Смяна на батерии у нас на коли Tesla: скъпо и само в Австрия и Италия
30 Юни 20201100

“Ново сърце” струва най-малко 22 000 лева - варненска фирма удължава живота на старото с основен ремонт

Кой ще сменя батериите на електрическите автомобили у нас, тъй като изтича 8-годишният срок, в който това трябва да се случи?

Все повече българи се замислят дали да не си купят коли на ток, или поне хибриди. С всяка година те стават все по-популярни, но чисто електрическите варианти остават скъпи. Те са, ограничен пробег или пък съществуват притеснения за издръжливостта на батериите им.

Може би затова

в България са

регистрирани

едва 1445 чисто

електрически

автомобила

(бензин - електрическите хибриди са 8701, а дизел-електрическите - 853), било то нови или употребявани.

Всички коли на ток се предлагат с гаранция на батериите от 8 години, или 160 000 километра пробег като нови.

Най-голям проблем имат клиентите на Tesla у нас. Притежателите на автомобили на ексцентричния милиардер Илън Мъск у нас са 128 души. Повечето от колите на американската компания са взети употребявани, и скоро преминават гаранционните 8 години и предстои истински проблем с батериите.

Най-близките

магазини

и официални

сервизни

центрове на Tesla

се намират в

Австрия

и Италия Американската компания имаше планове да навлезе в Източна Европа и на Балканите, но пандемията от коронавирус забави плановете .

Според различни източници цената на допълнителната батерия на колите на Мъск варира от 12 500 до 40 000 долара в зависимост от капацитета и дали ще върнете старата за рециклиране.

Ако почти всичките закупени коли на Tesla у нас са втора ръка, плащането на подобни суми за втора батерия е лишено от финансова логика. Цените на употребяваните модели се движат от 55 000 лева за Tesla Model S S85 на 7 години през 100-тина хиляди за нов Tesla Model 3 и над 200 хил. лева за Tesla Model X P100D Performance. 12 500 долара е цената на допълнителния акумулатор именно за Tesla Model S с обем на батерията от 85 квтч.

Грубите сметки показват, че ако се наложи да смените батерията на една от най-евтините употребявани тесли, това ще струва на собственика почти 22 000 лева!

Американците се усетиха и за последния си и най-достъпен автомобил - Model 3, предлагат да бъде заменен само най-износеният модел на батерията, което струва от 5 до 7 хиляди долара. Така или иначе акумулаторите, които използва този модел на Илън Мъск, издържат поне 1500 цикъла на зареждане и разреждане, което означава максимален побег между 480 хил. и 800 хил. км.

Заради високите цени на батериите наша фирма от Варна предлага ремонт на батериите на Tesla за всички модели с гаранция от 6 месеца. Цената на поправката на акумулаторите варира от хиляда до 3000 лева в зависимост каква е повредата. “Трябва да се направи задълбочена диагностика. Цената се определя от състоянието на батерията - дали ще се сменят само клетки или цял модул”, поясниха пред “24 часа” от фирмата.

Според данни, публикувани от потребителите на форума Tesla Motors Club, за първите 100 000 км повечето акумулаторни батерии на Tesla деградират с 5%. За следващите 100 000 км този процес върви с по-бавни темпове.

След изминаване

на 250 000 км

качеството

на батерията на

електромобила

се е влошило

с 9,2%

По този начин сметката показва, че 10% намаление на капацитета на батерията ще бъде налице при около 300 000 км пробег.

Освен това Tesla не предлага на собствениците на коли на компанията гаранция срещу намаляване на обема на батерията на моделите Model S и Model X. В гаранционната документация на возилата пише: “С времето батерията и в зависимост от интензивността на експлоатация постепенно ще губи своя капацитет. Това е закономерен процес, за който гаранцията не важи.”

Наскоро екcпeрти oт кaнaдcкaтa кoмпaния Gеоtаb изчиcлихa cкoрocттa, c кoятo губят кaпaцитeтa cи бaтeриите нa eлeктрoмoбилитe. В прoучвaнeтo ca били включeни 6300 кoли нa тoк oт рaзлични мaрки.

Cпoрeд aвтoритe нa изcлeдвaнeтo батериите губят cрeднo пo 2,3% oт кaпaцитeтa cи нa гoдинa. Тoвa oзнaчaвa, чe при тoлкoвa мaлки зaгуби пoвeчeтo бaтeрии би трябвaлo дa нaдживeят aвтoмoбилитe, нa кoитo ca мoнтирaни.

Стeпeнтa нa aмoртизaция зaвиcи в гoлямa cтeпeн oт хaрaктeриcтикитe нa oхлaдитeлнaтa cиcтeмa. В Tеslа Mоdеl S, кoятo имa вoднo oхлaждaнe, бaтeриятa губи пo 2,3% oт кaпaцитeтa cи гoдишнo.

В cъщoтo врeмe aкумулaтoрът нa Nissаn Lеаf, кoйтo имa пacивнo въздушнo oхлaждaнe, зaгубитe ca 4,2% нa гoдинa.

Трябва да се има предвид, че електрическите превозни средства са изключително нови за пазара и притесненията, свързани с тях, са напълно разбираеми - Tesla Model S е по пътищата от 2012 година, а Roadster от 2008-а.

От Tesla имат много примери на техни автомобили, изминали стотици хиляди километри с изключително малко изхабяване на батерията.

Една от защитите на батериите, която всички производители на електроколи използват, са така наречените буфери на пълнене.

Шофьорите на екологичното превозно средство никога не използват цялата налична електрическа енергия в батерията. Когато колата покаже, че батерията е на 0%, всъщност не е. Буфер от енергия предотвратява споменатото зареждане от 0 до 100%, което би скъсило живота на батерията.

Една от най-лошите ситуации за литиево-йонната батерия е тя да бъде изтощена до нула процента и да не бъде заредена. Резервът от енергия при електромобилите е начин за превенция на подобни ситуации - 0% за шофьора не означава 0% за батерията.

Този вид защита на батериите е резултат

от опита с

електромобила

Tesla Roadster Първоначално Roadster не е разполагал с буфер и е било възможно батерията да бъде изтощена докрай. Ако дълго време електромобилът не бъде свързан към зарядна станция за зареждане, капацитетът на батерията спада до такава степен, че дори е възможно и смяната на батерията с нова.

Tesla има малко по-различен подход за предпазване на батерията в сравнение с други производители. От американската компания обръщат голямо внимание на крайното зареждане - техните електромобили се зареждат до 90%. Клиентът също така може да настрои буфера в зависимост от личните си предпочитания в диапазона между 50 и 90%.

Така, когато трябва да се пътува по-дълго, може да се зареди с максимално количество енергия, но ако колата се кара по-малко всекидневно, е разумно батерията да не се пълни догоре.

Литиево-йонните батерии са най-продуктивни при температура около 21 градуса. Въпреки че студът намалява пробега и влошава представянето на електромобила, той не е такава заплаха за живота на батерията, както високите температури.

БЛИЗНАЦИ: Неприятности

БЛИЗНАЦИ: Неприятности

РАБОТА Първите дни на седмицата са белязани с неочаквани неприятности с ваши колеги, които с лекота рушат спокойствието ви. Емоцията е водеща заради незаслужени обидни думи, които сте чули да изричат за вас. Загърбете лицемерните хора. От понеделник отложете обсъждането и вземането на важни делови решения. Не се нагърбвайте с непосилни задачи

ВИП БЛИЗНАЧКИ НА ВИНО И ПУРИ

ВИП БЛИЗНАЧКИ НА ВИНО И ПУРИ

На вино и пури в августовските жеги минаха близначките Елена и Стефания от риалити шоуто "Игри на волята", видя "България Днес". Сестрите бяха облечени по един и същи начин, с еднакви прически и стойки. Дизайнерките на детски стаи, които живеят и работят заедно и дори планират обща бременност и сватба

Изкуствената коса на Бербо порасна

Изкуствената коса на Бербо порасна

Присадената коса на Димитър Бербатов прокара! Нападателят отново вее буйна грива. Звездата се върна към младините с новата си прическа, с която се фука в последно време. Гъсти кичури стърчат от главата на бившия футболист, а от плешивото теме вече няма и помен. Бербо си присади коса преди няколко години и в момента бере резултатите от

Антон Хекимян на почивка на остров Кефалония в Йонийско море

Антон Хекимян на почивка на остров Кефалония в Йонийско море

Антон Хекимян си подари почивка на изумително красивия гръцки остров Кефалония, който е и най-големият остров в Йонийско море. Той се намира между Корфу и Лефкада и е привлекателен за туристи от цял свят с тюркоазената вода и красивите гледки, които и сам Хекимян показва в профила си във

Чудовище изплува от морето на плажа в Ливърпул (Снимки)

Чудовище изплува от морето на плажа в Ливърпул (Снимки)

Морският прилив изхвърли на плажа в Ливърпул тайнствено същество, което и учените не могат да идентифицират какво е точно. Съществото е било наречено „Аномалия на Айнсдейл“ и в момента се изследва от специалисти и граждани, пише "Дейли мейл". Чудовището е дълго 4,5 метра. Очевидците така и не успели да видят главата

КАРИНА С ДУПЕ НА ЛАТИНА

КАРИНА С ДУПЕ НА ЛАТИНА

С истинско бразилско дупе може да се похвали Карина Караньотова. Репортерката показа сочни форми в прилепнала пола по нея, докато се разхождаше в района на Софийския университет. Латиноформите на сестрата на Петя Дикова не останаха незабелязани и от случайни минувачи, които тайно поглеждаха. Браво, Карина

Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ако не са ви от любимите, просто ходете бързо, върши същата работа Коронавирусът промени спортните навици на милиони хора по света и макар повечето фитнес зали и спортни клубове вече да са отворени, страхът от заразяване си остава, а с него и проблемът как да поддържаме в добра форма своите тела. Затова не е чудно

Създаденият през 2009-а "РБ Лайпциг" стана най-младият клуб, който стига 1/2-финал в Шампионската лига. Футболистите на 33-годишния треньор Юлиан Нагелсман се справиха, макар и трудно, с традиционната окопна тактика на "Атлетико" (Мадрид) и го биха с 2:1 във втория 1/4-финал от заключителната коронафаза на турнира на стадион "Жозе Алвеладе" в

Актьорът лекар Наум Шопов и годеницата му Теа Минкова се обясниха в любов публично и така отбелязаха 8 години от началото на връзката си. “Дали преди 8 години, когато те срещах в прословутия тунел на Софийския университет, съм предполага, че ще си един от най-важните хора в живота ми? Дали съм предполагал, че ти ще бъдеш моят най-добър приятел

Google ще ни предупреждава за земетресения чрез телефона

Английски национал не знае името на сина си

Английският национал Кайл Уокър не знае името на собствения си син цели четири месеца след раждането му! Защитникът на "Манчестър Сити" стана татко след мимолетна връзка с модела Лорин Гуудман

Иво Аръков от днес в турския сериал с Къванч Татлъту

Българският актьор Иво Аръков влиза днес в турския сериал “Ирония на съдбата”, който сега върви всяка вечер по Би Ти Ви. Той ще се появи като безмилостен руски мафиот, израснал по затворите

Борислав Геронтиев посреща 77 г. спокоен, защото “Ливърпул” най-после стана шампион

Не съжалявам, че доживях 77 г., защото “Ливърпул” най-после отново е шампион на Англия, признава Борислав Геронтиев. За поета и публицист, изпълнителен директор на Националния фонд “Култура” и бивш

На празника си Стенли на каравана с любимите си хора

Станислав Сланев, когото няколко поколения познават като певеца Стенли, цяло лято е на караваната си на къмпинг “Свети Георги”. Там ще посрещне и рождения си ден днес в най-любимата си компания - със