Замърсеният въздух убива пчелите

Според 3-годишно проучване дори слабо замърсеният въздух може да унищожи до 80% от популацията на големите азиатски медоносни пчели, които сa главни опрашители в Южна Азия, пише научното списание "Сайънс".

В изследването си екип от еколози от Националния център за биологични науки в индийския град Бенгалуру открил връзка между замърсяването на въздуха и намаляващите популации от пчели. 

Събирайки данни за физическото състояние на повече от 1800 пчели от четири различни места в града, учените откриват, че пчелите, обитавали местностите с по-мръсен въздух страдали от повече здравословни проблеми, имали по-кратка продължителност на живота и опрашвали по- малко растения. 

В коктейла от вредни частици, покривали тялото на пчелите, имало и тежки метали като арсен и олово. 

Според еколога Оли Лоукола от университета в Оулу във Финландия, това е първото изследване, което съдържа подробно доказателство за особеното отрицателно влияние на мръсния въздух върху пчелите.

Имайки предвид ключовата роля на насекомите опрашители за човечеството, световните лидери трябва да се стремят към чистота на въздуха, която да е безопасна както за хората, така и за пчелите, добави Лоукола. 

Превод и редакция: Йоан Бондаков

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене