Доктора срещу Полковника на о. Персин

Романът на Добромир Байчев за Белене с национални награди

През 2018 г. дебют се превърна в литературно събитие. “Глиненият цар” от режисьора Добромир Байчев става носител на първа награда в 10-ия юбилеен конкурс за роман “Развитие”. След това печели награда “Перото” и е сред финалистите на първото издание на Европейска литературна награда “Димитър Димов” през 2019 г. Внушителният разказ за едни от най-мрачните страници от българската история - тези на трудовия лагер в Белене - се появява в ново редактирано издание (издателство “Сиела”).

Лятото на 1949-а на остров Персин е безмилостно към мъжете, които, “погледнати в гръб, изглеждат като хванати за ръце”, а всъщност приключват последния си ход на шахматната дъска на живота. Смъртта е на един изстрел или още един смазващ работен ден разстояние, а въоръжените охранители и кримизатворниците около тях са безгласните пешки на тоталитарния режим. А за завършилия медицина в Германия Димо Айрянов “рутинната проверка” се оказва началото на игра, която ще му отнеме всичко, което е постигнал, и ще го изпрати в изцяло нов коловоз на живота.

Оказал се без изход на острова на ужаса, Доктора се изправя срещу Полковника. А в тази шахматна нотация, осеяна от “морални мини”, от двете страни са подредени лагерници и охранители. Но в крайна сметка дори и в най-душегубното време се оказва, че “всички сме направени от глина”.

И в тази партия от човешката история оцеляват само играчите, които имат достатъчно сила да погледнат мрака в очите. И да предвидят поне няколко хода напред.

Безкомпромисен, но лишен от патетика, създаден като сценарий, но превърнал се в една от най-внушителните литературни творби по темата, “Глиненият цар” от Добромир Байчев е опит за завършване с реми на черно-бялата игра срещу периода от българската история, оставил незараснала рана в историческата ни памет.

Роман, който без полемика осъжда мракобесието и всеки символ на терора, без значение политическата му принадлежност.

Добромир Байчев завършва кинорежисура в НБУ. Той е сценарист на редица телевизионни предавания.

Други предложения от ИК "Сиела"

Прекарайте “Седем дни в Родопите”  с гид от Ели Иванова

Дойде сезонът на летните отпуски. И една от най-подходящите дестинации, към които да поемете, за да се скриете от шума на големия град, заема голяма част от територията на България (над 13%). За да се почувствате като истински пътешественици, не е необходимо да пътувате до далечни земи. Достатъчно е да прекарате “Седем дни в Родопите”!

Новата книга от авторката на “52 екопътеки” (ИК “Сиела”) Ели Иванова ще зарадва всички любители на планината, предлагайки примерен маршрут, който позволява в рамките на една седмица с кола да прекосите Родопите от изток на запад.

Красиви и стратегически, Родопите са били винаги примамливи за заселници и завоеватели. Освен някои от най-известните ѝ забележителности в това издание създателката на блога “Думи в друм” включва и по-малко познати, но също толкова красиви места. А вещите ѝ съвети са допълнени от майсторските фотографии, дело на Иван Иванов, които ще ви пренесат в потайните и древни гори на Родопите. А колкото и да обикаляте из тях с месеци, винаги ще откриете някое ново кътче, което да ви изненада със спиращи дъха гледки и богата история.

В този пътеводител са описани 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета и села. Всеки един от тях е достъпен за всеки – не са необходими някакви свръхспособности, нито специална екипировка.

“Седем дни в Родопите” ще ви разкрие Родопите от край до край. Остава само да ги преживееете и със сърцето си!

“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.” Антон Дончев

Америка през 1934 г. - глад и страх

Американският писател Робърт МакКамън се завръща с нов мрачен криминален трилър, смесващ свръхестествените елементи с историческа хроника - “Момчето, което чуваше всичко” (ИК “Сиела”). Годината е 1934-а. По улиците на Ню Йорк се ширят гладът и страхът. Американската мечта се отдалечава от своята нация, а в криминалните хроники се появява списък на отвлечени деца. Мизерията ражда несигурност и насилие, а в тази джунгла оцеляват най-безскрупулните.

Седмична класация на издателство „Сиела”

(29 юни – 5 юли)

1. „У майкини” – Иво Сиромахов
2. „Тревожни хора” – Фредерик Бакман
3. „101 отибвки в София” – Иван Михалев
4. „Римска тайна” – Карън Суон
5. „Приказка за Долната земя” – Ирена Първанова
6. „Страх. Доналд Тръмп в Белия дом” – Боб Удуърд
7. „Кулата на шутовете” – Анджей Сапковски
8. „Последна спирка Аушвиц” – Еди де Винд
9. „Красиво безразсъдство” – Л. Дж. Шен
10. „52 екопътеки в България” – Ели Иванова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте как изглежда Ален Делон днес (Снимки)
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене