Имплант може да премахне необходимостта от инсулинови инжекции при диабетици

Представете си устройство, което дава възможност на хората с диабет да използват приложение или дистанционно управление, за да си осигуряват необходимия инсулин без инжекция. Изследователи от Цюрихския технологичен университет са разработили прототипно приспособление, което прави точно това, използвайки електрошок, за да контролира генната експресия в капсулирани бета-клетки, пише сп. "Сайънс".

Задачата на бета-клетките в панкреаса е да долавят покачването на нивата на кръвната захар и в отговор да произвеждат и да освобождват инсулин, който помага на тялото да преработи глюкозата. При хората с диабет въпросните клетки не функционират правилно, предава БТА.

Проблемът обикновено се овладява чрез следене на нивата на кръвната захар и редовно прилагане на инсулинови инжекции. Тъй като практиката е инвазивна, швейцарските специалисти са проучили алтернативни възможности.

Крайният резултат от проучването им е миниатюрно устройство, което може да бъде задействано от разстояние да освобождава инсулин при необходимост. Прототипното приспособление включва капсула, съдържаща генномодифицирани човешки бета-клетки, свързани с печатна платка, която ги контролира. Когато платката се активира чрез радиосигнал, на калциевите и калиевите канали в бета-клетките се предава електрически сигнал. По този начин се предизвиква експресия на инсулиновия ген, който освобождава хормона в рамките на няколко минути.

Идеята е устройството, тествано успешно върху мишки с диабет, да се имплантира под кожата на пациенти със захарна болест. Бета-клетките могат да бъдат стимулирани с ток да освобождават инсулин "по поръчка", като се контролират от самия пациент, от лекар или автоматично при предварително зададено време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене