Музеят на Роден в Париж отново посреща посетители

Музеят на Роден СНИМКА: Wikipedia

Музеят на Роден в Париж отново отвори врати и неговата управа се надява чрез продажбата на лимитирана серия отливки от работите на великия скулптор от 19-и век да компенсира загубите, причинени от COVID-19, предаде Ройтерс.

"Продажбата на бронзови копия е важен елемент от нашата икономическа стратегия, която развиваме от няколко години насам и която способства за финансовото здраве на музея", изтъкна неговата директорка Катрин Шевийо, предава БТА. 

Тази културна институция се самофинансира и си е поставила за цел всяка година да продава бронзови отливки на стойност 3 милиона евро. Сред купувачите личат имената на музеи и колекционери на изкуство.

Музеят, който подслонява шедьоврите на Роден като "Мислителят" и "Целувката", има разрешението от скулптора да прави копия на негови произведения и да ги продава.

Но всеки оригинал може да има максимум 12 копия Това означава, че вече не могат да бъдат правени копия на творби като "Мислителят", докато "Вратите на ада" имат право на четири, подлежащи на продажба.

Музеят на Роден беше открит през 1919 година, като неговият скулптурен парк с площ от три хектара привлече 570 хиляди посетители миналата година, 75 процента от които бяха чужденци.

И докато границите на Франция все още са затворени за много чуждестранни посетители, сред които попадат и американците, и заради правилата за социално дистанциране, тази година посещаемостта вероятно ще спадне до 200 хиляди души. Предвижда се заради пандемията музеят ще отчете загуба, възлизаща на 4,4 милиона евро.

В други години тази културна институция е реализирала годишни приходи от 3,89 милиона евро от продажба на билети, 1,5 милиона евро от магазина й за сувенири и 1 милион евро от даване под наем на търговските площи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа

Напишете дума/думи за търсене