Бившата съпруга на Дан Браун го съди за двойнствен живот по време на брака

Дан Браун

Бившата съпруга на писателя Дан Браун, автор на прочутия трилър "Шифърът на Леонардо", заведе дело, в което обвинява автора, че е водил двойнствен живот по време на брака им, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Блайт Браун е внесла иска в съд в Ню Хемпшър в понеделник. Тя твърди, че Дан Браун е имал извънбрачни връзки, докато са били женени, включително и с треньорка на коне за езда. Освен това дамата настоява да получи дължимото, задето е вдъхновила много от творбите му и му е помагала с идеи и проучвания за романите. Според Блайт Браун писателят е укривал от нея бъдещите си проекти, включително и тв поредица по романите му, както и детска книга, която трябва да излезе на пазара през септември.

Най-пикантни са обвиненията в извънбрачните връзки на писателя. Описвайки поведението на Дан Браун като "незаконно и нечувано", Блайт Браун твърди в иска си, че тя научила за връзките на Дан след развода им през 2019 г., сложил край на 21-годишен брак.

Блайт Браун обвинява автора на бестселъри, че тайно е харчел огромни суми за подаръци на неназована треньорка на коне, получила от писателя няколко фризийски коня и финансиране за бизнеса си. Бившата съпруга твърди, че "незаконното поведение" било реализирано в Ню Хемпшър, САЩ, както и в Европа и на Карибите.

"Дан е живял в лъжи поне през последните шест години, като е поддържал имиджа на световноизвестен писател, който живее обикновено в дома си в щата Ню Хемпшър, а в действителност нещата са били напълно различни", пише в иска. "Години наред Дан тайно е теглил значителни суми от трудно спечеления семеен доход от него и Блайт, за да поддържа безсрамни извънбрачни връзки с жени, двойно по-млади от него и да води тайнствен живот".

Според обвиненията на Блайт Браун, писателят й изневерявал с поне четири жени, една от които била млада треньорка на коне от Нидерландия. В иска тя е представена с инициалите Джей Пи (JP). Бившата съпруга на Браун, която е запалена по конете и конната езда, довела през 2013 г. младата треньорка в САЩ, за да обучава конете й. През 2014 г. Дан Браун започнал афера с младата нидерландка, докато тя живеела при семейство Браун след операция на рамото. Според Блайт Браун съпругът й тогава тайно купил на младата дама кон за 345 000 долара, нова кола, камион за транспортиране на коне и платил за ремонта на апартамента й в Нидерландия.

В разпространено до медиите изявление Дан Браун казва, че е шокиран от обвиненията и определи иска като "писан, без да се зачита истината". Той твърди, че не е подвел бившата си съпруга за финансите им по време на развода и че тя е получила половината от семейното състояние след развода.

"По причини, известни само на нея и вероятно на адвоката й, Блайт Браун създаде с този иск измислена представа за брака ни, целяща да ме нарани и да ме постави в неудобно положение", посочва писателят.

Блайт Браун, която е известна любителка на конете и на състезанията по езда и конни надбягвания с карети, твърди, че е завела делото, за да защити интереса и позициите си.

"Работихме заедно така упорито, борихме се да създадем нещо смислено", се посочва в нейно контраизявление. "Не познавам мъжа, в който Дан се превърна. Време е да бъдат разкрити неговите измами и предателство. След толкова много болка е време за истината."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене