Рефер и ограда прецакаха Багата

Битката беше изпълнена с много размени

Реферско недоглеждане в ключов момент и нерегламентрано хващане на оградата лишиха Благой Иванов – Багата от победа в битката с Аугусто Сакаи (Браз). 3-рундовата битка в тежка категория приключи с успех за южноамериканеца с 2:1 съдийски гласа (30:27, 28:29, 28:29). Сблъсъкът в Лас Вегас се проведе без публика заради мерките срещу коронавируса.

Двубоят беше изключително оспорван. Багата започна по-добре първия рунд. Той пласираше чисти удари, докато Сакаи използваше своите лоукикове, за да атакува дясното коляно.
Втората част също беше равностойна, но в края българинът направи тейкдаун и задържа на земята бразилеца около 30 секунди. Преди старта на третата част Иванов водеше в една от съдийските карти с 20:18, а другите две бяха равни 19:19.
Заключителните пет минути преминаха с леко превъзходство по отношение на точните попадения за Сакаи. Най-ключовият момент в мача се получи при опит за хвърляне на Багата. Точно преди изпълнението на техниката бразилецът се хвана за оградата и по този начин спря устрема на Иванов. Южноамериканецът се измъкна на косъм и получи само устно предупреждение от рефера Джейсън Хързог. Според правилата подобно хващане не е позволено, а ситуацията определено повлия на изхода на срещата. Дори легендарният шампион в лека-тежка и тежка категории Даниел Кормие коментира как арбитърът трябва да отнеме точка от актива Сакаи.
Багата регистрира четвърто поражение в своята кариера срещу 18 победи (6 с нокаут и 6 със събмишън). Сакаи е с 15 успеха (11 с нокаут) и 1 поражение.


Бразилецът призна нарушението

Аугусто Сакаи призна, че е хванал оградата в средата на третия рунд, с което се спаси от много тежко хвърляне. Ситуацията можеше да предопредели крайния изход, защото до този момент мачът беше на кантар.Още
„Хванах се за оградата без да искам. Беше инстинктивно и никога не бих направил съзнателно такова нещо – коментира южноамериканецът. - Това нямаше значение, защото спечелих. Винаги искам да нокаутирам опонентите. Знаех, че той е много корав и трябваше да покажа уважение. Според мен е лудост, че единият съдия оцени двубоя 30-27 за него.“
Според статистиката Сакаи е пласирал 78 значими попадения срещу 66 за българина. Багата записа един тейкдаун в мача срещу нито един за своя съперник.
В допитване до 13 американските журналисти, които отразяваха мача, 10 дадоха победата за Сакаи с 29:28, докато трима бяха за българина със същия резултат. Анкета сред феновете показа подобен резултат. 57% от запитаните дадоха за бразилеца, 33% за Багата, а 10% са за равенството.

Близнака: Кондицията не беше на ниво

Легендата в бойните спортове и дългогодишен съотборник на Благой Иванов в националния отбор по самбо – Росен Димитров – Близнака, смята, че кондицията на българина не е била на ниво за този мач. Багата промени своя тренировъчен лагер. Той остана да се готви в Лас Вегас заради пандемията. В предишните четири мача българинът беше в Сан Хосе, където работеше с прочутия специалист Хавиер Мендес.

„Още малко кондиция му трябваше – сподели Росен Димитров пред „България Днес“. –Биеше се на собствена територия и нямаше нужда да пътува и да се аклиматизира. Срещата беше равностойна. Можеха да я дадат и за Багата. Не искам да се оправдавам, но в третия рунд хвърлянето харай гоши щеше да е много по-успешно, ако Сакаи не се беше хванал за оградата. В подобни мачове малките неща обръщат каруцата.“
Според Димитров тактически мачът е трябвало да бъде по-различен.
„Може би трябваше да гони повече клинчове и събаряния. Да заложи на борбата“, добави Росен Димитров.



Феновете и журналистите дадоха предимство на бразилеца
Феновете и журналистите дадоха предимство на бразилеца
Димитров е дългогодишен съотборник на Багата
Димитров е дългогодишен съотборник на Багата
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене