Планетолози: В миналото около Марс е кръжал с пръстен от прах и газ

СНИМКА: Pixabay

Американски планетолози предполагат, че в далечното минало около Марс е кръжал гигантски газово-прахов пръстен, за което свидетелстват аномалиите в ъглите на наклона на орбитата на Деймос, един от двата спътника на Червената планета, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира проучване на Института за търсене на извънземен разум SETI. "В миналото не се замисляхме защо орбитата на Деймос не съвпада идеално с положението на марсианския екватор. Никой не се опита да обясни тази аномалия. Когато разгледахме проблема от нов ъгъл, наклонът на орбитата на Деймос ни разкри една от най-големите тайни на Марс", изтъкна Матия Кък, планетолог от SETI.

Тръгвайки от тази аномалия, неговият екип изрази хипотезата, че в далечното минало Червената планета е имала още един спътник с маса около 20 пъти по-голяма от тази на Фобос. Гравитационното въздействие между този обект, Марс и Деймос е довело до това, че техните движения са се синхронизирали. Деймос е правел един оборот около планетата, докато другият спътник е правил три оборота. По този начин двата обекта около Марс бързо са започнали да губят скорост и да се доближават до него. На даден етап третата марсианска луна, с по-голяма маса и по-близка до планетата, е попаднала под гравитационното поле на Марс и е била разрушена. По този начин се е образувал споменатият пръстен преди около 3 милиарда години Около 80 процента от този прах е паднал на повърхността на планетата, а от останалите 20 процента са останали да кръжат в орбита.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене