Трябва ли да си признаем изневярата

На пръв поглед отговорът на въпроса "Трябва ли да си признаем, ако изневерим" е очевиден. Но като повечето очевидни неща той не е задължително верен. Особено в една толкова деликатна материя като човешката душа и отношенията между двама души, които са заедно, не може да се даде еднозначен отговор. 

Но нека се опитаме да начертаем някои сравнително ясни модели.

Изневерили сте веднъж и чувствате, че това е грешка. Случило се е под влиянието на някакъв афект: били сте скарани с половинката си, изпитвали сте разочарование от нея/него, пили сте алкохол, чувствали сте се недостатъчно харесван/а и оценяван/а от човека до вас и т.н. Не че това са оправдания за постъпката, но е възможно да бъдат обстоятелства, които да ви помогнат да вземете решение как да постъпите оттук нататък. 

Ако смятате тази изневяра за грешка, ако смятате, че признаването й само ще нарани вашия партньор, без да промени реално ситуацията, от която евентуално не сте доволни, ако знаете, че това само ще влоши отношенията ви, премълчете.

Но ако чувствате, че не сте щастливи във връзката/брака си и че е вероятно да изневерите отново и отново... ако тази изневяра ви е накарала да се почувствате живи и харесвани, нужни и желани... ако тайно ви се иска отново да се събудите до друг... ако се влюбите в друг... ако трайно желаете друг... ако любовта между вас и партньора ви отдавна е студено ястие, което и двамата побутвате към ъгъла на хладилника... тогава признаването на изневярата е силно препоръчително.

Не го правете като отмъщение обаче. Каквото и да ви е сторил партньорът ви, поднесете фактите с целия възможен такт, на който сте способни. Използвайте този разговор, за да обсъдите какво не върви между вас и имате ли шанс като двойка. 

И не забравяйте да се извините. Дължите му/й го, дължите го и на себе си.

Ако признаете изневярата, вината ви не се изпарява, нали знаете? Много хора егоистично смятат, че като хвърлят тази болка в ушите и сърцето на човека до тях, са чисти пред съвестта си. Не, не забравяйте, че този човек тепърва ще страда от получената информация. Няма причина да се чувствате добре от това, нали?

Ако има шанс за връзката ви, извинете се и поработете здраво, за да я закърпите или изградите наново. Ако дълбоко в себе си знаете, че тази изневяра няма да е последната, защо да седите в тези мъртви отношения?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене