Кой кого играе във филма за Ботев

Деян Жеков в главната роля на Христо Ботев

Ники Илиев е убиецът на поета в лентата на Максим Генчев

Синът на режисьора влиза в ролята на Никола Обретенов, дъщерята на Фънки – Карла, е Маджарката

20 май (1 юни). Революционерът Христо, синът на Ботьо и Иванка, е убит, за да остане поетът и герой Ботев недостижим пред забравата. Смъртта му е обвита в мистерия - къде точно издъхва, кой и как точно отнема живота му. Истинският му физически убиец и днес е забулен в мъгла, но едно е ясно - на всеки голям спасител и герой му трябва омразен злодей. Повечето легенди разказват, че душманинът, погубил войводата, е безмилостният черкез Джамбулет.

“Ботев се видял принуден да се скрие с още двама другари в една овчарска колиба под селото Челопек. Уплашеният овчар, за да му не напакостят турците, съобщил на потераджиите, че трима души се скрили в колибата му. Тогава няколко черкези от селото Типченица се разтичали към кошарата и един от тях, на име Джамбулет, предложил на въстаниците да се предадат. В отговор на това Ботев изпразнил револвера си в гърдите му Джамбулет, ако и тежко ранен, извадил сабята си и придружен от другарите си, влязъл в колибата, дето Ботев и останалите му другари били разсечени на късове.

Джамбулет умрял до вечерта, навярно от силно кръвоизлияние...” (Разказ от врачанския краевед Йордан Попгеоргиев, предаден и в книгата на Росен Тахов “Убийството на Ботев”.)

По всичко личи, че именно върху Джамбулет, син на Кавказките планини, пада вината за гибелта на поета и революционер във филма на режисьора Максим Генчев “Ботев”. Продукцията се снима в момента, а според последната информация вече 54 минути екранно време са готови. Предстои да бъдат заснети най-скъпите епизоди с битките на Милин камък и Околчица, за които са нужни около 20 000 лв.

Планът на Генчев е те да бъдат осъществени през пролетта и да съвпаднат точно с времето на реалните исторически събития (станали през май). Филмът “Ботев” се снима с помощта на дарения, а доста от кадрите пред и зад камерата работят благотворително.

“В това шантаво време на любов и омраза филмът БОТЕВ набира сили и възраства! - написа в края на август Генчев във фейсбук. - Благодарим на новите възрожденци за подкрепата!”

Режисьорът поверява ролята на убиеца на Ботев - Джам Бол - на Ники Илиев, който за последно се изяви на големия екран в лентата по негов сценарий и под негова режисура “Завръщане”. Той дори бе определен от Генчев за българския Хенри Фонда.

На снимачната площадка отговорен за съживяването на Христо Ботев е младият актьор Деян Жеков, чиято визуална прилика с поета не може да бъде отречена.

Родом от Бургас, артистът има опит на театралната сцена (“Сън в лятна нощ”, “Три сестри”, “Островът на съкровищата”) и вече е дебютирал пред камерата в “Пастир” на Милена Андонова, който предстои да излезе на голям екран.

Жеков се явява на кастинг благодарение на колегата си Атанас Петков, който го пита дали иска да се пробва. Самият Петков спечелва ролята на Станю Хитров, брат на известния по онова време фотограф Тома Хитров.

Най-смелите мъже на епохата застават пред обектива в прочутото им ателие в Букурещ - с доблест в очите и решителна ръка върху пищова или дръжката на сабята. Благодарение на Хитров са съхранени образите на най-големите герои - включително Васил Левски. Тома е автор и на единствената фотография на майката на Апостола - Гина Кунчева. Направил е най-популярния портрет на Христо Ботев, както и такива на Захари Стоянов, Никола Славков, Панайот Хитов, Никола Странджата.

Станю Хитров се включва в четата на Ботев в навечерието на Априлското въстание. В първото сражение в местността Милин камък през целия ден четниците отбиват атаките на черкези, башибозуци и редовна турска войска. Там оставят костите си двадесет и двама български юнаци, сред които и Станю.

Сред хъшовете и борците за свобода на снимачната площадка се изявява синът на режисьора - Матей Генчев, в ключовата роля на Никола Обретенов. Младият артист вече се е трудил като режисьор, продуцент, организатор и изпълнител на една от ролите за тийнейджърската сага “Бягай”. Обретенов е сред малцината оцелели, а някои теории и историци сочат именно него като предател и убиец на Ботев.

“Когато се пише историята на революционната дейност на Ботева, да не се забравя, че има още живи свидетели, между които съм и аз - пише Обретенов, доживял до 90 години и участвал в строителството на съвременна България. - Има събития в живота на хората, които се врязват в паметта им и докато са живи, не могат да ги забравят, винаги са ясни, като че са преживени вчера. Такова събитие в моя живот е Ботевата чета. Никой не е гледал на тоя поход с такова внимание, както съм гледал аз, защото, като един от организаторите на чети и един от тия, които увлякоха Ботева да стане войвода на четата, считам себе си виновен пред тия хора, които изложих на явна смърт, особено пред Ботева. Затова винаги бях в първите редове и никога не се отделих от него, за да бъда убит заедно с Ботева, но съдбата друго решила. Не да умра заедно с Ботева, но да доживея 50 години след неговата смърт, та когато младото поколение потърси истината, да мога с готовност да кажа всичко, което знам, което е запечатано в паметта ми...”

Най-важният женски персонаж - на Венета - не съпругата, а либето, не вдовицата, а жената на Ботев - е изигран от Неда Спасова. Актрисата е позната на зрителите пред малкия екран с участието си в сериала “Откраднат живот” като сестра Кая Райкова. Дебютът й в киното е с ролята на Царицата на розите в “Дамасцена”.

Войводата живее десет месеца с Венета, а тя с него десетилетия - до края си.

“И днес човек би се запитал: защо Христо Ботев - бунтовникът, войводата, геният - е избрал за съпруга тъкмо тази жена? Отговора донякъде е прозряла само дъщеря им Иванка: Всички други са искали живот с баща ми. Само мама го е приела заедно със смъртта му” (Н. Антонова).

Под кожата на един от най-доверените другари на Ботев - Георги Апостолов, влиза Боян Фърцов. Революционерът се ражда в семейството на богат търговец на абаджийска стока и откупвач на натуралния десятък от Ески Заара. Но не успява да се отдаде на спокойно и безоблачно ежедневие до старини... под иго.

“Вместо благоразумно да нареди своя животъ и да осигури бъдещето си, като се предаде на търговия или друго тихо занятие, за което е ималъ всички възможности и сигурно е щелъ да има успехъ, благодарение на големите си способности, той се отдава съ всичката си душа и сърдце на революционното дело и умира като възстаникъ отъ четата на Ботевъ, няколко дни преди да навърши 23 години. Един от енергичните съратници на Ст. Стамболовъ при организирането на Старозагорското възстание презъ 1875 г. По силната препоръка и силното настояване на Стамболовъ, Апостоловъ бе приетъ за членъ въ “главния и таенъ съветъ на Гюргевския централенъ комитетъ”. Той бе извънредно духовитъ, ораторъ, смелъ въ разрешението на най-тежките революционни проблеми. Той имаше силно влияние върху личностьта на Ботева. Неговата красноречива и убедителна речь доведе Ботева на “Самодивското игрище”, за да се изпълни волята на изменчивата съдба." (Из спомените на Константин Апостолов)

Георги става секретар на Ботевата чета, а след смъртта на поета повежда част от четниците. Има твърдения, че именно той отмъщава за убийството на войводата, като отнема живота на Джамбулет.

“Апостоловъ бе изкусенъ стрелецъ. Въ момента когато куршумътъ на черкезина Джумбулетъ продупчи челото на поета, Апостоловъ съ бързината на слънчевъ лъчъ откри местото на черкезина и тамъ като снопъ го повали на земята съ своята пушка, открадната отъ ромънски воененъ складъ.”

Апостолов пада убит в сражение в местността Рашов дол на 21 май край село Лютиброд.

В ролята на неговата любима Маджарката се изявява Карла Ковачева - дъщерята на Фънки. Момичето има силно влечение към актьорската професия и смята да продължи към НАТФИЗ, след като завърши професионалната гимназия по дизайн “Елисавета Вазова” със специалност “Интериорен дизайн”.

В спомените на Обретенов е запазено и едно пророчество на Маджарката.

“Почна да нарежда картите и като свърши, изгледа двамата ни и каза: “Вие двамате сте почти като братя, едно мислите, но не сте търговци, а вършите друга тайна работа. Ще минете през вода, ще отидете в един градъ, гдето ви чакат ваши другари, един от другарите ви е пострадал и пак ще се върнете тукъ. Ще обиколите много градове, ще се срещнете с много хора и с много калабалъкъ, ще минете през вода, ще отидите в големи гори и планини, но не ще сполучите това с което работите. На едно високо место ще се разделите и съ теб (сочи на Апостолова) ще се случи нещастие, а ти Никола (сочи на мене) ще се скиташ с много хора, ще стигнеш до тъмно место, предвижда ти се смърть, но нема да умрешъ, с много хора ще минеш големи води, ще се срешнеш с един човекъ, който ти е близъкъ, с когото отдавна не си се виждалъ, ще се скиташ много, но най-сетне ще се върнешъ при своите.”

Като Мито Цветков Бакалбашийски се превъплъщава Цветомир Ангелов.

В края на 1875 г. революционният комитет възлага на Бакалбашийски да събере пари за закупуване на оръжие. Той взема на кредит от богатия врачански търговец Младен Скачоков, турчина хаджи Арап и от евреина Соломон в Оряхово 10 тона пастърма и лой. Пренася ги през Дунав в Румъния. Продава стоката и внася в касата на Гюргевския комитет 4000 златни франка, а 6500 предава за закупуване на оръжие за Врачанския революционен окръг.

След Освобождението Скачоков, въпреки че е знаел за какво са употребени парите, иска от Бакалбашийски да му се издължи. Персонажът на Скачоков е поверен на Ники Априлов - режисьор и водещ на легендарното телевизионно предаване за деца по БНТ “Като лъвовете”.

Ботевото знаме е ушито от Петрана Обретенова през 1875 г. за Червеноводската чета. Старозагорките Елена Стойнова, Николина Димитрова и Силвия Петкова създават негова реплика за снимките на филма “Ботев”.

Пред “168 часа” режисьорът Максим Генчев призна, че ако можеше, не би спасил Ботев.

“Та той ще ме ликвидира. Той сам избира смъртта. Защо да му преча? Че нима Христос, ако не искаше да бъде разпънат, нямаше да намери спасение. Най-силната божествена любов минава през смъртта. Това е мисията на Ботев. Какво бих направил? Бих го нахранил, бих му дал чаша вода. Като на мой син. Като на наше дете. На 28 години.”

Маджарката и Станю Хитров
Маджарката и Станю Хитров
Джам Бол
Джам Бол
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене