Откриха барелеф на казахстанскияпоет Абай в Свети Влас

Барелеф на известния в Централна Азия интелектуалец, основоположник на казахската национална писмена литература Абай Кунанбаев бе открит в Алеята на народите в Свети Влас в присъствието на ексвъншния министър на България Соломон Паси, посланика на Казахстан в България, както и на граждани на Казахстан.
Абай е универсална личност и заради това решихме да бъде част от нашата „Алея на народите“, заяви при откриването писателят Стоян Райчевски, директор на фондация „Българска памет – братя Диневи“.
„Дипломатическитеотношения между България и Казахстан са започнали преди 28 години, но отношенията по същество са възникнали преди повече от 1300 години, когато български племена са тръгнали от Централна Азия към днешна България, за да стигнем през последните 20 години до Брюксел. Възхищавам се от делата на фондация "Българска памет-братя Диневи", защото във времена на  световно рушителство, България чрез фондацията дава пример за конструктивен градеж, каза при откриването ексвъншният министър Соломон Паси.
Посланикът на Казахстан, Темиртай Избастин благодари на фондацията за това, че е уважила паметта на философа Абай в годината, когато се навършват 175 години от рождението му.
Барелефът на Абай е поредната инициатива на фондацията, финансирала множество родолюбиви и културни начинания през последните 30 години.Сред тях е и „Алея на народите“ в Свети Влас – там са поставени бронзови барелефи с образи на националните герои от различни държави – като израз на уважение към други народи и техните духовни ценности.
Към този момент вече са изработени и поставени барелефите на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, руския адмирал Фьодор Ошаков, английския адмирал Хорацио Нелсън, френския маршал Филип дьо Клерк, американския журналист Джанюариъс Макгахън, обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, немския поет и драматург Шилер и др. Когато преди три години в Алеята на народите бе поставен барелеф и на американския журналист ДжанюариъсМакгахан, в Свети Влас дойдоха 14 негови потомци от САЩ - специално за да се почетат откриването на барелефа на славния си роднина.
В Свети Влас се намира и първата в България Алея на Олимпийската слава, която обединява барелефи на всички златни олимпийци, най-големия паметник на хан Тервел, възстановения от фондацията средновековен манастир „Свети Власий“ и създаващата се в момента Алея на сценичната слава, в която се поставят бронзови барелефи на най-добрите български сценични артисти.Наесен фондация „Българска памет – братя Диневи“ ще започне строителство на петата си православна църква „Свети Георги“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене