Макроикономистът Лъчезар Борисов работил при 13 министри, преди да стане 14-ият
08 Август 20201630

През 2001 г. прогнозира във в. “168 часа”, където е работил малко повече от година като журналист, че предстоят банкови сливания и консолидация - случи се години по-късно

За 18 години Лъчезар Борисов е работил с 13 министри, сега самият той е министър на икономиката, а наскоро стана и доктор по икономика. Въпреки краткия мандат, който му се очертава, той излиза от сянката на държавен служител, минал през нива̀та на администрацията в едно и също министерство – това на икономиката.

В министерския кабинет е донесъл десетина грамоти. Всичките - от работата му в това ведомство. Може би това е знак и кое е важно за него – оценката на колегите му за неговата работа. Лъчезар Борисов казва, че десетки са били кризисните ситуации, с които той и екипът му са се справяли. Сред грамотите има и две от “София Тех парк” и Националната компания “Индустриални зони”, които е създал с екипа си от нулата. Всичко е минало през ръцете ни, а сега те ни представят пред инвеститорите, казва той.

На бежовия стол на министъра на икономиката с картина на завод с пушещи комини зад него седна млад мъж от Самоков. С хоби, ти да видиш, математика, защото тя по негови думи дава силата на логическото мислене. Като студент в УНСС по макроикономика в състезание по математика на БАН влиза със своя колежка в тройката на най-добрите в България.

В студентските си

години всеки ден

пътува 60 км от

София до Самоков

При хора от малките градове има нещо, което все ги тегли към дома и към атмосферата на родното място. И сега от месеци всеки ден изминава пътя от ул. “Славянска” ( където е сградата на министерството) до малката им къща в Самоков, тъй като съпругата му и синът, който ще бъде в трети клас, са там. Явно и те са влюбени в града.

Като студент е работил в Института за икономическа политика. Изследвали банковия сектор по проект на Австрийската национална банка. Тогава годината е 2000.

Преди обаче да избере пътя на държавния служител,

година и нещо е

журналист във

в. “168 часа”

Първата му публикация е за банките и за прогнозата, че предстои консолидацията им и че ще останат само няколко. Заглавието, което е било на редактор, предизвикало шум в банковата система. Години по-късно обаче се сбъдва прогнозата за сливания и консолидация. Ако се разрови човек в архива на вестника за 2001 и 2002 г., ще намери негови статии за пазара на месо, или пък за модата да се купуват мобилни телефони втора ръка.

Имах добрия шанс да

бъда репортер

в “168 часа”. Беше прекрасен период, в който пишех икономически анализи, тогава все още не бяха на мода другият тип новини, така че правехме прогнози и анализи. Уникален период, в който научих много и ми беше полезен, за да се развия по-късно в министерството на икономиката, казва Борисов.

След краткия си стаж като журналист се явява на два конкурса. За експерт в икономическото министерство и за позиция в мобилен оператор. Печели и на двете места. Отказал корпоративното развитие, въпреки че

заплатата била

трикратно по-голяма

от тази на чиновника

Защо ли? Нищо, че звучи демоде, но казва, че честта да работиш за държавата е от семейството му. Дядо му Назар Щегров, който е и с белогвардейско потекло, бил от топфинансистите и един от най-добрите данъчни инспектори в Софийска област и в София. Докладвал е лично на министрите. Избрал неговия път още като кандидатствал в УНСС с бал 36, което означава отличен 6 по диплома, на изпит и по всички теми, които е трябвало да бъдат оценени.

“Аз съм от семейство на инженери, които са били държавни служители. Моят баща беше военен инженер със специалност “Аартилерийско въоръжение” и е работил в по-голямата част от живота си в армията.

Майка ми е инженер-химик и е била в най-иновативните заводи за времето си. Има следващи специализации свързани с педагогиката, така че една част от нейната кариера е минала в образованието и е подготвила като учител стотици български студенти по медицина”, обосновава избора си министърът.

Той печели мястото си в министерството през 2002 г. в конкуренция със 179 кандидати. “Тогава бяха впечатлени от резултатите ми и

директно ми

предложиха да

стана съветник по

макроикономика

Отказах, на този етап не виждах политическия ход на моята кариера. Така че ми бе дадена възможност да поема постове в администрацията. След това се сменяха министри, работих близко с всеки един от тях, със зам.-министрите, те са оценявали моята работа. От днешна гледна точка оценявам, че всеки един от тези 13 министри е допринесъл значително за българската икономика”, казва четиринадесетият след 2002 г. министър на икономиката.

Неговото разбиране за държавния служител е обратно на масовата представа за тихия пред началника и важен пред гражданина скатаващ се чиновник, който е на завет и на сигурна, но неголяма заплата.

Носиш на плещите си това, което трябва да бъде свършено за икономиката. Винаги съм бил човек, който е наблягал на работата навреме, на бързо свършената. Имало е много предизвикателства, кризисни ситуации, безсънни нощи, казва Лъчезар Борисов.

През 2002-2003 г. е част от екипа, разработил след посещение в Ирландия първия закон за насърчаване на инвестициите. Рамката на закона в голяма степен стои и до днес, а той винаги е участвал в промените в него. В момента отново инициира промени както в правилника за прилагането му, така и в самия закон.

“За да бъдем още

по-силни на

международната

сцена”,

казва. В правилника ясно и категорично разписваме как държавата би могла да се намеси като

помощ на големите

инвеститори, говорим

за кеш грант до 35,5

млн. евро

Всичко е по формули и по картата за регионалните помощи на ЕС, но това е максимумът, който можем да направим в правилника. Второто са промени в закона, които трябва да бъдат гласувани в Народното събрание, казва министърът за първите неща, които прави в управлението си.

Като човек на държавата в икономиката е изпращан в управителни тела на най-тежките компании в трудни времена. Смята, че така най-силно се усеща пулсът на икономиката.

Какво е като държавен служител да виждаш, че нещо някъде не е наред и как се влияе на процесите? Нашата роля е била да даваме добрите идеи и да намерим най-добрия изход, казва.

“Когато ВМЗ - Сопот, беше пред фалит, имаше безсънни нощи, а с моя колега Груев стояхме денонощно в заводите. Дадох на един от министрите вариант да се направи конкретна финансова операция, която касаеше и бюджета. Ситуацията беше решена, в момента имаме едно успешно предприятие, което е живо и има около 4000-5000 работници.

Понякога една мярка дава живот на някое предприятие в годините”, връща лентата Борисов.

По време на работата си в министерството среща съпругата си. Запознали се преди 10 години, тя била зам.-председател на Националния статистически институт, а Борисов трябвало като представител на министерството, да обясни някои операции, които са осъществили, и те да бъдат докладвани пред Евростат. Имат син - Димитър Борисов. Като четящо дете той е избран за посланик на българската книга и е ангажиран да представя необходимостта от четене на книги от децата.

Лъчезар Борисов беше назначен за зам.-министър на икономиката през 2017 г. в служебния кабинет на Огнян Герджиков, остана и в третия кабинет на Борисов при министър Емил Караниколов, когото смени на поста. Смята, че причината за избора му е неговата експертиза.

“Това е един естествен път на човек, който се е задължил да работи за народа, за икономиката, тръгвайки от най-ниските нива”, казва той. Припомня, че всеки министър е слуга на народа, на суверена. Всъщност етимологията на самата дума от латински е служител.

Дори кабинетът да изкара мандата си, остава по-малко от година до изборите. Не е ли като да си купиш фабрика на 9 септември, питаме го.

Той отговаря, че не мисли за поста, а “за мисията си да направим най-доброто за бизнеса, нямам други амбиции”.

Дори да са месеци, те са изключително важни и българският бизнес трябва да ги превъзмогне, а икономиката да бъде подпомогната, в момента тя е пред рискове.

Макроикономистът смята, че

икономиката ни е

прескочила

най-тежкия период,

последните данни за бизнес климата сочат, че след най-тежката кризисна ситуация има възстановяване на 50% от показателите. Но в момента се усеща намалението по линията на експорта, инвестиции, постъпления, дори на вноса.

В глобален и европейски план се регистрират последиците от коронакризата, които няма как да заобиколят България. Стокообменът ни 50% е свързан с еврозоната, а 75% - с ЕС. Други държави, в които износът е концентриран, също са засегнати.

Затова са важни икономическите мерки. Трябва да се въздейства върху всеки от факторите в икономическия растеж – потреблението, държавните разходи, инвестициите, експорта, казва министърът и оценява, че това е рационална програма - да се подкрепи всеки фактор на икономическия растеж. И

негов приоритет са

скоростта на мерките

и прозрачността

Колкото до скоростта, екипът на министерството има опит с коронакризата, след като у нас не се случи това, което наблюдавахме от репортажи в други държави – празни рафтове в хранителни магазини, недостиг на медицински материали и предпазни средства. По този повод Борисов казва, че екипът е уникален. С помощта на дър жавата бързо се пренастрои и индустрията, която започна да произвежда маски, вече има към 10 компании, сертифицирани по европейски стандарти. Сертифициран е и производител на маски с най-високо ниво на защита, за хората, които са на първа линия. Четири компании са извадили сертификат за защитни облекла от най-висок клас. Скоро се очаква да получи сертификат и производител на респиратори, които толкова липсваха в началото на кризата. Така че с изключение на ръкавици, България има възможност да произвежда всичко, необходимо при евентуална бъдеща криза. Борисов води разговори с компании, които да започнат производство и на ръкавици.

На дневен ред е бързината за подпомагане на бизнеса.

1,8 млрд. лв.

през мерките на

министерството

на икономиката

трябва да стигнат

до хората и бизнеса

За една част са от бюджета през Българската банка за развитие, има нужда от ускоряване. Само за последните 10 дни са подписани договори с четири от топ 5 на българските банки, които да кредитират фирмите в нужда, като заемите са 80% обезпечени.

По мярката за микро- и малки предприятията през оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” са изплатени вече над 43 млн. лв., амбицията е до края на месеца тя да приключи и всички пари да са стигнали до бизнеса.

Мобилизирал съм

хората да работят в

събота и неделя и до

22 часа - целият екип

В такъв период на криза е важна скоростта, защото компаниите очакват това, заявява министърът.

По другата програма – за подпомагане на средните предприятия, проекти се набират до 24 август. До момента има подадени 1286 заявления, които покриват 177 млн. лв. от бюджета на тази мярка, който е към 200 млн.

Предстои следващата седмица наблюдаващ комитет заедно с работодателите да обсъжда наддоговаряне на още 68 млн. лв., които да стигнат до бизнеса. “Всяка финансова инжекция в момента е изключително важна, за да запазим нивото, да останем най-добрите като финансова стабилност и по кредитен рейтинг в региона”, посочва Борисов.

Очаква се ресурс от 400 млн. лв. за българската икономика от ЕК, които също бързо трябва да стигнат до бизнеса. Предложенията са те да са за антикризисни мерки, за зелена икономика и дигитализация, както и за кръгова икономика.

Борисов е и човекът, който водеше екипите, които преговаряха с потенциалните инвеститори. Създаден е екип, който 24 часа 7 дни в седмицата е готов да реагира. В него са зам.-министри от почти всички министерства, както и експерти от агенции. Очакват се добри новини през есента.

Важните неща, които предстоят за привличане на инвестиции, са законодателните промени. Внесен е законът за индустриалните зони, предстои законът на насърчаване на инвестициите, за да можем да останем на сцената, казва Борисов. Припомня, че е период и на скъсяване на веригите на доставките, тъй нареченият ниър шоринг, тоест европейски компании да не гледат само към Азия, а България да се опитва да ги привлече.

Йосиф Сърчаджиев учтив на пътя, помага на жена си

Йосиф Сърчаджиев учтив на пътя, помага на жена си

Благ, усмихнат и отзивчив е артистът Йосиф Сърчаджиев на пътя, видя наблюдателното око на "България Днес". Актьорът е засечен на столичния булевард "Раковски" да пресича заедно със съпругата си Райна Томова. Двойката минава на пешеходна пътека, а Сърчаджиев отзивчиво маха на спрелите коли, докато жена му се е хванала за ръката му

Диляна Попова и Асен Блатечки празнуваха рожден ден на сина си

Диляна Попова и Асен Блатечки празнуваха рожден ден на сина си

Борил, синът на Диляна Попова и Асен Блатечки, навърши 6 години в понеделник. По този повод и двамата го поздравиха със статуси в социалните мрежи. Попова пусна своята публикация точно във времето, в което детето им се е родило. “9,11ч преди 6 години се появи ТИ! Честит рожден ден, любов моя, обожавам те...”, написа щастливата майка

Драмите на Ивайла Бакалова

Драмите на Ивайла Бакалова

Мис България 2001 се ражда под името Людмила, малтретирана е от баща си, тежък развод я съсипва душевно, а заради инцидент в “Къртицата” едва не осакатява С Веселин Денков се запознават в Дубай, организира грандиозно парти за неговия юбилей Тежка ли е короната на “Мис България”? За една носителка на титлата ”Най-красива българка” отговорът от

Археологът Георги Китов си отиде на гробната могила на цар Терес

Археологът Георги Китов си отиде на гробната могила на цар Терес

Това беше любимото му място в Старосел Изминаха 12 години от кончината на Георги Китов. Човекът, направил най-значимите археологически открития на нашето време, бе покосен от инфаркт на 65 г. точно на мястото, което най-много обичаше - Старосел. Там бяха останките от времето на древните тракийски царе

Ивайло Захариев се сгоди в имение със 100-годишна история

Ивайло Захариев се сгоди в имение със 100-годишна история

Предложи брак на любимата си Станислава на сцената, след като изигра “Поручик Бенц” Ивайло Захариев в униформа коленичи, вади от джоба си червена кутийка с красив годежен пръстен в нея и пита любимата си Станислава Славчева дали ще се омъжи за него. Младата жена не може да повярва на очите си - всичко това се случва на сцената в дома на Маестра

Поли Генова първа свали маската си на Очите в „Маскираният певец“

Поли Генова първа свали маската си на Очите в „Маскираният певец“

Поли Генова е първият отпаднал от втория сезон на предаването „Маскираният певец“. Тя се криеше под маската на Очите. Накрая се съревноваваше за зрителския вот с Плашилото и Светлината. Въпреки това първият й двубой беше с Баба Яга, още в началото на шоуто. Изпълни парчето Paranoid на Black Sabbath. Толкова майсторски преправи гласа си

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) бе принуден да направи маневри, за да избегне космически отломки от стара японска ракета, предаде Франс прес, като се позова на НАСА. От съображения за сигурност хората на борда - двама руснаци и един американец, - се събрали в руския отсек на МКС, за да може да се евакуират с капсулата "Союз"

Трима българи са били задържани в Индия за източване на банкови карти, съобщи в. "Таймс ъв Индия". Арестите били извършени на различни места в щата Гоа, на югозападното крайбрежие на страната, предаде БТА. След като получила оплаквания за неразрешени трансакции на банкомати, полицията в градовете Порворим и Панаджи проследила и задържала трима

Да се твърди, че последните 10 г. са изгубени, е не просто лъжа - обидно е, казва бившият премиер, сега конституционен съдия и зам.-председател на Венецианската комисия Препечатваме интервюто с Филип Димитров от сайта на проекта “Истории от прехода”. - Къде бяхте на 10 ноември 1989 г.? В този следобед седях на машината и пишех нещо

Щерката на Грецки заголи гръд

Хали Бери: "Оскар" е най-голямото ми разочарование

По ред причини златната статуетка всъщност е най-голямо разочарование за актрисата Хали Бери. Това заяви самата тя в скорошно интервю за списание Variety

Заработи часовник, отброяващ остатъка до климатична разруха

Активисти срещу климатичните промени откриха вчера в Ню Йорк огромен часовник, показващ колко малко време остава преди глобалните температури да станат критично високи

Бунтарско есе срещу образователната система с първа награда

За 14-ти път бяха връчени отличията "Бодлите на таралежите" за ученическо творчество на фондация „Братя Мормареви“  Първа награда за есе на четиринадесетото издание на конкурса за ученическо

Херо Мустафа показа бейзболни умения в София (Снимки)

"Да хвърляме топка! Днес посланик Мустафа направи първото хвърляне по време на финалната игра на софийската бейзболна купа. Тя имаше и честта да връчи трофеите на отборите победители