Учени предлагат в производството на автомобили да се използват бананови влакна

Учени от университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че влакна от бананови листа могат да бъдат вложени в евтин и издръжлив материал с потенциално приложение в автомобилната индустрия, пише Сайънс дайрект, цитиран от БТА. 

Специалистите са изследвали плантани (големи зеленчукови банани), които растат в Африка, Азия и Южна Америка, и са установили, че те могат да бъдат използвани за направата на автомобилни части. Този материал, получен от естествени влакна, не ръждясва, за разлика от металите, издръжлив е и има способността да потиска шума и вибрациите.

Банановите влакна трябва да се комбинират с въглеродни нанотръби и епоксидна смола, за да се образува траен нанокомпозитен екологичен материал. Той може да се използва за производството на различни автомобилни части, както и за шумоизолация, и освен това може да намали теглото на автомобила. Материалът обаче има и своите недостатъци - абсорбира вода и има ниска термоустойчивост.

Въпреки това според учените наноматериалът има голям потенциал, тъй като частите от банановите растения, които се използват за направата му, се изхвърлят след прибиране на реколтата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене