Инфарктът на Брайън Мей предречен в песен
30 Май 20207030
Автор: 24 часа

Ишиас също изтерза китариста на “Куин” и заради него не можел да мръдне, да си измие зъбите, камо ли да свири

“Името на този албум винаги ме е притеснявало. Мислех си дали “Същински инфаркт” няма да разстрои хората, които наистина са прекарали сърдечен удар. Сега се чувствам облекчен – и аз вече съм в клуба, но това въобще не ме тревожи. Все пак - пази се, народе.”

Така посъветва феновете си легендарният китарист на “Куин” Брайън Мей във видео по инстаграм, намеквайки, че

третата “тава” на

групата от 1974-а -

Sheer Heart Attack, е

нещо като прокоба

Тези дни Брайън доказа, че едно зло никога не идва само - преживя кошмарни болки от остър ишиас, гарнирани със сърдечен инфаркт. “Бях много близо до смъртта”, каза 72-годишният музикант. Той описа нечуваните страдания в резултат на разкъсан седалищен мускул и притиснат нерв, от които му се искало да се метне през прозореца.

Преди месец Мей, който през 1970 г. основава “Куин” заедно с гениалния Фреди Меркюри, получава остри болки в кръста, които плъзват надолу по крака.

Сецнал се, копаейки

усилено градината

Започва да се лекува сам и 10 дни налага мястото с лед, но изтезанието става непоносимо. Не може да помръдне, да спи, да си измие зъбите, да се избръсне, камо ли да пипне китара. “Сякаш някой ми бе забил отвертка в гърба. Парализирано бе не само тялото, но и мозъкът ми”, описва мъките си той.

Едва го довличат до болницата, магнитен резонанс констатира проблема, подлагат го на физио- и остеотерапия. За първи път в живота си се тъпче със силни обезболяващи.

Болката поутихва и рокаджията се прибира в дома си в Лондон. Но там го чака ново изпитание. Получава силни болки в гърдите, стягане в сърдечната област, поти се и това продължава 40 минути. Отново влиза в болница и лекарите констатират инфаркт.

Чрез ангиография откриват, че има три запушени артерии и риск притокът на кръв към сърцето да се блокира. Предлагат му открита сърдечна операция, но той избира алтернатива – поставят му 3 стента, които отварят запушените кръвоносни съдове. Докато лежи в клиника заради сърцето, болките в кръста отново се засилват. Нервите му са така опънати, че в един момент

изтръгва системите,

с които му вливат

лекарства

“Чудя се защо лумбалните ми прешлени така се прецакаха. И мисля, че 50-те години тичане с китара на лявото рамо и свиренето на тежкия инструмент имат пръст в това. Но си струваше…”, разсъждава прочутият китарист.

Днес Брайън Мей вече е по-добре, но когато чува диагнозата “сърдечен удар”, е буквално шокиран. “Смятах се за доста здрав - имах нормално кръвно, отличен пулс. Карах колело, хранех се здравословно”, казва рокерът, който отскоро е вегетарианец. Музикантът твърди, че прагът му на болка е висок. “Отказвам дори упойка при зъболекаря. Но това

неописуемо

изтезание със

седалищния нерв,

което ме мъчи цял месец, ме запрати в ада.”

Колкото до инфаркта, той го описва като “малък, който не ми нанесе никакви поражения”. Твърди, че кардиологичната манипулация не му е причинила болка, почти е утихнала и тази в кръста, а сърцето му е вече “много силно”. Разказва, че се движи, макар и с патерици, може да сяда и да посвирва на китарата си, правена по поръчка и известна като “Червената специална”.

“Така или иначе, оживях, добре съм и съм тук, готов за рок. Нали казват, че това, което не те убие, те прави по-силен”, увери той. Но миналата седмица новинари го снимаха да прави първата си от началото на мерките срещу коронавируса разходка в парка и изглеждаше съсипан, пише “Дейли мейл”. С черна фланелка, къси гащи и маратонки, отслабнал, той едва влезе в чакащия го автомобил. Разпознаха го главно по знаковата гривеста, вече побеляла коса. Очевидно травмата в таза го е измъчила повече, отколкото инфарктът.

“Невероятно е в какво болката може да превърне човека. Сякаш напускаш тялото си и там се настанява агонията. А ти напразно се мъчиш да се върнеш обратно. Някой ден ще ви разкажа цялата история, но засега – приятен ден”, каза той пред медиите. Солокитаристът на “Куин” не се ядосва на папараците, напротив, посреща ги с усмивка и

позволява да

го снимат, дори

и с патерици

А феновете обсипва с признателност. “Благодаря, благодаря, благодаря ви! Това е всичко, което мога да кажа за огромното количество любов и пожелания за здраве, с които ме засипвате. Не го очаквах. Оценявам го и никога няма да го забравя”, писа той в мрежата.

Докато четял посланията им, Мей почувствал, че сякаш присъства на собственото си погребение. “Мисля си: на опелото покойникът не може да чуе всички прекрасни думи и оценки, които опечалените казват за него. А аз ги чух приживе, късметлия съм.” Той все пак помоли поклонниците си да спрат с поздравленията, защото вече се чувства здрав “както преди”.

Но дори и като млад Мей невинаги е бил в цветущо здраве и заради него групата неведнъж е отлагала турнета.

Роден е на 19 юли 1947 г. в Хамптън край Лондон. Единствено дете на английски технически чертожник и шотландка, той е

даровит математик и

в гимназията набляга

на физиката

и приложната математика. Но още тогава музиката го влече и създава първата си група “1984”, кръстена на прочутия роман на Джордж Оруел. През 1968 г. завършва с отличие математика и физика в лондонския Импириъл колидж. Същевременно прави втора банда – “Смайл”, с вокалист и басист Тим Стафъл и барабанист Роджър Тейлър, с когото свири до днес.

През 1970 г. с Тейлър създават “Куин” с Меркюри на мястото на Стафъл. С екзотичния и изключително надарен фронтмен Фреди групата започва да се прочува, но през 1974 г. турне в САЩ за втория ѝ албум е прекъснато по средата, защото Брайън хваща тежък хепатит от замърсена инжекция. Лежи дълго в болница, докато се подготвя третата “тава” - Sheer Heart Attack, кръстена на едноименната песен. Именно с нея групата влиза в топ 20 на американската класация и става номер 2 в родината.

1974-а е съдбовна за Мей година. Той

се жени за

манекенката Криси

Мълън, която му

ражда три деца

– Емили, Джими и Луиза. Захваща и дисертация по астрофизика, но я зарязва заради музикални ангажименти и я завършва едва през 2007 г.

Междувременно “Куин” се превръщат в икона и една от най-прочутите групи на всички времена. Китарист, певец, композитор и продуцент, Брайън е човекът до Фреди Меркюри. Автор е на култови парчета като We Will Rock You, Who Wants to Live Forever, I Want it All, Show Must Go On, Hammer to Fall, The Prophet Song.

Въпреки славата или именно заради нея през 80-те и 90-те г. го наляга силна депресия, която понякога го мъчи и днес. Обяснява я с чувството, че се е провалил като баща, със смъртта на Фреди през 1991 г. и временния разпад на “Куин”. Той е силно привързан към великия вокалист и крият от него, че е болен от СПИН. Научава го последен от бандата.

Още женен за Криси, Мей започва връзка с актрисата от сапунената опера “Ийстендърс” Анита Добсън и се развежда. “Загубих баща си, бракът ми и бандата се разпаднаха. Анита ме спаси”, признава по-късно той.

През 2014 г. музикантът се лекува успешно от рак на простатата. А през 2016 г.,

след две гостувания

в България, отмени

всичките си гастроли

заради “упорито

заболяване,

което унищожава силата и волята ми”. Не се разбра психическо или физическо е то. Миналия декември отново влезе в болница заради травма на крака при концерт в САЩ.

Последното му отменено турне - “Бохемска рапсодия”, бе тази пролет в Европа - заради коронавируса. Карантината той прекара у дома с жена си Анита и се оплака, че 3 месеца не е виждал децата и 7-те си внуци. Изнасяше концерти онлайн, преди да го повалят гръбначната травма и инфарктът. През април участва в създаването на нова версия на хита We Are the Champions, наречена

You Are The Champions

- посветена на

медиците на

първа линия

срещу COVID-19. Стресна публиката с твърдение, че вирусът е резултат от прекаленото плюскане на месо, което нарече “мъчение на животните”, в чиято защита участва активно.

След над 700 концерта из цял свят и 22 сътворени от него велики хитове на “Куин”, днес Брайън Мей е решил да “укроти топката” и да почива повече. “В есента на живота трябва редовно да се преглеждате”, посъветва той феновете и препоръча на всички над 60 години да си направят ангиография.

БЛИЗНАЦИ: Неприятности

БЛИЗНАЦИ: Неприятности

РАБОТА Първите дни на седмицата са белязани с неочаквани неприятности с ваши колеги, които с лекота рушат спокойствието ви. Емоцията е водеща заради незаслужени обидни думи, които сте чули да изричат за вас. Загърбете лицемерните хора. От понеделник отложете обсъждането и вземането на важни делови решения. Не се нагърбвайте с непосилни задачи

Изкуствената коса на Бербо порасна

Изкуствената коса на Бербо порасна

Присадената коса на Димитър Бербатов прокара! Нападателят отново вее буйна грива. Звездата се върна към младините с новата си прическа, с която се фука в последно време. Гъсти кичури стърчат от главата на бившия футболист, а от плешивото теме вече няма и помен. Бербо си присади коса преди няколко години и в момента бере резултатите от

Антон Хекимян на почивка на остров Кефалония в Йонийско море

Антон Хекимян на почивка на остров Кефалония в Йонийско море

Антон Хекимян си подари почивка на изумително красивия гръцки остров Кефалония, който е и най-големият остров в Йонийско море. Той се намира между Корфу и Лефкада и е привлекателен за туристи от цял свят с тюркоазената вода и красивите гледки, които и сам Хекимян показва в профила си във

КАРИНА С ДУПЕ НА ЛАТИНА

КАРИНА С ДУПЕ НА ЛАТИНА

С истинско бразилско дупе може да се похвали Карина Караньотова. Репортерката показа сочни форми в прилепнала пола по нея, докато се разхождаше в района на Софийския университет. Латиноформите на сестрата на Петя Дикова не останаха незабелязани и от случайни минувачи, които тайно поглеждаха. Браво, Карина

Хали Бери по оранжеви бански като преди 18 години като момичето на Бонд

Хали Бери по оранжеви бански като преди 18 години като момичето на Бонд

Хали Бери публикува своя снимка по оранжев бански, който много напомня кадъра й като момиче на Бонд в лентата "Не умирай днес" от 2002 г. В своя Инстаграм профил актрисата е публикувала кадър, на който се вижда как се разхожда по плажа в изрязан бански със същия цвят, какъвто носи в култовия филм.  Премиерата на "Не умирай днес" е през ноември

Сашо Кадиев заведе дъщеря си на море

Сашо Кадиев заведе дъщеря си на море

На морски приключения се отдадоха актьорът Александър Кадиев и дъщеричката му Кати. Това показа самият той със снимки в профила си в инстаграм, под които написа: “Русалчето ми”. Те са в къмпинг “Градина”, където Кати обича да стои във водата заедно с баща си. Съвсем скоро, през септември, зрителите отново ще може да го гледат като водещ на “Преди

Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 60 години страстният идалго от Малага загърби купоните, пише сценарии Педро Алмодовар разправя как преди години на една вечеря Мадона го накарала да попита Антонио Бандерас удрял ли е женa. “Той изсумтя, но физиономията му казваше: “Аз съм испански джентълмен и правя всичко, за което дамата ме помоли”, шегува се прочутият режисьор

Луфтханза (Lufthansa) постигна споразумение за намаляване на разходите с първата група служители, което ще ѝ помогне да преодолее финансовите затруднения, предизвикани от коронавирусната пандемия, предаде ДПА. Стюардите и стюардесите са одобрили колективния договор с мнозинство от 87,9 процента чрез тайно гласуване

Японският петролен танкер, който причини екологична катастрофа, след като заседна на коралов риф край остров Мавриций, се разцепи на две, съобщи днес експерт по околната среда, цитиран от ДПА. "От тази сутрин сигурността бе засилена по цялата брегова линия. Това е абсолютно извънредно положение", заяви независимият екологичен консултант Сунил

Андреа ПРОГОВОРИ!

COVID-19 не подмина и великия Рафаело Санцио

Заради огромния интерес изложбата му е отворена 24 часа в денонощието Мегаизложбата “Raffaello 1520 - 1483”, която трябваше да отбележи 500-годишнината от смъртта на ренесансовата суперзвезда от

Ивайла Бакалова тича пред камион

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си

Юношеският национал Станислав Работов: „Ботев” (Пд) е религия за мен!

Кой е той? Юношеският национал по футбол на България Станислав Работов е считан за един от най-големите родни таланти в момента. Той е само на 18 години

Бившата на Балотели заби хотелиер

Бившата на скандалния футболист Марио Балотели заби хотелиер. Италианската красавица Рафаела Фико показа за първи път новото си гадже по време на ваканцията им в Миконос