Новата творба на Банкси е вдъхновена от протестите срещу расизма

Новата творба на Банкси е вдъхновена от протестите срещу расизма СНИМКА: Instagram/@banksy

В деня на протести в редица американски градове и в Европа срещу полицейското насилие и расизма, творецът Банкси, който държи да запази самоличността си в тайна, представи нова творба, породена от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд на 25 май в Минеаполис по време на арест от бял полицай, предаде Ройтерс.

Новата творба на Банкси се появи в социалната мрежа Инстаграм. Тя изобразява портрет на анонимно черно лице, пред което са поставени бели цветя, както се слагат пред снимка на покойник. До портрета има запалена свещ в памет на покойника, която подпалва знамето на САЩ.

"Системата се провали спрямо цветнокожите. Бялата система", пише Банкси в изявление, придружаващо новата му творба в Инстаграм.

В посланието си той сравнява расизма със спукана тръба за вода, която наводнява апартаментите на долните етажи. Според твореца обитателите на тези жилища имат правото да нахлуят в апартамента на горния етаж, където е спукана тръбата, за да отстранят проблема.

"Това е бял проблем. И ако белите хора не го оправят, то някой ще трябва да се качи горе, да разбие вратата и да влезе вътре", казва Банкси.

Творецът Банкси се вдъхновява винаги от актуални теми. Последната му творба показваше момче, което избира медицинска сестра, за да си играе с нея, вместо Батман или Спайдерман. Творбата символизираше благодарността на британците към медиците в разгара на епидемията от COVID-19.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене