Актрисата Изабел Аджани става на 65

Актрисата Изабел Аджани СНИМКА: Ройтерс

Известната френска актриса Изабел Аджани навършва 65 години утре, съобщиха ТАСС и БТА.

Изабел Ясмин Аджани е родена в Париж на 27 юни 1955 година. Баща й е имигрант от Алжир, а майка й - германка. Дипломиран специалист по философия и психология от университета Венсен, Аджани от ученичка започва да играе в любителски театрални постановки. Дебютира в киното през 1969 г., когато е на 14 години, с главна роля в комедията на Бернар Тублан-Мишел "Малкият въглищар". През 1971 г. се снима отново, този път във филм на Нина Компане.

През 1972 г. Аджани работи в театъра в Реймс, след което получава покана от трупата на водещия френски театър "Комеди Франсез". Аджани е първата актриса в историята на театъра, която изпълнява главни роли в постановки по пиеси на Молиер и Жан Жироду на 16-годишна възраст.

Независимо от успехите си в театъра, актрисата се отдава на киното. През 1975 г. напуска "Комеди Франсез" заради снимките на "Историята на Адели Ю." на Франсоа Трюфо. За изпълнението си в ролята на дъщерята на Виктор Юго, 19-годишната тогава Аджани е номинирана за "Оскар" и "Сезар" и се сдобива със световна известност. За нея Трюфо казва, че е "единствената актриса, която ме е разплаквала, докато гледам как играе".

През 1981 г. актрисата получава две награди от кинофестивала в Кан и награда "Сезар". Три години по-късно отново е отличена със "Сезар". Третата си награда "Сезар" Аджани взема през 1988 г. за ролята си във филма "Камий Клодел" на Брюно Нюитен, на който е и продуцент. През 1995 г. е удостоена за четвърти път със "Сезар".

Изабел Аджани е председател на журито на петдесетото издание на кинофестивала в Кан през 1997 г. През 2010 г. получава за пети път награда "Сезар" и става единствената актриса, удостоявана пет пъти с престижния приз.

Аджани е кавалер на Ордена на Почетния легион (2010 г.) и командор на Ордена за изкуство и литература (2014 г.).

Актрисата никога не е била омъжена. Има двама синове - Барнабе (1980 г.) от Брюно Нюитен и Габриел-Кейн (1995 г.), чийто баща е актьорът Даниъл Дей-Луис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене