Проучване: До 2100 г. на земята ще има 8,8 млрд. души

СНИМКА: Pixabay

Земята ще е дом на 8,8 млрд. души през 2100 г. - с 2 млрд. по-малко от прогнозите на ООН, според голямо проучване, публикувано на 15 юли, което предвижда нови глобални развития, оформени от ниската раждаемост и застаряването на населението, предава AFP.

До края на века 183 от 195 държави - без да се брои наплива на мигранти - ще имат застаряващо население, според международен екип от изследователи от научното издание The Lancet.

В повече от 20 държави, включително в Япония, Испания, Италия, Португалия и Полша населението ще е намаляло наполовина. Това важи и за Китай, чието население се очаква да падне до 730 млн. души в следващите 80 години, предава "Фокус".

Населението на централна, западна и южна Африка ще се увеличи тройно, като до 2100 г. Нигерия ще е втората най-многолюдна страна в света с 800 млн. души, след Индия, чиято популация ще е 1,1 млрд.

"Това добри новини за природата, ще има по-малко емисии на вредни газове, както и големи икономически възможности за Африка", казва водещият на изследването Кристофър Мъри от университета във Вашингтон.

По думите му обаче страните извън Африка ще страдат от липса на работна ръка, което ще има негативни последици за икономиките им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене