Героите на Елин Пелин от „Гераците” оживяват на сцената на търновския театър

Класически прочит на повестта „Гераците” от Елин Пелин ще предложи в своя нов премиерен спектакъл Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Героите от това емблематично произведение на българската литература ще оживеят за първи път на великотърновска сцена на 28 юли от 19 часа в голяма зала на МДТ. В новото заглавие в афиша на храма на Мелпомена в старата столица участва целият драматичен състав на театъра, съобщиха от трупата.

„Моят прочит на „Гераците“ е с абсолютен респект към текста на Елин Пелин. С актьорите много се стараем да запазим колорита и аромата на омайния му тест и в същото време да търсим двигателя на действието във всеки един момент, защото без това театърът ще се превърне в рецитал. Разбира се, не е възможно в XXI век да няма знаци на нашата рефлексия, най-вече с една ярка визия с помощта на пластиката и невербалния театър“, сподели гост-режисьорът Невена Митева. Тя допълни, че Елин Пелин пръв заговаря за разпада на българското семейството и за загубата на моралните стойности. По думите й текстът му звучи плашещо актуално днес.
Съвместната работа по „Гераците“ е първа среща на известната режисьорка с екипа на великотърновския театър. „Изключвам неколцина актьори, които познавам от академията и други театри. Но много бързо се сработихме с екипа и аз се чувствам комфортно с тях. Намерихме общ емоционален език. Надявам се че ще изградим един вълнуващ спектакъл, защото на никой артистите не е чужд на заложените послания в текста“, призна Невена Митева.

Режисьорката е дългогодишен директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” в Габрово и основател е на фолклорния театър на открито „Етъра”. Тя е почетен гражданин на Габрово и „Жена на годината 2003” на Американския биографичен институт. Има над 100 постановки в различни театри в България, но е поставяла спектакли и в Германия, Русия, Армения, Румъния и Беларус. Има множество награди за режисура у нас и чужбина, като най-престижна е тази от фестивала „Интегра” в Хановер, Германия. Директор е на Фестивала на комедийния спектакъл и на Фестивала на монодрамата BGMOT в Габрово.
С „Гераците” великотърновският театър ще изненада своята публика не само със силна актьорска игра, но и с мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова.

„Заедно с художничката Лидия Къркеланова искаме да изградим една развиваща си и в същото време метафорична сценография. От зеления бор, в който задружно живее семейството на Гераците до обгорелия ствол, в който са вградени сенките на изчезващото семейство. Костюмите са верни на епохата – в началото шарени и пъстри, но постепенно стават сиво-черни“, каза още режисьорката.

В спектакъла участват актьорите Детелин Кандев, Виктор Терзийски, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Милен Иванов, Лиляна Иванова, Стоян Борисов, Добринка Тосева, Иван Митев, Стефан Методиев и др. Специално за „Гераците“ в екипа на великотърновския театър е привлечен младият артист Цветан Колев. По думите на Невена Митева той ще играе една симпатична роля – тази на ратаят у Гераците Лазар, който се влюбва в Йовка - дъщерята на най-големия син Божан. „Този епизодичен образ е всъщност много важен, защото се явява антипод на Павел. Той носи доброто, съчувствие и смиреност, все добродетели, които за жалост са на изчезване“, посочи гост-режисьорът.

Премиерата на „Гераците“ е на 28 юли от 19 часа в голяма зала на МДТ. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене