Творчество в пандемия: Симеон Шопов извая “Играещият човек”, Вълдобрев с “още по-хубава” първа книга
05 Юли 2020510

Симеон Шопов извая “Играещият човек” в изолацията, идеята носи у себе си от 16-годишен

Изкусният майстор на дърворезбата Симеон Шопов оползотвори изолацията заради COVID-19 с отдадена работа по своята изключителна творба Homo Ludens (“Играещият човек”). Идеята носи у себе си от много години, но скулптурата е изработена и довършена изцяло в месеците май-юни 2020 г.

“Ако трябва да съм откровен, идеята за Homo Ludens си живее с мен от 16-годишен - разказва пред “168 часа” художникът. - Дори пазя скицата си оттогава. Но същинската работа по скулптурата започна точно в месеците на изолацията. Беше си нещо като освобождение. Най-малкото, защото разполагах с много повече от времето си от обичайното. От друга страна, така преодолях и чисто човешкия си страх от неизвестното. За мен по-естествено е да опитам да структурирам живота си точно чрез работата си, която осъзнавам, че имам късмета да се нарича изкуство. Препокриха се професионален и личен живот, което е много приятно чувство всъщност.”

Финалната версия на скулптурата е изключително ръчна изработка, с размери 77/40/33, от дърво - бяла липа, и идейно представлява авторска интерпретация на типичните персонажи от италианската Комедия дел арте с нейното великолепно и вечно присъствие.

Композицията е комплимент и съпричастност към всички изкуства и публиката им.

“Някак исках да обединя това уникално чувство, което тези изкуства носят със себе си и което в крайна сметка е силно положително и носи надежда, включително за мен самия.”

Извънредното положение у нас не повлиява драстично на ежедневната рутина и вдъхновение на Шопов.

“Забавното е, че аз имам постоянен ритъм независимо от извънредното положение. Работя, грижа се за един тийнейджър, пазарувам, извеждам кучето, карам колело и пак работя. Точно от тези неща идва вдъхновението ми - и преди, и сега. В този смисъл извънредното положение по-скоро фиксира вниманието върху работата ми.

По принцип така се случва, че често работя паралелни проекти. Нещо като да имаш по няколко книги на нощното си шкафче, които да зачиташ. Това ме поддържа по-лек, по-любопитен и нетърпелив за работа.”

Шопов “говори” езика на дървото като абсолютен господар на мълчанието, а изпод ръцете му са излезли множество изящни и впечатляващи творби.

“Мълчанието, което е естествената ми работна среда всъщност, за първи път беше нарушено от присъствието на цялото ни семейство по едно и също време, накуп. Беше ми странно, но човек е устроен да се пренастройва и да върши това, което му е важно. Все пак основното ми “мълчаливо” чувство е за мир.”

Довършването на Homo Ludens (“Играещият човек”) е подкрепено от инициативата “Солидарност в културата” на Столичната община, което включва доизработване или по-точно ръчно резбоване на допълнителни 2 от основните 4 фигури, вкл. над 100 придружаващи ги детайла, изработка на постамент, укрепване и сглобяване на компонентите, както и процеса на обработка и консервация на материала.

Карантината прави първата книга на 

Стефан Вълдобрев “още по-хубава”

За своя 50-годишен юбилей тази година актьорът, музикант и фронтмен на група “Обичайните заподозрени” Стефан Вълдобрев издаде “Книга за песните”. Над 360 страници с твърда подвързия включват текстове на песни, спомени, истории и изповеди, снимки и факсимилета на тефтери и нотни тетрадки. Вълдобрев започва книгата много преди карантината, но изолацията му помага доста, за да стане още по-хубава.

За първи път Стефан Вълдобрев допуска толкова близо до себе си своята публика, разкрива начина си на мислене и ценностите си, как зазвучава музиката в ума му, какви “трикове” прилага по време на записите си.

“Нямаше да напиша тази книга, ако не бяха срещите ни през последните години. Наблюдавах лицата ви по време на стотиците концерти и забелязвах как много от вас свързват песента, която пея, с момент от собствения си живот - случка, забавно събитие, малка тайна, част от миналото, отчаяние, любов. Вие самите ми разказвахте безброй такива истории.

Запомнях внимателно всяка от тях и се радвах, че песента вече не е моя, а ваша. Че тя внезапно ни е направила толкова близки. Напоследък гледам на себе си като на предавател - нищо повече от антена, която приема стихове, музика и емоции и ги трансформира в песни, партитури или роли. Тази мисъл ме отърси от напрежения и суети. Сега се забавлявам, чувствам се гост на партито. Когато си на двайсет, мислиш за “големите” неща, как следващият ти албум ще покори света, ще се появят компаниите гиганти, ще счупиш рекордите, ще шашнеш MTV.

И пропускаш най-важното - песните се правят не за целия свят, а за един конкретен човек и един конкретен триминутен миг от неговия живот. Тогава ти и той сте заедно и тази силна връзка е завинаги.

За да разбера това, ми трябваха години - тук ще разкажа за тях. Ще си спомня какво е предизвикало думите да се появят. Кое ги е събрало с мелодията. Къде съм бил аз тогава, какво се е случвало с мен, около мен и как ми е повлияло. Как съм се променял и как са се променяли песните.”

По време на пандемията и провеждането на онлайн концерт Вълдобрев осъзнава и най-големия си кошмар - свят без жива публика.

Дони и Нети с нов албум след 15 години пауза

След цели 15 години пауза Дони и Нети се завръщат с нов албум, в който преобладават дуетите. “2020” идва повече от десетилетие и половина след последния им албум “Този филм”.

Бившият вокалист на “Атлас” обясни, че изолацията заради пандемията е помогнала за мобилизацията около проекта.

“Тази карантина, ако за нас беше полезна с нещо, това беше, че можахме да си дадем сметка за това бързо и да се организираме и да издадем цял албум.”

През 2011 г., когато се ражда тяхната дъщеря Лилия, Дони и Нети вземат решение да се оттеглят от музикалната сцена за известно време.

През този период Дони сформира рокбандата “Фондацията”, с която в продължение на 7 години реализира околосветско турне на 4 континента: Европа, Северна Америка, Азия и Австралия.

Нети пък се отдава на театралната си кариера и грижите за детето, като успоредно с това завършва и магистратура по класическо пеене в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”. Дебютира като главна героиня в оперните спектакли “Бохеми”, “Хубавата Елена” и “Слугинята господарка”. Тази година Нети случайно разбира, че е осиновена. Наскоро тя се запознава за първи път със своята биологична майка, а баща й се оказва дългогодишен неин приятел и колега.

Новата им песен “Спящата красавица” първоначално е записана и в изпълнение от Дони, и в дует между двамата, но впоследствие дуото решава сингълът да излезе само с вокалите на Нети. По текста и музиката на парчето работи Дони, а обоят, който звучи, е на солиста Вълчан Вълчанов-Чани от Софийската филхармония.

COVID-19 вдъхнови Боно за песен след три години затишие

Италианците, пеещи на балконите си по време на карантината, вдъхновиха фронтмена на U2 Боно да напише и изпълни нова песен. И то... след три години творческо затишие.

“За италианците, които я вдъхновиха... за ирландците... за ВСЕКИ, който в този Ден на свети Патрик е натясно вкъщи, но все още пее. За лекарите, медицинските сестри и грижещите се на първа линия пеем за вас.”

Пeсента Let Your Love Be Known е написана и изпълнена от Боно като соло на пиано едва час преди да бъде публикувана от него в инстаграм профила на рокгрупата. Тази негова “премиера” бе в Деня на свети Патрик, когато празненствата по случая в цял свят бяха отменени заради необходимата социална дистанция.

Видеото певецът записва в дома си в Дъблин.

Парчето предава неговото усещане от безлюдния град и натрапчивото чувство за изолация и страх на фона на пандемията, но и е задвижено от впечатляващата сила на италианците да пеят въпреки всичко по своите балкони.

“Пей и ми обещай, че няма да спреш.

Пей и никога няма да си сам.”

Карантината накара Джордж Р. Р. Мартин най-сетне да пише трескаво "Ветровете на зимата"

Навярно през 2021 г. най-сетне ще излезе дългоочакваната шеста книга “Ветровете на зимата” от поредицата “Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин, на когото писането никак не вървеше последните години. А феновете му вече губят търпение, особено след края на сериала “Игра на тронове”, вдъхновен от сагата.

Миналата година фентъзи авторът обеща, че творбата ще излезе през лятото на 2020 г. Но не...

Трябваше да се развихри нов вирус, който да накара писателя да се изолира в планинската си хижа и да пише.

“Трябва да призная, след половин година пандемия, карантина и социално дистанциране показвам признаци на хижна треска... това е доста буквално в моя случай. Да, аз наистина съм в хижа в планината. Не, нямам треска. Да! Поне засега съм здрав... за човек, който не е във форма, на 71, поне... и правя всичко възможно, за да остана така.

Ако не друго насилствената изолация ми помогна да пиша. Прекарвам дълги часове всеки ден с “Ветровете на зимата” и постигам стабилен напредък. Завърших нова глава вчера, още една преди три дни, друга предишната седмица. Но не, това не означава, че книгата ще бъде завършена утре или публикувана следващата седмица. Това ще бъде огромна книга и все още ми предстои дълъг път да извървя”, пише авторът в блога си.

Все пак той отбелязва, че е “набрал инерция” в писането и се надява следващата година “Ветровете на зимата” да е в ръцете на читателите.

Джони Деп и Джеф Бек направиха кавър на “Изолация” на Джон Ленън

Холивудската звезда Джони Деп и един от най-великите китаристи Джеф Бек записаха кавър на песента “Изолация” на Джон Ленън в тон с пандемичното време.

“Поезията на Ленън ни се видя изключително дълбока и адекватна в момента - коментира Деп. - Песента говори за изолацията, за страха и екзистенциалните рискове, с които се сблъскваме. Затова я предоставяме за слушане на всички, като се надяваме да им помогне да открият смисъл или просто да се почувстват по-добре.”

Джони Деп участва и в рокгрупата Hollywood Vampires, сформирана през 2015-а в състав - Купър, Деп и Джо Пери - китариста на “Аеросмит”. В концерти и записи в бандата се включват много други звездни музиканти.

Hollywood Vampires трябва да гостува в България на 11 септември, но променящата се всеки ден ситуация не дава гаранции дали датата за събитието ще се спази.

Банкси нарисува изолацията

и отдаде почит на медиците

“Жена ми мрази, когато работя от вкъщи” - написа енигматичният британски художник Банкси, когато през април сподели в инстаграм своята творба, посветена на изолацията.

Основни герои в произведението на стрийт художника отново са любимите му плъхове, но този път платното му е в домашен интериор - сюжетът е нарисуван в тоалетната.

Месец по-късно с друга своя творба Банкси отдаде почит към здравната служба на Великобритания и медиците, борещи се с пандемията на коронавирус във втората най-засегната държава.

Творбата му, озаглавена Game Changer, украси болница в Саутхемптън в Южна Англия. В бележка художникът пише до служителите на заведението: “Благодарности за всичко, което правите”.

Платното от един квадратен метър бе окачено на стена в болницата, а на него е нарисувано момче в работни панталони, което си играе с фигурка на медицинска сестра с мантия на супергерой, а в кошница до него има изоставените фигурки на Супермен и Батман.

Има само един цветен елемент в картината - червения кръст на униформата на медицинската сестра.

100-годишен герой от войната
написа автобиография и детска книга

По време на карантината капитан Том Мур, 100-годишният британски ветеран от Втората световна война, стана писател.

Любимецът на британците се прочу по света с “Разходката на Том за Националната здравна служба”. По случай рождения си ден той реши да направи 100 обиколки на градината си (от по 25 метра), за да събере средства за британските медици, борещи се с коронавируса. Усилията му с проходилката вдъхновиха милиони и капитан Мур се превърна в световна знаменитост, като надскочи драстично планираните 1000 паунда - и събра близо 33 милиона лири. Така той се превърна в най-големия личен дарител в историята. През юни той получи и рицарско звание от кралица Елизабет II.

Капитан Мур продължи да изненадва, като през карантината стана писател - с две свои книги. Първата е автобиографична - Tomorrow Will be a Good Day описва добрите му дела и разказва за подвизите му на бойното поле, лудешките му години, когато се състезавал с мотоциклет, както и невероятния му поход към Еверест, вече 70-годишен. С приходите от автобиографичната история ще бъде създадена и фондация на името на храбрия мъж. Тя ще се грижи за самотните и възрастни хора, а също и за онези, които са претърпели скъпи загуби в живота си.

Втората книга е за децата и ще разказва случки от живота на капитан Том - приключения, които да карат малкия читател да помага на другите, както и никога да не се предава.

Магърдич Халваджиян най-сетне гушна внучката си

Магърдич Халваджиян най-сетне гушна внучката си

Усмихнат и щастлив, известният тв продуцент най-накрая се снима с внучката си Кая, която се роди в края на миналата година. Заради пандемията той и съпругата му Кремена не бяха виждали бебето няколко месеца и това много им

Шарапова се стопи

Шарапова се стопи

Мария Шарапова се превърна във вейка. Бившата приятелка на Григор Димитров отслабна и изглежда като манекенка. Рускинята официално прекрати своята кариера през февруари. Последните години бяха много тежки за Маша. Тя изтърпя унизително наказание за употреба на допинг, а след това прекара дълги месеци в лечение на контузии

Джордан счупи двата крака

Джордан счупи двата крака

Футболната мъжемелачка Кати Прайс-Джордан счупи и двата си крака по време на ваканция в Турция. 42-годишната сексбомба беше приета в болница и се очаква да се прибере у дома за спешна операция. Най-вероятно Джордан няма да може да ходи три месеца. Прайс публикува снимка на гипсираните си крака. Инцидентът е станал

Азис легна под ножа

Азис легна под ножа

Не остана нещо, което да не ми е оперирано, признава изпълнителят Азис легна за пореден път под ножа, видя "България Днес"! Ромският славей направи поредното подобрение по тялото си, като този път пипна и оформи ръцете си. За интервенцията се похвали самият певец. С помощта на гел от хиалуронова киселина Азис стегна и оголеми бицепсите си, които

Фенове скачат на Наско Сираков за тайните пари

Фенове скачат на Наско Сираков за тайните пари

Първите пари в "Левски" за годината, които не са събрани от привържениците, са на път да стартират и първия скандал с новото ръководство. Част от привържениците вече скочиха срещу мажоритарния собственик Наско Сираков, който обеща пълна прозрачност, а сега не казва откъде е взел пари за заплати. В началото на седмицата футболисти и треньори

Синът на Дейвид Бекъм подари на баща си електрическа самобръсначка за тестиси

Синът на Дейвид Бекъм подари на баща си електрическа самобръсначка за тестиси

Синът на футболната легенда Дейвид Бекъм, Круз, подарил на баща си електрическа самобръсначка за тестиси, съобщи Контактмюзик. Духовитият Круз снабдил с артикула не само 45-годишни си баща, но също така и другите си двама братя Бруклин /21/ и Ромео /17/. Самият Дейвид пусна в инстаграм снимката на кутията "Ние спасяваме топки" и интимната

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Казвам се Джъдсън Крос. Наричали са ме всякак - от ловец на съкровища до търсач на силни усещания. Но на мен ми харесва да се възприемам като професионален откривател. Компанията ми е “Корпорация “Приключения” и се занимаваме с откриването на някои неща - такива, които са безценни, опасни, а понякога и необясними

Днес преди 15 г. един от великите български футболисти - Красимир Балъков, за последно игра в официален мач. На 7 август 2005 г. халфът с магични умения излезе титуляр за “Плауен” срещу гостуващия “Магдебург” в среща от I кръг на една от Оберлигите в Германия, които тогава бяха IV ниво на футбола. Преди това Краси бе привлечен от клуба домакин

297 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 6 случая по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. 11 са починалите за денонощието. За последното денонощие са направени общо 6433 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 14 014, от които 5205 активни

В "Двореца" - Балчик показват уникални златни монети от татарската плячка на Калиакра

Меган Фокс е в България за снимките на нов филм

Актрисата Меган Фокс е в България за снимките на хорър лентата Till Death. Това показа самата тя със стори в инстаграм профила си, на което се е тагнала от тук

Половин милион дава "Спортинг" за Станислав Иванов

Португалският гранд "Спортинг" (Лисабон) е готов да извади половин милион евро, за да привлече Станислав Иванов от "Левски". Това съобщи вестник "Record"

Какво става с профилите на починали потребители в социалните мрежи

Като се има предвид колко бързо се развиват социалните мрежи, в близките десетилетия броят на профилите на починали потребители ще превишава този на живите, твърди Антон Куканов

Ди Каприо подписа договор за производство на филми с "Епъл"

Основаната от холивудския актьор Леонардо ди Каприо продуцентска компания "Апиън уей продакшънс" сключи договор за съвместно производство на филми и телевизионни сериали с корпорацията "Епъл"