Учени изследват как са се заразили с коронавирус норките във ферми в Европа

СНИМКА: Pixabay

Огнищата на зараза с новия коронавирус във ферми за норки в Испания и Нидерландия са обект на изследване на учени, които се опитват да установят как животните са се заразили и дали могат да предадат вируса на хора, съобщи Асошиейтед прес.

Властите унищожиха над един милион норки във ферми в двете страни като мярка срещу разпространението на заразата, предава БТА.

Вирусът, който за пръв път зарази хора в Китай в края на миналата година, е с животински произход, вероятно от прилепи, и по-късно започна да се предава от човек на човек, както се е случвало и с други коронавируси. Някои животни като котки, тигри и кучета се заразяват от хора, но няма документиран случай на предаване на заразата от животно на човек.

Огнищата сред норките във ферми в Нидерландия и Испания вероятно са започнали от инфектирани работници, макар че властите не са сигурни в това. Също така е вероятно някои от работниците във фермите след това да са се заразили от норките, смятат от правителството на Нидерландия и затова изследователите проучват дали е имало подобни случаи и какво е нивото на заплахата от разпространение на вируса по този начин.

Заразата в испанската ферма за норки край Ла Пуебла де Валверде, село с население от 500 души, бе открита, след като седем от четиринадесетте служители в нея, сред които и собственикът й, дадоха положителни проби за коронавируса в края на месец май, каза Хоакин Олона, регионален директор по селското стопанство и околната среда. Двама други служители се заразиха, след като фермата бе затворена.

Властите разпоредиха да бъдат унищожени повече от 92 000 норки във фермата в района на Арагон, североизточна Испания, като се смяташе, че девет от всеки десет животни са заразени с новия коронавирус.

След началото на заразата в Нидерландия през април, проф.Вим ван дер Пол, ветеринарен специалист по вирусите в университета Вахенинген, установи, че щамът на вируса у животните е сходен с този, който циркулира сред хората.

"Допуснахме, че е възможно вирусът да се е предал отново обратно на хората", каза експертът и изглежда точно това се е случило с поне двама от заразените служители.

Ричард Остфелд, изследовател в института Кери за проучване на екосистемите в Милбрук, Ню Йорк, казва, че ако бъдат потвърдени, това ще бъдат първите известни случаи на предаване на заразата от животно на човек.

"С доказателствата за предаване на вируса във ферма от животно на човек, определено ще има за какво да се тревожим заради потенциалната опасност питомни заразени животни да предават инфекцията на нас", коментира в имейл Остфелд.

От Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ казват, че някои коронавируси, които инфектират животните, могат да се пренесат върху човек и след това да се разпространяват между хората, но това се случва рядко.

И Световната здравна организация, и Световната организация за животинско здраве в Париж изследват предаването на вируса между хора и животни. Няколко университета и изследователски центрове също провеждат такива изследвания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене