Макроикономистът Лъчезар Борисов работил при 13 министри, преди да стане 14-ият

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е от малкото, които са минали като държавни експерти по административната стълбица.

През 2001 г. прогнозира във в. “168 часа”, където е работил малко повече от година като журналист, че предстоят банкови сливания и консолидация - случи се години по-късно

За 18 години Лъчезар Борисов е работил с 13 министри, сега самият той е министър на икономиката, а наскоро стана и доктор по икономика. Въпреки краткия мандат, който му се очертава, той излиза от сянката на държавен служител, минал през нива̀та на администрацията в едно и също министерство – това на икономиката.

В министерския кабинет е донесъл десетина грамоти. Всичките - от работата му в това ведомство. Може би това е знак и кое е важно за него – оценката на колегите му за неговата работа. Лъчезар Борисов казва, че десетки са били кризисните ситуации, с които той и екипът му са се справяли. Сред грамотите има и две от “София Тех парк” и Националната компания “Индустриални зони”, които е създал с екипа си от нулата. Всичко е минало през ръцете ни, а сега те ни представят пред инвеститорите, казва той.

Лъчезар Борисов показва грамотите от министерството. Сред тях е една, която го обявява за пожарникар на петилетката.
Лъчезар Борисов показва грамотите от министерството. Сред тях е една, която го обявява за пожарникар на петилетката.

На бежовия стол на министъра на икономиката с картина на завод с пушещи комини зад него седна млад мъж от Самоков. С хоби, ти да видиш, математика, защото тя по негови думи дава силата на логическото мислене. Като студент в УНСС по макроикономика в състезание по математика на БАН влиза със своя колежка в тройката на най-добрите в България.

В студентските си

години всеки ден

пътува 60 км от

София до Самоков

При хора от малките градове има нещо, което все ги тегли към дома и към атмосферата на родното място. И сега от месеци всеки ден изминава пътя от ул. “Славянска” ( където е сградата на министерството) до малката им къща в Самоков, тъй като съпругата му и синът, който ще бъде в трети клас, са там. Явно и те са влюбени в града.

Като студент е работил в Института за икономическа политика. Изследвали банковия сектор по проект на Австрийската национална банка. Тогава годината е 2000.

Преди обаче да избере пътя на държавния служител,

година и нещо е

журналист във

в. “168 часа”

Първата му публикация е за банките и за прогнозата, че предстои консолидацията им и че ще останат само няколко. Заглавието, което е било на редактор, предизвикало шум в банковата система. Години по-късно обаче се сбъдва прогнозата за сливания и консолидация. Ако се разрови човек в архива на вестника за 2001 и 2002 г., ще намери негови статии за пазара на месо, или пък за модата да се купуват мобилни телефони втора ръка.

Имах добрия шанс да

бъда репортер

в “168 часа”. Беше прекрасен период, в който пишех икономически анализи, тогава все още не бяха на мода другият тип новини, така че правехме прогнози и анализи. Уникален период, в който научих много и ми беше полезен, за да се развия по-късно в министерството на икономиката, казва Борисов.

Факсимиле от първата публикация на Лъчезар Борисов в “168 часа” със заглавието на редактор.
Факсимиле от първата публикация на Лъчезар Борисов в “168 часа” със заглавието на редактор.

След краткия си стаж като журналист се явява на два конкурса. За експерт в икономическото министерство и за позиция в мобилен оператор. Печели и на двете места. Отказал корпоративното развитие, въпреки че

заплатата била

трикратно по-голяма

от тази на чиновника

Защо ли? Нищо, че звучи демоде, но казва, че честта да работиш за държавата е от семейството му. Дядо му Назар Щегров, който е и с белогвардейско потекло, бил от топфинансистите и един от най-добрите данъчни инспектори в Софийска област и в София. Докладвал е лично на министрите. Избрал неговия път още като кандидатствал в УНСС с бал 36, което означава отличен 6 по диплома, на изпит и по всички теми, които е трябвало да бъдат оценени.

“Аз съм от семейство на инженери, които са били държавни служители. Моят баща беше военен инженер със специалност “Аартилерийско въоръжение” и е работил в по-голямата част от живота си в армията.

Майка ми е инженер-химик и е била в най-иновативните заводи за времето си. Има следващи специализации свързани с педагогиката, така че една част от нейната кариера е минала в образованието и е подготвила като учител стотици български студенти по медицина”, обосновава избора си министърът.

Той печели мястото си в министерството през 2002 г. в конкуренция със 179 кандидати. “Тогава бяха впечатлени от резултатите ми и

директно ми

предложиха да

стана съветник по

макроикономика

Отказах, на този етап не виждах политическия ход на моята кариера. Така че ми бе дадена възможност да поема постове в администрацията. След това се сменяха министри, работих близко с всеки един от тях, със зам.-министрите, те са оценявали моята работа. От днешна гледна точка оценявам, че всеки един от тези 13 министри е допринесъл значително за българската икономика”, казва четиринадесетият след 2002 г. министър на икономиката.

Неговото разбиране за държавния служител е обратно на масовата представа за тихия пред началника и важен пред гражданина скатаващ се чиновник, който е на завет и на сигурна, но неголяма заплата.

Носиш на плещите си това, което трябва да бъде свършено за икономиката. Винаги съм бил човек, който е наблягал на работата навреме, на бързо свършената. Имало е много предизвикателства, кризисни ситуации, безсънни нощи, казва Лъчезар Борисов.

През 2002-2003 г. е част от екипа, разработил след посещение в Ирландия първия закон за насърчаване на инвестициите. Рамката на закона в голяма степен стои и до днес, а той винаги е участвал в промените в него. В момента отново инициира промени както в правилника за прилагането му, така и в самия закон.

“За да бъдем още

по-силни на

международната

сцена”,

казва. В правилника ясно и категорично разписваме как държавата би могла да се намеси като

помощ на големите

инвеститори, говорим

за кеш грант до 35,5

млн. евро

Всичко е по формули и по картата за регионалните помощи на ЕС, но това е максимумът, който можем да направим в правилника. Второто са промени в закона, които трябва да бъдат гласувани в Народното събрание, казва министърът за първите неща, които прави в управлението си.

Като човек на държавата в икономиката е изпращан в управителни тела на най-тежките компании в трудни времена. Смята, че така най-силно се усеща пулсът на икономиката.

Какво е като държавен служител да виждаш, че нещо някъде не е наред и как се влияе на процесите? Нашата роля е била да даваме добрите идеи и да намерим най-добрия изход, казва.

“Когато ВМЗ - Сопот, беше пред фалит, имаше безсънни нощи, а с моя колега Груев стояхме денонощно в заводите. Дадох на един от министрите вариант да се направи конкретна финансова операция, която касаеше и бюджета. Ситуацията беше решена, в момента имаме едно успешно предприятие, което е живо и има около 4000-5000 работници.

Понякога една мярка дава живот на някое предприятие в годините”, връща лентата Борисов.

Семейството празнува рождения ден на сина Димитър.
Семейството празнува рождения ден на сина Димитър.

По време на работата си в министерството среща съпругата си. Запознали се преди 10 години, тя била зам.-председател на Националния статистически институт, а Борисов трябвало като представител на министерството, да обясни някои операции, които са осъществили, и те да бъдат докладвани пред Евростат. Имат син - Димитър Борисов. Като четящо дете той е избран за посланик на българската книга и е ангажиран да представя необходимостта от четене на книги от децата.

Борисов разпуска на ски с детето си.
Борисов разпуска на ски с детето си.

Лъчезар Борисов беше назначен за зам.-министър на икономиката през 2017 г. в служебния кабинет на Огнян Герджиков, остана и в третия кабинет на Борисов при министър Емил Караниколов, когото смени на поста. Смята, че причината за избора му е неговата експертиза.

“Това е един естествен път на човек, който се е задължил да работи за народа, за икономиката, тръгвайки от най-ниските нива”, казва той. Припомня, че всеки министър е слуга на народа, на суверена. Всъщност етимологията на самата дума от латински е служител.

Дори кабинетът да изкара мандата си, остава по-малко от година до изборите. Не е ли като да си купиш фабрика на 9 септември, питаме го.

Той отговаря, че не мисли за поста, а “за мисията си да направим най-доброто за бизнеса, нямам други амбиции”.

Дори да са месеци, те са изключително важни и българският бизнес трябва да ги превъзмогне, а икономиката да бъде подпомогната, в момента тя е пред рискове.

Макроикономистът смята, че

икономиката ни е

прескочила

най-тежкия период,

последните данни за бизнес климата сочат, че след най-тежката кризисна ситуация има възстановяване на 50% от показателите. Но в момента се усеща намалението по линията на експорта, инвестиции, постъпления, дори на вноса.

В глобален и европейски план се регистрират последиците от коронакризата, които няма как да заобиколят България. Стокообменът ни 50% е свързан с еврозоната, а 75% - с ЕС. Други държави, в които износът е концентриран, също са засегнати.

Затова са важни икономическите мерки. Трябва да се въздейства върху всеки от факторите в икономическия растеж – потреблението, държавните разходи, инвестициите, експорта, казва министърът и оценява, че това е рационална програма - да се подкрепи всеки фактор на икономическия растеж. И

негов приоритет са

скоростта на мерките

и прозрачността

Колкото до скоростта, екипът на министерството има опит с коронакризата, след като у нас не се случи това, което наблюдавахме от репортажи в други държави – празни рафтове в хранителни магазини, недостиг на медицински материали и предпазни средства. По този повод Борисов казва, че екипът е уникален. С помощта на дър жавата бързо се пренастрои и индустрията, която започна да произвежда маски, вече има към 10 компании, сертифицирани по европейски стандарти. Сертифициран е и производител на маски с най-високо ниво на защита, за хората, които са на първа линия. Четири компании са извадили сертификат за защитни облекла от най-висок клас. Скоро се очаква да получи сертификат и производител на респиратори, които толкова липсваха в началото на кризата. Така че с изключение на ръкавици, България има възможност да произвежда всичко, необходимо при евентуална бъдеща криза. Борисов води разговори с компании, които да започнат производство и на ръкавици.

На дневен ред е бързината за подпомагане на бизнеса.

1,8 млрд. лв.

през мерките на

министерството

на икономиката

трябва да стигнат

до хората и бизнеса

За една част са от бюджета през Българската банка за развитие, има нужда от ускоряване. Само за последните 10 дни са подписани договори с четири от топ 5 на българските банки, които да кредитират фирмите в нужда, като заемите са 80% обезпечени.

По мярката за микро- и малки предприятията през оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” са изплатени вече над 43 млн. лв., амбицията е до края на месеца тя да приключи и всички пари да са стигнали до бизнеса.

Мобилизирал съм

хората да работят в

събота и неделя и до

22 часа - целият екип

В такъв период на криза е важна скоростта, защото компаниите очакват това, заявява министърът.

По другата програма – за подпомагане на средните предприятия, проекти се набират до 24 август. До момента има подадени 1286 заявления, които покриват 177 млн. лв. от бюджета на тази мярка, който е към 200 млн.

Предстои следващата седмица наблюдаващ комитет заедно с работодателите да обсъжда наддоговаряне на още 68 млн. лв., които да стигнат до бизнеса. “Всяка финансова инжекция в момента е изключително важна, за да запазим нивото, да останем най-добрите като финансова стабилност и по кредитен рейтинг в региона”, посочва Борисов.

Очаква се ресурс от 400 млн. лв. за българската икономика от ЕК, които също бързо трябва да стигнат до бизнеса. Предложенията са те да са за антикризисни мерки, за зелена икономика и дигитализация, както и за кръгова икономика.

Борисов е и човекът, който водеше екипите, които преговаряха с потенциалните инвеститори. Създаден е екип, който 24 часа 7 дни в седмицата е готов да реагира. В него са зам.-министри от почти всички министерства, както и експерти от агенции. Очакват се добри новини през есента.

Важните неща, които предстоят за привличане на инвестиции, са законодателните промени. Внесен е законът за индустриалните зони, предстои законът на насърчаване на инвестициите, за да можем да останем на сцената, казва Борисов. Припомня, че е период и на скъсяване на веригите на доставките, тъй нареченият ниър шоринг, тоест европейски компании да не гледат само към Азия, а България да се опитва да ги привлече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене