време да измисляте подходящи рецепти.

Едно 9-годишно момче се е погрижило да свърши всичко това вместо вас. И да го поднесе на връстниците си по възможно най-достъпния начин, разбира се, в интерент. Бъди Оливър е живо доказателство, че поговорката “Крушата не пада по-далеч от дървото” не е измислена случайна. Още преди година проявява интерес към работата на прочутия си баща Джейми Оливър. Английският готвач по това време има доста проблеми, тъй като се налага да затвори почти всичките си италиански ресторанти във Великобритания, за да избегне финансов фалит. Несполуката с тях обаче го принуждава да се върне към това, което умее най-добре и на което се дължи световната му известност, а именно готвенето пред камера.

Джейми Оливър се концентрира върху канала си в ютюб, телевизионни предавания и писане на книги с рецепти. През миналия август включва в този бизнес и сина си Бъди. По това време той е на 8 г., в лятна ваканция и много любопитен как се готви. Баща му току-що е издал книга с вегетариански рецепти, която рекламира в социалните мрежи. И тъй като иска да убеди повече хора колко лесни за приготвяне са предлаганите от него ястия, възлага на Бъди да направи паста. Видеото как малкото момче реже зеленчуци, надига с две ръце големия тиган над огъня, за да не загори сосът, предизвиква вълна от възхищение. Което, естествено, прочутият му баща умело използва.

Синът започва да има собствена секция в сайта на Джейми Оливър, озаглавена “Кухнята на Бъди”. В нея той споделя клипове как готви различни неща. Едно от най-впечатляващите видеа е за филиране на риба, ключово умение и особено важно в живота на всеки човек. Не само защото може да се задави с кости, а защото премахването им в суров вид позволява след това да се сготви по много различни начини. Така правилото да се яде поне два пъти седмично риба не изглежда толкова трудна задача. “Тя е добър източник на протеини, витамини и минерали, които ни помагат да останем здрави”, обяснява Бъди, преди да заглади ножа си, с който за пет минути ще премахне костите на скумрия.

“Първо поставете ножа зад перките при главата, за да я отстраните. След това разрежете рибата покрай гръбначната кост от едната страна, докато стигнете до нейната среда. После открийте малката дупка в нейния анус и внимателно вкарайте в него ножа. Леко го завъртете и продължавате да я разполовявате до опашката”, съветва момчето. Останалите малки костици изважда с клещи. На няколко пъти подчертава, че трябва добре да се чисти дъската, на която се работи. Даже типично по детски в един момент инстиктивно си забърсва ръцете в панталоните, въпреки че до него има руло с кухненска хартия. Но всичко останало прави с невероятно умение и концентрация, включително малки разрези върху филираните парчета, за да могат да се овкусят по-добре преди печене.

Абсолютен хит обаче стана негово видео наскоро, в което показа как да се прави вкусен домашен сладолед само за минути и от три продукта. 9-годишното момче го пусна в инстаграм в един от най-топлите дни във Великобритания, докато повечето деца трябваше да стоят затворени вкъщи заради епидемията от коронавирус, и за часове събра 1,6 млн. зрители. Бъди бе взел за помощник и 11-годишната си сестра Петъл, на която това бе първа кулинарна изява пред публика. Децата първо нарязаха на парчета два зрели банана, след това ги овкусиха с лайм и ги сложиха да се замразят. По-късно ги пасираха с няколко лъжици кисело мляко и здравословният сладолед бе готов. Преди да го поднесат на 3-годишния си брат Ривър, който дотича гол от градината, го гарнираха и с настърган шоколад.

По думите на бащата 9-годишният Бъди е напреднал в готвенето и спокойно може да даде една 10-часова смяна в кухнята на някой от неговите ресторанти. Даже по време на ваканциите го вземал да му помага срещу заплащане от няколко монети, които си слагал в задния джоб. Така синът купил сам подарък на майка си за рождения ѝ ден - нещо, което не може да се каже за по-големите му сестри, които са на 18 и 17 г. В откровено интервю преди време Джейми Оливър призна, че тийнейджърките Попи и Дейзи се интересуват преди всичко от телефоните си. Понякога те прекарвали толкова дълго в чатове с приятели, че се налагало бащата да използва цялата си строгост, за да спрат, включително да им напомня, че той плаща телефонните им сметки.

Нещата обаче доста са се променили, откакто семейството с пет деца живее в самоизолация. Всички се включват в бащиния бизнес. По-големите момичета влизат в ролята на оператори по заснемането на клиповете. Бъди и Петъл пък уверено се появяват и пред камера, демонстрирайки как режат продукти с нож или ренде. Което не е изненадващо, тъй като умението да си приготвяш сам храната е застъпено в английската образователна система от най-ранна възраст. Още в детската градина, която приключва на 5-годишна възраст, малчуганите се учат да боравят с нож и ренде. Режат плодове и зеленчуци. Естествено, започват от мек банан, но се стига и до ябълка, като успоредно с това учат и да броят парчетата, които са направили. В първи клас стартират уроците за приготвяне на конкретни ястия като супа, спагети и миникексове.

Затова, ако вашите деца не са научили тези основни неща, не им пускайте направо клипа на Бъди за филиране на риба, тъй като рискувате да ги откажете още на първия урок, защото ще им се стори прекалено сложно. Най-добре започнете от видеото за домашния му сладолед или така нареченото фройо. Дори и да не разбират какво говори на английски език, пак няма начин да се объркат, тъй като момчето много прецизно показва всяка операция, също както го прави и баща му вече толкова години пред камера. Клиповете на Бъди могат да служат и само за вдъхновение, а пък заедно с вашите деца да решите какво ще готвите.

Според Джейми Оливър е важно да се стартира с нещо просто и любимо за тях и след това да се надгражда. И това правило е добре да се спазва и от по-големи начинаещи готвачи. Оливър смята, че принудителната изолация заради коронавируса е голям шанс хората да променят начина си на хранене и да започнат да консумират прясно приготвени, здравословни ястия. Затова той се е концентирал в момента да предлага в онлайн канала си само лесни рецепти от най-обикновени продукти.

Бъди и Петъл правят домашен сладолед.
Бъди и Петъл правят домашен сладолед.
9-годишното момче филира риба за минути.
9-годишното момче филира риба за минути.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене