Ген, свързан с бременността, доказва връзката на някои хора с неандерталците

Бремеността при хората все още в много отношения е загадка. Днес все още не знаем защо жените раждат понякога твърде трудно и дълго и защо са изложени на толкова голям риск, докато раждат, пише МедикълЕкспрес, цитирана от БТА. 

Хормонът прогестерон е ключов в размножаването на много бозайници, но по неизвестна причина той действа по различен начин при хората.

Изследванията сочат, че при хората има генетична мутация на прогестероновия рецептор и неотдавна тя бе свързана със сериозни състояния като преждевременно раждане и рак на яйчниците при жени от неафрикански произход.

Според изследване на шведски специалисти, публикувано в сп."Молекюлар байолъджи енд иволюшън", причината за различния прогестеронов рецептор при хората е връзката с неандерталците.

Анализирайки данните в британска биобанка за 450 000 европейци, 244 000 от които са жени, учените открили, че близо една трета носят части от генетична вариация, свързан с прогестероновия рецептор и който е характерен за неандерталците.

Авторите на изследването смятат, че притежаването на този ген носи предимства. Например тези, у които той съществува, имат по-рядко кръвотечения в началото на бременността, по-рядко правят спонтанен аборт и раждат повече момичета, вероятно защото тази генетична вариация е свързана с повече прогестеронови рецептори.

Неандерталската вариация на рецептора има благоприятен ефект върху плодовитостта, казва Хуго Зеберг от шведския Каролински институт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене