Спомен за галеристката Камелия Минчева и „Арт’36”

Този портрет на галеристката с любимата й котка, дело на Дафина Моллова, е избран за плаката на изложбата

Ще си я припомним с 15 портрета на известни художници и 200 снимки. Камелия си отиде на 1 май

С изложба ще си припомним за галеристката Камелия Чекарлиева-Минчева, която в далечната 1990 г. дръзна да открие първата частна галерия „Арт’36” в София. Отначало тя се намира на ъгъла на ул.”Раковска” 159, близо до сградата на СДС, после се премества на сегашния й адрес на ул.”Славянска” 40.

Портрет на Камелия Минчева
СНИМКИ: АНИ ПЕТРОВА
Портрет на Камелия Минчева СНИМКИ: АНИ ПЕТРОВА
След няколко месеца „Арт’36” щеше да навърши достолепните за една галерия 30 години, но Камелия не ги дочака. Напусна ни на 1 май тази година. В нейна памет дъщеря й и внукът й откриват в „Арт’36” на 9 юни, от 18 часа изложба „Спомен за Камелия”.

Много известни художници, за които Камелия бе не просто галеритска, а и приятелка, довереничка и почти майка, са я рисували през годините. Някои от тези портрети ще видим в експозицията. Сред тях се открояват 4-те портрета на Генко Генков, за които може да кажем, че са почти пророчески. Живописецът я рисува с молив и леко масло през 70-80-те години, разказва дъщеря й Станислава. Тогава те са близки приятели, той често гостува на нея и съпругът й Иларион в дома им, нарича я Марлене Дитрих, но тогава я изобразява по необичаен начин. Не прави нейно точно изображение, а я рисува по-различна. Тогава тези портрети будят учудване, но изумително е, че я представят точно такава, каквато я помним от последните 10 години, сякаш художникът е провидял през времето, продължава Станислава.

Със акад. Светлин Русев
Със акад. Светлин Русев
Един от рисуваните портрети е на художника Светлин Русев. Той бе на особена почит при Камелия и е откривал доста от нейните изложби, а това бе особена чест, защото Маестрото не поемаше винаги подобни ангажименти. Но как да е иначе, след като тук са подреждали свои картини, рисунки, карикатури и скулптури цветът на българското изобразително изкуство от последните 40 години - Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон и Георги Трифонов
С художника Георги Трифонов
С художника Георги Трифонов
, с които Камелия бе особено близка, както и нейният съсед Цанко Панов. В дългия списък от художници не може да пропуснем още представителите на пловдивската група - Иван Кирков и Георги Божилов-Слона, както и по-младият от тях Кольо Карамфилов, бургазлията Георги Баев (Джурлата), доайенът на българските художници - Любен Зидаров, Магда Абазова, Вихрони Попнеделев, Захари Каменов, Елена Патайотова, Елза Гоева, Драган Милев-Дари, Чавдар Петров, който на „Славянска” е правил многократно изложби, особено обичания Атанас Атанасов, като изброяването може да продължи още дълго. За съжаление много от творците вече не са между нас, но имената им отдавна придобиха статут на класици.

В изложбата ще видим още портрети от Чавдар Петров, Атанас Атанасов, Драган Милев-Дари, Станимир Желев, Донка Павлова, Гълъб Гълъбов, а Дафина Моллова я рисува с любимата й котка.

Близо 200 снимки на фотографката Ани Петрова (15 от които ще бъдат изложени, а другите могат да бъдат разледани), ще ни върнат назад през годините. Ще видим младите и енергични художници сред техните изложби, усмихнатата Катя Паскалева и Константин Коцев, прочутите Великден и Гергьовден, които Камелия правеше в двора на галерията. Като верен хроникьор и приятел Ани е запечатала за нас всички тези уловени мигове.
Снимките са доказателство за едно много рядко качество на Камелия – тя успяваше да бъде обединителна фигура в силно индивидуалистичния свят на художниците, при това в едни бурни години, което не бе никак лесно.

И още нещо – Камелия Чекарлиева-Минчева даде път на много млади художници, даде първите уроци по изкуство на много журналисти и просто любители на изкуството, а на всички ни - урок по морал, което бе особено ценно в нейния тънък занаят.
Изложбата „Спомен за Камелия” ще продължи до 23 юни 2020 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене