Над 500 хил. си свалиха приложениеТО за антивирусно проследяване в Италия

Избраното от Италия приложение за проследяване на контакти на заразени с новия коронавирус е било свалено от 500 000 души за 24 часа СНИМКА: Pixabay

Избраното от Италия приложение за проследяване на контакти на заразени с новия коронавирус е било свалено от 500 000 души за 24 часа, което го поставя начело в националната класация на свалени приложения, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от Франс прес.

"Над 500 000 сваляния за 24 часа и първо място в италианската класация на най-сваляни приложения", пише най-многотиражният италиански вестник.

"То е оценено за лесната му употреба и гражданите разбраха колко е полезно", коментира министърката за технологичните иновации Паола Пизано, цитирана от вестника.

Този резултат е изненадващ, защото приложението ще започне да работи чак от 8 юни в четири области, които ще го тестват, а другите 16 по принцип ще ги последват седмица по-късно.

Приложението "Имуни" е дело на миланската фирма "Бендинг спуунс" и е създадена с подкрепата на медицински център. То се опира на технологията Блутуут, а не геолокализация. Всеки може да го свали и запазва контрол над личните си данни, които не напускат телефона на потребителя, допълва БТА.

Ако някой открие, че е заразен с COVID-19, той праща данните си на сървър, който се връща назад във времето, за да открие контактите му и да предупреди хората, които може да са били в близост със заразения.

Фирмата "Бендинг спуунс" е предоставила безплатно на правителството всички права за ползване на приложението, както и бъдещите му актуализации.

Италия е една от най-засегнатите от новия коронавирус страни в света с над 33 500 починали от над 233 500 заразени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене