Израелска компания ще доставя "месо", произведено с 3D принтери (Видео)

Израелската компания Redefine Meat възнамерява да изпробва нова оферта за заместител на месо в луксозни ресторанти по-късно тази година, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz. Месото ще бъде направено на 3D принтери и компанията иска да започне да го доставя на дистрибуторите през следващата година. Според ръководителя на компанията Ескар бен Шитрит принтерите ще могат да "отпечатват" до 20 кг заместител на час и постепенно капацитетът трябва да се увеличи до стотици килограми. Ястие с такова месо ще се продава на по-ниска цена от истинското. Израелската компания е основана през 2018 г.и миналата година успя да събере 6 млн. долара с помощта на инвеститори.

Стейси Пиет, която ръководи програмата за протеини за живот в Университета Вагенинген в Холандия, заяви, че "пазарът все още чака пробив, който ще подобри структурата на продуктите". Според нея производството с помощта на 3D принтери се стреми към това. Същевременно Пайт посочва, че "дори новите технологии не се занимават с въпроса за вкуса и миризмата" на храната.
Очаква се алтернативният пазар на месо да достигне 140 млрд. долара през 2029 година. Испанската компания Novameat също участва в производството на алтернативно месо на 3D принтери. Нейният директор Джузепе Скиоти каза, че тази година офертата на неговата компания трябва да се появи в избрани европейски ресторанти, а през следващата година тя трябва да бъде разширена на друго място.
Както Ройтерс съобщава заместителите на месото набират популярност сред хората, които се грижат за съдбата на животните и околната среда. Продажбите на заместители растат за производители като например калифорнийската компания Beyond Meat или компаниите Impossible Foods и Nestle.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене