За първи път уикенд с български заглавия по НВО и НВО GO (Видео)
08 Август 2020720

За първи път НВО ще има уикенд с български филми. “Диви и щастливи” и “Котка в стената” влязоха в селекцията “Предложения от България” още вчера, на 7 август, в стрийминг платформата на международния канал и ще могат да бъдат гледани от зрители в 7 територии. Лентите ще бъдат излъчвани и по телевизионния канал, като премиерата на “Котка в стената” бе на 7 август от 19,30 ч, а на “Диви и щастливи” - днес, от 19 ч.

Така новите български филми, добавени в стрийминг платформата само за тази година, вече са пет. Преди няколко години селекцията с BG заглавия е само идея. Всичко започва през 2017-а, когато за първи път български филми започват да се купуват от HBO Европа. Селекцията се обособява в самостоятелно меню в платформата от юли 2018 г. с добавянето на 10 ленти, сред които е и историческата драма на Виктор Божинов “Възвишение”. Това е и най-гледаното българско заглавие от зрителите в страната за периода, от който е пусната специалната селекция до днес.

Веднага след “Възвишение” на второ място се нарежда “Доза щастие” - драмата по истинската история на журналистката Весела Тотева. Макар да бе добавен в селекцията тази година, филмът бързо стана предпочитано заглавие от потребителите у нас. За 3 месеца “Доза щастие” постигна 80% от гледанията на “Възвишение”, който е наличен в платформата вече 2 години и един месец.

До края на 2020-а българските филми в HBO GО ще са повече от 20, като три от тях могат да се гледат не само от зрителите в седемте балкански страни - България, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения и Северна Македония, а и в Полша, Унгария, Румъния, Чехия и Словакия. Това са “Маймуна”, който е в онлайн платформата от 2018 г., “Ирина”, добавен през март тази година, и “Дамасцена: Преходът”, наличен в HBO GO от май.

Сега зрителите могат да гледат и една от най-успешните ни ленти за 2019-а - “Диви и щастливи”. Освен че съчетава екшън и комедия и интересен сюжет, в ролите влизат и популярни актьори като Яна Маринова, Луиза Григорова, Александър Сано, Асен Блатечки, Калин Врачански и дори рапърът Ицо Хазарта.

Историята във филма е за две приятелки от детинство с буйна кръв и големи мечти. Но животът на Боряна и Мила не се стича така, както са очаквали. Боряна мечтае да кара мотор и да печели титли, но вместо това сега е съсипана разведена жена, която чисти къщи. Мила мечтае да е писателка, но единственото, което пише, са имейли и брошури за колцентъра, в който работи. Всичко се променя, когато Боряна се влюбва отново и заради своя любим задига 30 000 лева от сейфа на богатото семейство, за което работи. Това предизвиква лавина от безразсъдни решения и непредсказуеми действия.

“Качването на български филми в стрийминг платформата на НВО е наистина важно най-малкото защото така съседните ни страни ще имат достъп до най-новото ни кино - да видят до какво ниво сме стигнали, а и да се позабавляват. Редно е на Балканите да си обменяме култура”, казва Александър Сано, който не само играе в “Диви и щастливи”, а и е продуцент на филма.

“Българските филми, които добавяме в последните 2 г. в платформата ни, се радват на зрителски интерес не само у нас, но и в чужбина, което е нашият принос към популяризирането на индустрията извън пределите на страната, а гледането на стрийминг през легални платформи се налага все повече като начин на разпространение на филми и сериали за достигане до по-широка аудитория в световен мащаб”, казват от HBO.

Другото ново заглавие - “Котка в стената”, е режисьорският дебют в игралните филми на тандема Весела Казакова и Мина Милева, които имат опит с документалистиката. Лентата получи адмирациите на европейската критика, както и положителни рецензии от доста международни издания. Заснет в Лондон и определян като социално ангажирано кино, филмът разказва с ирония за раните, които Брекзит нанася през погледа на битовия сблъсък между местни и имигранти.

В жилищен блок в Югоизточен Лондон българката Ирина сама отглежда малкия си син и се опитва да изкарва прехраната си като архитект, вместо да разчита на социални помощи като повечето си съседи. Тя трябва да воюва с тях не само за съдбата на една бездомна котка, която се е барикадирала в дупка в стената на блока, но и с общината, която планира да започне напълно ненужен, но много скъп ремонт на сградата. За него трябва да платят само собствениците на апартаменти, но не и обитателите на социални помощи. Притисната до стената, Ирина взима драстично решение да промени изцяло живота си.

Двата български филма ще вървят и в понеделник, 10 август, по НВО 2. “Диви и щастливи” започва в 20 ч, а “Котка в стената” - в 22,15 ч.

Димитър Нойков, регионален мениджър на HBO за България:

Така BG филми могат да бъдат

гледани по модерния начин -

когато и където ти е удобно

- Как се стигна до успеха в НВО да има секция с български филми, г-н Нойков?

- Това беше идея на нашия офис, първи от семейството на НВО направихме подобно нещо. Ние имаме и друг ангажимент, освен да правим бизнес в България - да намираме възможност да промотираме българските заглавия и извън територията на страната ни. Да даваме по-широк достъп на хубави български заглавия от последните години, така че да стигат до по-голяма аудитория, да бъдат гледани по модерния начин - когато и където ти е удобно. Щастливи сме, че успяхме да реализираме идеята си.

- Как избирате заглавията, които да влязат в българската селекция?

- Търсим качествено съдържание. Има много качествени български филми, но това, което най-много ни интересува, е те да могат да бъдат гледани и извън територията на страната ни. Ние сме част от глобална компания, която не мисли за всеки отделен пазар, а как да намери такъв тип съдържание, което да пътува през границите. Търсим теми, които са актуални както в България, така и в Източна и Западна Европа.

- Първият български уикенд на НВО е тази седмица с “Диви и щастливи” и “Котка в стената”. Как избрахте тези филми, вие гледали ли сте ги?

- Да, но ние имаме отдел, който се занимава със закупуването на съдържание не само по наша препоръка, а и на база на техния професионализъм. “Диви и щастливи” например постигна голям успех в кината, което само по себе си му дава възможност да намери място сред заглавията, които искаме да покажем. Жанрът екшън е от най-гледаните и вярвам, че филмът ще има успех и в нашата платформа.

Що се касае до “Котка в стената”, той постигна много успехи на международната сцена, на различни конкурси и фестивали.

- Колко български филма сте представили досега?

- Вече са над 20, като амбицията ни е да продължим в тази посока. Далече сме от мисълта, че имаме някаква представителна извадка и да кажем, че това са всички хубави филми, които са излъчвани. Напротив. Но все пак е отправна точка и е повод за гордост не само за екипа на НВО България, а и за колегите, които създават аудио-визуални продукти - филми, дай боже един ден и сериали.

- Пускате най-новото българско кино. Мислили ли сте да включите и златни български филми?

- Това не е фокусът на НВО. Ние никога не сме твърдели, че при нас има всичко, което е правено през годините. По НВО хората очакват да видят най-новото и най-доброто. И от Холивуд, и от това, което НВО заснема като сериали. Мисля, че това е по-скоро роля на обществените медии. Там е мястото на златните български филми, които са и национално богатство.

- Как пандемията се отрази на филмопроизводството на НВО?

- Не толкова благоприятно, защото замрази някои от проектите ни, други ги остави незавършени. Но всичко се връща на мястото си. Очакваме силните заглавия да се появяват в платформата ни, когато са готови. Все още се намираме в кризисна ситуация, която не може да бъде прогнозирана. Мисля, че отговорихме на очакванията, имаме достатъчно много атрактивни заглавия. Стараем се всяка седмица да имаме заглавия, които да са интересни. Това беше нашата голяма отговорност особено в ситуацията, в която всички трябваше да се затворим вкъщи - да забавляваме хората, така че да не го усещат като тегоба, а възможност и време да преоткрият любимите си заглавия, да видят нови, да се насладят на филми и сериали, които излизат сега.

ОВЕН: Разходи

ОВЕН: Разходи

РАБОТА В началото на седмицата не ви препоръчвам да пътувате. Не съсипвайте настроението си заради неосъществени очаквания. Рискувате да предизвикате скандал и с близките си, ако допуснете непредвидени разходи. На работното си място жънете успехи, но дистанцирани от рискованите начинания. От понеделник помислете как да стабилизирате завоюваните

Брад Пит замести Анджелина Джоли с нейна двойничка

Брад Пит замести Анджелина Джоли с нейна двойничка

Плейбоят се влюби в 30 години по-младата от него Никол Потуралски, като остави безутешна Дженифър Анистън С шестмесечно бебе на ръце, тя заряза съпруга си милярдер заради холивудския разбивач на сърца Разбити сърца и тежки раздели - красивият Брад Пит сякаш е пожизнено абониран за подобни драми, които обаче не засягат него, а партньорките му

Александър - синът на  Пиронкова, вече играе тенис, но хванал топка, а не ракета на прощъпалника

Александър - синът на Пиронкова, вече играе тенис, но хванал топка, а не ракета на прощъпалника

Майчинството направило Цветана по-уверена в играта Александър, синът на Цветана Пиронкова, който е едва на 2 г. и 6 месеца, вече прави първите си стъпки в тениса. Гордостта на Пловдив се завърна в тениса след майчинството по възможно най-добрия начин, като за първи път стигна 1/4-финал в откритото първенство на САЩ

Любовните връзки на принц Уилям

Любовните връзки на принц Уилям

Преди да се срещне с Кейт Мидълтън и дори, след като се срещне с нея, принц Уилям беше много популярен сред момичетата, освен това той с удоволствие им отвръщаше, но все пак се ожени за Катрин. Кои са тези разочаровани принцеси? Женското списание "Мари Клер" прави елегантен преглед на любовния живот на принца, предава dariknews.bg

Кулинарката Силвена Роу стана баба на момиченце

Кулинарката Силвена Роу стана баба на момиченце

Кулинарката Силвена Роу е станала баба на момиченце, обяви тя пред Би Ти Ви. То се казва Иззела Отъм и се е родило преди няколко седмици във Великобритания, където живее синът на Роу. Момиченцето е зодия Лъв като баба си. Кулинарката все още не е виждала внучката си на живо, но е получавала снимки и видеа на малката Иззела

Аня Пенчева на ЧРД с двама внуци

Аня Пенчева на ЧРД с двама внуци

Аня, която днес празнува рожден ден, е най-уникалната актриса в света. Вече се радва на внуците Александър и Борис, но продължава да бъде неувяхващ секссимвол и мъжка мечта. “Да си баба, е велико!” - възкликна неотдавна Пенчева, а близките се чудят къде тя е по-добра - на сцената или в смяната на памперси

Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По повод публикации в медиите за постановено решение на Административен съд София – град /АССГ/, с което КПКОНПИ е осъдена да заплати на Трайчо Трайков обезщетение за понесени от него морални и материални вреди, както и по повод публични изявления на г-н Трайков в тази насока, Пресцентърът на Комисията предоставя следната информация: През месец

“Не съм празнувал голям рожден ден от 39-ата си годишнина. Затова сега ще направя готина вечеря с най-близкия си кръг от хора, който се оказа от поне 20 души”, обясни Димитър Рачков. Талантливият актьор навършва 48 години днес. Затова събира близките си, но ще ги настани през място, тъй като държи на противоепидемичните мерки

В Бургас също вече има регистриран случай на COVID-19 в училище. Ученик от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в морския град е с коронавирус. Детето е в VIII клас, съучениците му са поставени под карантина, предаде бТВ. Снощи директорът е изпратил съобщения до родителите на учениците да не идват в гимназията

Война в "Тотнъм"

Тервел Пулев се бие на 3 октомври

Тервел Пулев се завръща на ринга! Бронзовият медалист от олимпиадата в Лондон 2012 ще се бие на 3 октомври. Той ще оглави боксова галавечер в Пловдив. Очаква се негов съперник да бъде босненецът

Мадона ще режисира филм за живота си

Мадона ще режисира филм за живота си, подкрепен от Universal Pictures, предава БГНЕС. Изпълнителката на десетки хитове и поп-икона ще поеме кормилото на режисурата на автобиографичния филм

Почина бащата на Бил Гейтс

Бащата на основателя на компанията "Microsoft" и известен филантроп Уилям Гейтс-старши почина на 94-годишна възраст, написа Бил Гейтс в собствения си блог

Смелият оптимист Марияна Николова с точни изстрели

Тя е една от “смелите жени” от първия у нас дамски клуб на ловците. С това най-ценно качество “Бендида” представя своите членки в сайта си, без да подозира