Народният театър връчва за първи път награда на името на Иван Вазов

Валентин Танев в ролята на Вазов в лентата “Театър по време на пандемия”

Шествие за поета на 9 юли

Първата награда за духовен принос на името на Иван Вазов, създадена по идея на Народния театър, ще бъде връчена на 9 юли, когато се навършват 170 г. от рождението му.

Програмата е замислена преди повече от 2 години под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова с подкрепата на Столична община. Тя бе отложена и съкратена заради коронакризата, но ще се реализира в най-важната си част - връчването на първата по рода си награда на името на Вазов за духовно творчество. Кой ще вземе плакета, ще избере комитет, в който влизат широк кръг интелектуалци, бизнесмени, културни организации, обединили се във фондация “Основа-та”. Сред основателите ѝ е и “Медийна група “България”. Заседанието е днес, но името на номинираните и на лауреата ще станат известни на церемонията на 9-и в залата на Народния театър при спазване на всички епидемични мерки.

С изпълнения “Аз съм българче” и “Моята молитва” от Калина и Симеон - деца на известните артисти Параскева Джукелова и Дани Ангелов, ще започнат честванията навръх рождения ден на поета. Двете деца ще излязат на балкона на къщата музей на Вазов - там, където той е приветствал своите почитатели, викали за него “Ура” и “Да живей”.

На сцената на Народния тетър кратко слово ще произнесе чл. кор. Милена Цанева. Знаковата литературоведка и изследователка на Вазов навърши 90 г. през май. Публиката ще чуе думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на фондация “Основа-та” акад. Дамян Дамянов.

Документалният филм “Театър по време на пандемия” на режисьора Борис Радев пък ще показва лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов, обитаващ величествената сграда. Той е продуциран от театъра. Сценарист е Аделина Радева, оператор - Румен Ганев. Кадрите ще покажат възстановки на ключови събития от историята на Народния театър. Участват актьори от трупата, а в образа на Вазов се превъплъщава Валентин Танев.

След прожекцията зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл “О, ти, която и да си...”, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

През целия ден програмата е посветена на забележителната годишнина. В 10, 30 ч пред сградата на театъра ще бъде открита изложба. След това към дома на народния поет ще потегли шествие. То ще стигне до паметника на Вазов в градинката на ул. “Раковски”, където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга Мирела Иванова - една от най-големите познавачки на неговия житейски и творчески път и дългогодишен директор на къщата музей “Иван Вазов”.

Това е само част от амбициозната програма, посветена на Вазов, която едва оцеля след пандемията. Директорът Мариус Донкин е уверен, че премиера по пиесата “Нова земя” по един от малко известните романи на поета все пак ще има през есента. Уви, не е сигурно, че ще оцелее “Театър пред театъра” - трупата едва ли ще издържи домакинството и през септември.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене