32 г. от полета на Александър Александров. Как станахме трета сила в Космоса

Ген. полк. Кирил Косев (крайният вдясно) след избора на първия български космонавт. В средата е армейски генерал Добри Джуров с космонавтите Георги Иванов и Александър Александров. Цивилният най-отляво е тогавашният шеф на Генщаба ген. Атанас Семерджиев.

На 7 юни 1988 година, преди 32 години, излита вторият български космонавт Александър Александров. Той е първият българин на космическа станция и освен това е сънародникът ни, прекарал най-дълго време в Космоса.

Подборът за първия набор български космонавти започва през 1977 г. Всички кандидати са военни летци. Основното административно изискване кандидати да са завършили Военновъздушното училище "Георги Бенковски" в периода между 1964 и 1972 г., което означава да имат пълно висше образование и поне 3 години летателен стаж, предава dir.bg.

Заявление подават стотици, но след няколко тежки подбора остават само четирима, които заминават за подготовка в Москва. Там "цедката" продължава и остават само двама. Георги Иванов е обявен за основен кандидат, а като негов дубльор се готви Александър Александров. Както знаем - полита Георги Иванов.

Тодор Живков разговаря с космонавтите 1988 г.

България получава втори шанс да изпрати космонавт на орбита през 1986 г., когато завърналият се от посещение в СССР министър на отбраната на НРБ армейски генерал Добри Джуров обявява, че е успял да уговори със съветските власти изпращане  на втори космонавт. Протокол за подготовката и провеждане на съвместен българо-съветски космически полет е подписан в Москва на 22 август 1986 г.

Решено е финансирането да се уреди чрез конструиране и производство на научно оборудване на стойност 7 милиона лева (14 милиона долара по тогавашния курс), което да се предаде на СССР. Технологиите за това оборудване са предоставени безвъзмездно от СССР на НРБ. След щателен медицински подбор на повече от 300 летци от българските ВВС остават 10 кандидати, от които пристигналите в България съветски медици избират 4 души. Александър Александров отново е в групата, като в допълнителни изследвания в Москва го превръщат във фаворит за космонавт. Решено е той да е основният избор, а Красимир Стоянов да е негов дубльор.

Александър Александров
Александър Александров

На 7 юни 1988 година от ракетната площадка в Байконур излита ракетата "Союз" с космически кораб "Союз ТМ-5". На борда ѝ са трима: руснаците Анатолий Соловьов и Виктор Савиних, както и българинът Александър Александров.

Мисията им е да се скачат с най-голямата и първата по това време модулна космическа станция "Мир". Притеснението от наша страна е голямо. Предишният полет с българин в Космоса също трябва да се скачи с космическа станция, но технически проблеми правят това невъзможно.

Мисията на Александър Александров обаче минава безаварийно. Около два дни по-късно космическият кораб се скачва успешно с "Мир".

Александър Александров прекарва 9 дни 20 ч 10 мин в Космоса, като от тях около 7 дни се намира на борда на "Мир". Там са извършени 59 успешни научни експеримента. На борда на кораба са 9 изцяло български научни апарата, част от мащабния научен проект "Шипка".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?

Напишете дума/думи за търсене